FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın Fiyatları Doların Yükselişinden Ayrışıyor

Altın Fiyatları Doların Yükselişinden Ayrışıyor

Altın fiyatlarına baktığımız zaman doların değer kazanmasına rağmen 1046 dolarlardan 1375 dolara kadar yükseldiğini takip etmiştik. Bu yükselişin genel yapısına baktığımız zaman FED tarafından faiz kararlarının geleceği ve ABD ekonomisinin oldukça iyi gittiği dönem olarak görmekteydik. Ancak altın buna rağmen siyasi çalkantıların yaşandığı Avrupa tarafından Brexit süreci bunun yanında Suriye ve Orta Doğudaki gelişmeler ile destek bularak yükseliş yönlü hareketini gerçekleştirmişti. Yani dünyadaki siyasi ve politik risklerin artmasıyla altında yükselişler gerçekleşti. Ardından genel olarak 1375 dolarlardan FED agresif faiz artımı söylemleri ile 1120 dolarlara kadar gerileyen altında tekrar yükseliş hareketi ile son olarak 1221 dolarları test ediyoruz. Bu yükselişte FED tarafında bir değişiklik var mı ? Yok. ABD ekonomisi kötüye mi gitti ? Hayır. Yani normal piyasa şartlarında Güçlü Dolar = Düşük Altın Fiyatları dememiz gerekirken piyasanın fiyatlaması dolardan ayrışmış olarak görüyoruz. Son yükselişlerde özellikle Trump belirsizliğinden kaçan paranın altında değer bulduğunu düşünebiliriz. FED Başkanı’nın konuşmasıyla ara ara satışlar gerçekleşen altın tarafında faiz artırımına yönelik konuşmayla düşerken faiz artırımında agresif olmayacağını söylemesiyle tekrar yükseldiğini son konuşmasında görmekteyiz. Bu FED Başkanı konuşmasına tepki verirken diğer FED üyelerinin söylemlerine tepki vermiyor.

ABD ve Çin arasında ticaret politikalarında gerginliğin artması Trump söylemlerinin piyasaları belirsizliğe götürmesi altında orta vadeli yükselişi tetiklemektedir. Siyasi gerginliğin önümüzdeki aylarda yükseleceğini düşünürsek altın fiyatlarında daha yüksek seviyelere gelmemiz anlamına gelebilir. Bunun tersi durumunda ABD enflasyon oranlarında yükseliş yaşanırsa FED faiz artırımlarını yaparak altında satış baskısı ihtimali hala masadadır. Ancak Trump Maliye Politikalarının aşırı enflasyona sebep olma ihtimali ise tekrar altın fiyatlarının yükselmesi de mevcuttur. Bu senaryo şuanda uç noktalarda olduğunu düşünebiliriz. Son olarak temel verilerde özellikle talep kısmına baktığımız zaman Çin tarafındaki gelişmeler dikkat çekiyor. 2015 yılında 1054 ton seviyelerinden son geldiğimiz rakamlarda 1838 tonlara çıkarak Çin tarafındaki altın talebi dikkat çekiyor. Çin altına olan talebi artırmaya devam etmesi yükseliş trendini koruma ihtimali yükseliyor. FED faiz kararı dışında gelişen temel verilere baktığımız zaman fiyatların yükselmesinin nedenleri dolardan ayrışarak fiyatlanmaya devam etmektedir.

Altında Teknik Analiz İle Stratejiler

1.Senaryo : Teknik olarak yükseliş trendinin devam ettiği altında tarafında 1221 dolar seviyeleri zorladığını görmekteyiz. Özellikle 1221 seviyenin kırılmasıyla 1230 aşılmasıyla 1241 ve 1250 direnç seviyelerine kadar yükselişlerin devam etmesi beklenebilir. Ancak aşırı alım bölgesinde gerçekleşen fiyatlarda tekrar satışlar getirerek 1221 seviyesi önemli seviye olacaktır. Bu seviyenin kırılmaması gerekiyor ki yükselişlerin devamını görebilelim. Bu senaryoda düşüşte destek seviyelerinden alımların geleceği beklenebilir.

2.Senaryo: 1221 seviyesini aşamayarak satışların geldiğini varsayarsak oluşan Ters Omuz - Baş - Omuz formasyonun gerçekleşmemesi durumunda 1221 seviyesini aşamayarak satış trendinin hakim olması beklenebilir.Bu orta vadeli yükseliş kanallarını bozup sert geri çekilme yaşanabilir. Takip edeceğimiz destek seviyeleri ise 1212 kırılmasıyla 1206 ve 1200 seviyeleri tekrar test edilebilir. Bu senaryoda ise yükselişlerde direnç seviyelerinden satışlar değerlendirilebilir.

En Çok Aranan Haberler