FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trafik sigortası fiyatları, dudak uçuklatıyor

Trafik sigortasındaki yeni uygulama, trafik sigortası fiyatlarını vurdu. Hasarsız araçların trafik sigortası fiyatları 546 TL olarak belirlenirken, hasarlı araçların sigorta fiyatı 2 katı oldu.

Trafik sigortası fiyatları, dudak uçuklatıyor

1 Haziran 2015′te yürürlüğe giren zorunlu trafik sigortası düzenlemesinin getirdiği yenilikler, araç sürücülerini vurmaya başladı. Trafiğe çıkan her aracın yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu trafik sigortasındaki yapılan değişiklik, cepleri yakıyor. Kaza yapan sürücülerin trafik sigortası fiyatları normal fiyatın iki katını bularak, 1000 TL'yi aşıyor. Trafik sigortası yenileme zamanı gelenler ise sigorta primlerindeki %200'e varan artışla şok yaşıyor.

1000 TL'Yİ BULUYOR

Trafik sigortası fiyatlarının belirlenmesi, 2014 yılından beri serbest bırakılmış ancak sigorta şirketleri arasındaki rekabetin önüne geçebilmek ve tüketicileri mağdur etmemek adında teminat oranlarınun denetimi devam etmişti. 1 Haziran 2015′te yürürlüğe giren yeni trafik sigortası düzenlemesiyle, bu durum değişti. Trafik sigortasının teminatları ve ödeme koşullarının değiştirilmesi, primlerin aşırı derece yükseliş göstermesine neden oldu. Hasarsız araçların trafik sigortası fiyatında taban fiyatı 546 TL olarak belirlenirken, başından hasar geçmiş araçlarınki 1000 TL ve üzerini bulabiliyor.

TÜRKİYE SİGORTA BİRLİĞİ'NİN AÇIKLAMASI

Trafik sigortası fiyatlarının 2 katına çıkması ve sürücülerin sitemlerinden sonra yeni yönetmelik hakkındaki en resmi açıklama Türkiye Sigortalar Birliği'nden geldi. Türkiye Sigorta Birliği, açıklamasında trafik sigortasında serbest tarife sistemine geçişin tüketicinin yararına olduğunu ve trafik sigortası genel şartlarında açık olmayan bazı konuların açıklık kazandığını belirtti. Türkiye Sigorta Birliği'nin yeni sistemi dair açıklaması şöyleydi:

"Trafik branşında maliyetleri artıran en önemli unsurlardan birisi de mevzuatta bazı tanımların ve maliyetlerin öngörülebilir olmamasıdır. 1 Haziran'da uygulamaya giren yeni genel şartlar ile mevzuatta belirsiz olan hususlara açıklık getirilmiş, geçmişte yaşanan ve sigortanın mantığına, tekniğine uygun olmayan yaklaşımlar sonlandırılarak, hakkaniyete uygun düzenlemelerle kişilerin hak ettikleri tazminatları aracıya gitmelerine gerek kalmadan ve daha hızlı alabilmelerine imkan verilmiştir. Bu düzenlemenin ivedilikle kanuni düzenlemelerle de desteklenmesi 19,4 milyon araç sahibinin üzerindeki trafik prim yükünü azaltacaktır."

TRAFİK SİGORTASI FİYATLARI İLLERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Zorunlu trafik sigortasındaki 'başlangıç fiyatı' aracın bağlı bulunduğu göre ise farklılık gösteriyor. Bu farklılığın altında risk unsuru yatıyor. Büyük illere gittikçe trafik sigortası fiyatları değişirken, trafik yoğunluğunun daha az dolayısıyla kaza riskinin daha düşük olduğu yerlere indikçe trafik sigortası fiyatı da düşüyor. Örneğin; primlerde binek otomobiller için en yüksek olan şehir 696 TL ile Batman. Ardından 626 TL ile Erzurum ve 612 TL ile Mardin geliyor. En ucuz iller ise 287 TL’lik primle Burdur ve Çanakkale, 293 TL’ ile Balıkesir.

TRAFİK SİGORTASI FİYATLARINI BELİRLEYEN FAKTÖRLER

Trafik sigortası fiyatlarını etkileyen pek çok faktör bulunuyor. Aracın kayıtlı olduğu il sadece bunlardan biri. Aracın; markası, modeli yaşı, hasar geçmişi, sürücünün ise; mesleği, yaşı, ehliyet aldığı tarih ve hasarsızlık indirimi gibi etkenler, ödenecek primde etkisi bulunan diğer faktörler.

EN BÜYÜK ŞOK KAZA YAPANLARA

1 Haziran 2015'te yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle en büyük şoku ise kaza yapan ve sigorta şirketinden hasar ödemesi alan sürücüler yaşıyor. Aldıkları hasar sonrasında "Hasarsızlık İndirimi" ni de kaybeden sürücüler, poliçesini yenilemek istediğinde 900 ila 1.000 TL arasındaki fiyatlarla trafik sigortasını yenilemek zorunda kalıyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler