FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zeybekci'den 'dolar' açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Zeybekci , "Kur olması gereken yere çabuk gelecektir, Mayıs sonuna doğru yaklaştıkça seçimle ilgili öngörülerle bunların buharlaşıp gittiğini göreceğiz" dedi.

Zeybekci'den 'dolar' açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin 2018'de yüzde 6'lar seviyesinde büyümesini öngördüğünü söyledi. Zeybekci, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Büyüme rakamlarını değerlendiren Zeybekci, geçen yıl şubatta Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahmininde bulunan kuruluşların, rakamlarını birçok kez yukarı yönlü revize ettiklerini anımsattı. Türkiye ekonomisinin, geçen yıl yakaladığı yüzde 7,4'lük büyüme oranıyla G20'de ilk, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında da ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Zeybekci, Türkiye'nin 2018'de yüzde 6'lar seviyesinde büyüyeceğini söyledi. Zeybekci, "Yüzde 6, artı diyelim, bu seviyelerde görüyoruz. Bunun en çok sevindiri olanı, özel sektör yatırımlarıyla üretim ağırlıklı ve ihracatın verdiği net destekle olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Orta Vadeli Program'da yıl sonu ihracat hedefinin 169 milyar dolar olduğunu anımsatan Zeybekci, "Bu hedefimizi haziran sonunda revize edeceğiz ama şimdiden kafamızda revize ettik. Ekonomi Bakanlığı olarak açıklamamız kayıtlara geçsin diye söylüyorum, 172 milyar dolar ama arkadaşlarımızın şu anda açıkladıkları rakam 172,7 milyar dolar. Ben bunun biraz daha yukarı yönlü olabileceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Yerel para birimleriyle ticaretin artırılması için yapılan anlaşmalara değinen Zeybekci, "Türkiye'nin toplam dış ticareti içindeki Türk lirasıyla ticaret payı yüzde 9'a yaklaştı. Hedefimiz burada yüzde 15. Türk lirasının rezerv para olarak kullanılması son derece önemli. ABD doları ve avronun kullanıldığı ortamda bazı spekülatif hareketlere de açık halde bulunuyorsunuz. Bu konuda çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Rusya ile anlaşmalarımız hazır." dedi.

Zeybekci, Rusya ile ticari ilişkilerde gelinen noktayı değerlendirirken, "Şu anda taşıma kotalarını da hızlı bir şekilde çözüyoruz. Vizeler hariç genel itibarıyla hemen hemen her şey Kasım 2015 öncesine geldi diyebilirim." ifadesini kullandı.

Nihat Zeybekci, İran'dan enerji dahil alınan tüm ürünlerde faturaların Türk lirası şeklinde kesilmesin söz konusu olabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, spekülatif hareketlere en az geçit veren sistem olduğunu kaydeden Zeybekci, "Sistemin en önemli özelliği, 'mevzubahis vatansa gerisi teferruattır' diyenlerin bir araya gelebildiği, siyasetin kümelendiği ve muhalefetin de güçlendiğidir. Muhalefet de yapısını kurumsal hale getirecek." şeklinde konuştu.

TEŞVİK VE DESTEKLER SÜRECEK

"Süper teşvik" diye bilinen Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin, hükümetin Meclisten aldığı üst düzey bir yetki olduğunun altını çizen Zeybekci, teşvikle ilgili her şeyin şeffaf ve denetime açık konuşulduğunu söyledi.

Teşvik verilen yatırım alanlarına değinen Zeybekci, yeni dönemde de teşviklerin devam edeceğini belirtti. Zeybekci, "Haftada 3-4 firmayla konuşuyorum. Bizim istediğimiz tutarlarda teknoloji transferini sağlayacak olan yatırımlarda oturup görüşüyoruz. Bunların içinde şu anda çok önemli görüşmelerimiz de var. Bu kesintisiz şekide devam edecek. Herhalde ikincisi yazın sonunda, üçüncüsü yıl sonunda olmak üzere üç paketle sonuçlandırız. Acil bir şey olursa tek başına da verebiliriz. Türkiye teşvik ve destek vermeye devam edecek." diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler