FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zorlu herkesi Tesla'ya bindirecek!

Zorlu Enerji; İstanbul, Ankara ve İzmir’de 3 bine yakın elektrikli otomobilden oluşan bir araç paylaşım filosu kurmaya hazırlanıyor. Filodaki araçlar, saatlik ve günlük kiralama yoluyla isteyenlerin kullanımına sunulacak.

Zorlu herkesi Tesla'ya bindirecek!

Vestel ile elektrikli araç şarj sistemlerine yatırım yapan Zorlu Enerji Grubu, şimdi de elektrikli otomobillerden oluşan bir araç paylaşım filosu kuruyor. Hizmete, İstanbul’da 51 adet Tesla ile başlayacak olan Zorlu, saatlik otomobil kiralama hizmeti ile İzmir ve Ankara’ya da yayılacak. Hedef 3 bin araçlık filo.

Dünya'da yer alan habere göre, Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, 2018'de yurt içinde elektrik dağıtımı ve üretimi alanlarında 700 milyon dolarlık yatırım planladıklarını açıkladı. Pakistan’da da 200 milyon dolarlık yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim yatırımı yapacaklarını kaydeden Ak, "Yatırımlarımızı yapıyoruz. Jeotermalde en büyük santrali devreye alıyoruz. Osmangazi’yi aldık, ilk etap yatırımlarımızı tamamlıyoruz. İleriye yönelik olarak Alaşehir’e 50 MW, Kızıldere’ye 50 MW olmak üzere 450 milyon dolarlık jeotermal yatırımına başlıyoruz. Osmangazi’de de 100 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Artı 20 milyon dolar yenilenebilir teknolojilere yatırım yapacağız" bilgisini verdi.

YURT ÇAPINDA ŞARJ İSTASYONLARI

Yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlar alanındaki gelişmeleri dikkate alarak ilerleyeceklerini dile getiren Sinan Ak, "Önümüzdeki dönemde şarj istasyonları gündemimize girecek. Türkiye’de uzun vadede her yere şarj istasyonları kurmaya çalışacağız. 2018 yılında şarj istasyonlarını kurmaya başlayacağız. Aslında trafikte yeterli elektrikli araba yok, sınırlı ve sembolik olacak. Ama bu orta vadede büyüyecek bir iş" dedi.

Elektrikli araçlar için normal ve hızlı olmak üzere iki çeşit şarj yöntemi bulunduğunu kaydeden Sinan Ak, "Normal şarj üzerinden para kazanmak pek mümkün olmayacak. Çünkü sınırlı kullanım yapanlar araçlarını akşamları kendi evlerinde şarj edebiliyor. Dolayısıyla burada büyük bir ticari gelişme olamayacak. Ama DC charger dediğimiz hızlı şarj istasyonları kurmak önemli. O yüzden DC charger’lara talep olacak. Vakit nakit olgusundan hareket edersek, anında şarj edip para ödemek söz konusu olacağı için hızlı şarj sistemlerine yöneleceğiz" diye konuştu.

ELEKTRİKLİ ARAÇ PAYLAŞIM PLATFORMU
Elektrikli araçlar alanındaki ikinci bir iş modelini hayata geçirmeye hazırlandıklarını anlatan Sinan Ak, "Sadece elektrikli arabalardan oluşan bir platform üzerinde çalışıyoruz" dedi. Ak, şöyle devam etti: "Hedefimiz araba paylaşımı işine girmek. İstanbul’da Levent’te şehir içinde başlayacağız. İzmir ve Ankara’ya yayılacağız. Çünkü hem elektrikli araç sayısı sınırlı hem de dünyada da araba paylaşımı işine doğru bir gidiş var. İnsanlar araç alıyor ama bunu 24 saatin yüzde 5-10’u kadarlık bir zaman aralığında kullanıyorlar. Araba paylaşım işiyle birlikte gün içinde kullanım yüzde 40’lara çıkabiliyor. O yüzden Çin’de de bu yönde adımlar atılıyor."

Üç bin araca ulaşmasını hedefledikleri elektrikli araç paylaşım modelinin nasıl işleyeceğini de anlatan Sinan Ak, şu bilgileri verdi: "Araba paylaşım işini biz sadece elektrikli otomobillerle yapacağız. Küçük bir aplikasyon var oradan rezervasyon yapacaksın. Yanına gittiğinde düğmeye bastığında kapı açılacak içine binip gideceksin. Anahtar da zaten arabanın üzerinde olacak. Arabanın etrafında şöyle bir dolanıp bakacaksın, kontrol edeceksin. Baktın sağlam, onay verip çalıştırıp yoluna gideceksin. İşin bittiğinde de arabayı önceden belirlenmiş belirli noktalardan birine götürüp bırakacaksın. Hatta park edip bırakacağın yerde şarj istasyonu varsa ve şarja takılmış şekilde terk edersen indirim ya da bonus kazanacaksın. Böylece günün 20-22 saati kapının önünde yatan arabayı almana gerek kalmayacak. İstediğin anda elindeki telefonla otomobili istediğin ihtiyat duyacağın süre kadar altına çekebileceksin."

2018 BİRLEŞMELER VE SATIN ALMALAR GETİRECEK

Zorlu Holding Enerji Grup Başkanı Sinan Ak, enerji alanındaki faaliyetlerini genişletmek, derinleştirmek ve büyütmek için birleşme satın almalar yapmak istediklerini de ifade etti. Ak "Gelecek yıl bunlara da ağırlık vereceğiz. Şu anda piyasa şartlarını uygun görüyoruz. Birleşme ve satın almaları da gerekli görüyoruz. 2018’in İkinci yarısından itibaren, yani altı aylık bilançolarımız çıktıktan sonra satın almaya geçebiliriz. Yani seneye bu sıralarda, bu alanda yeni operasyonlar yapıyor olabiliriz" dedi.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler