FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CarrefourSA'dan “Arı Varsa Hayat Var”  projesi ile arıcılığa destek

TEKNİK arıcılığı destekleyerek yerel üretime katkı sağlamak, tüketicilerine doğru ve kaliteli bal sunmak amacıyla "Arı Varsa Hayat Var" projesini hayata geçiren CarrefourSA,  Kars, Ardahan ve Adana'da 40'ı kadın olmak üzere toplam 200 arıcıya eğitim verdi.

CarrefourSA'dan “Arı Varsa Hayat Var”  projesi ile arıcılığa destek

Merve DUNDAR - Özgür KUMANOVALI / İSTANBUL, (DHA)- TEKNİK arıcılığı destekleyerek yerel üretime katkı sağlamak, tüketicilerine doğru ve kaliteli bal sunmak amacıyla "Arı Varsa Hayat Var" projesini hayata geçiren CarrefourSA, Kars, Ardahan ve Adana'da 40'ı kadın olmak üzere toplam 200 arıcıya eğitim verdi. Proje kapsamında ürün güvenliği ve izlenebilirliği sağlanmış doğru ve kaliteli ballar firmanın reyonlarındaki yerini alırken, eylül ayında başlayan eğitimlerin bir sonraki durağı Muğla olarak belirlendi.

Arıcılık ve bal üreticiliğinde verdiği eğitimlerle kovan verimliliğini artırarak yerel üretime destek vermek ve arıcılık mesleğini gelecek nesillere taşımak amacıyla bayata geçirilen projenin detayları, CarrefourSA Gıda Kategori Genel Müdür Yardımcısı Ayşin Işıkgece ve Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu’nun katılımıyla düzenlenen toplantıyla duyuruldu.

"DÜNYANIN ÇAM BALI İHTİYACININ YÜZDE 80'İ MUĞLA'DAN SAĞLANIYOR"

Proje için 3 tane bölge seçtiklerini belirten Ayşin Işıkgece, "Bunlardan bir tanesi Kars- Ardahan bölgesi. Bu bölgede çok özel bir Kafkas arı ırkı var ve bunlar devlet koruması altında. Endemik bitki çeşitliliği adına da çok bakir bir bölge, biyoçeşitliliği korumak adına bu bölgeyi seçtik. Son olarak ise Ardahan çiçek balı coğrafi işaretli olduğu için bu bölgeyi tercih ettik. İkinci olarak ise şirket olarak bizim için ayrı bir önemi olan Adana bölgesini seçtik. Bu iki bölgede eğitimlerimizi tamamladık. Toplamda 200 arıcıya 20 gün boyunca eğitim verdik. Üçüncü olarak ise Muğla bölgesine gideceğiz. Çünkü burası dünya çam balı ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan bir bölge. Eğer bu bölgede bir standart kontrolü yaparsak içinde bulunduğumuz 30 ülkeye de bu bölgeden bal göndererek ilave bir ekonomi yaratmış oluruz" diye konuştu.

"ARICILIĞI GELECEK KUŞAKLARA AKTARMALIYIZ"

Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu ile birlikte eğitimleri verdiklerini söyleyen Işıkgece, "Üreticilere, kovan verimliliğini nasıl arttırabileceklerine dair bilgiler verdik. Türkiye'de 14 kilogram olan ortalama kovan verimliliğini diğer ülkelerdeki gibi 60 kilograma nasıl çıkarabilir, daha fazla kazanç nasıl sağlayabilir ve gelecek kuşaklara bu işi nasıl aktarabiliriz soruları üzerine odaklandık. Şu anda arı üreticilerinin yaş ortalaması 54 ve bu işin gelecek kuşaklara aktarılması zor gibi görünüyor" dedi.

40 KADINA POLEN PROPOLİS ARI SÜTÜ ÜRETİMİ İÇİN EĞİTİM VERİLDİ

Proje kapsamında Türkiye'de çok bilinmeyen polen propolis arı sütünün eğitiminin de 40 kadına öğretildiğini dile getiren Işıkgece, "Onlar da bu bilgiyi kullanarak katma değerli bir ürün üretsin ve kazanç elde etsinler istedik. Verdiğimiz tüm eğitimlerin ardından üretilen ürünleri kontrol aşamalarından geçirdikten sonra reyonlarımızda müşterilerimizle buluşturduk" diye konuştu.

“BU YIL 450 TON BAL SATIP 16 MİLYON TL CİRO HEDEFLİYORUZ”

Işıkgece son olarak şunları söyledi:

“Ülkemizde arıcılık ve bal üreticiliği ile uğraşanların yaş ortalaması 50’nin üzerinde olduğu için bu mesleği genç nesillere aktarmak amacıyla eğitim verdiğimiz arıcıların 18 CarrefourSA'dan “Arı Varsa Hayat Var” projesi ile arıcılığa destek

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler