FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AGİ ne kadar sorusu yanıt buldu, işte AGİ tutarı

2016 yılının başında asgari ücrete yapılan zam AGİ'yi de etkiledi. Böylece AGİ tutarı da arttı. Haberimizden güncel AGİ tutarını öğrenebilir, böylece AGİ ne kadar sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

AGİ ne kadar sorusu yanıt buldu, işte AGİ tutarı

1 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen erken seçimin ardından vatandaşlar asgari ücret konusunda olacakları yakından takip ediyordu. Seçimler öncesinde ekonomik ve siyasal istikrar vaadiyle yola çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) seçimlerden istediği sonucu almayı başardı ve yeniden tek başına iktidar oldu. Seçim beyannamesinde ekonomiye eğilen AK Parti, asgari ücret tutarının ise 1300 TL'ye yükseltileceğini belirtmişti. Seçimler sonrasında çalışmalarına başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti 1300 TL olarak belirledi. Belirlenen asgari ücreti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu duyurdu ve asgari ücret 2016 yılı için 1300 TL olarak duyuruldu. Peki bu gelişmelerin ardından asgari geçim indirimi ne kadar oldu? Asgari ücret açlık sınırını bu kez geçebildi mi? Bu konu hakkındaki tüm gelişmeleri haberimizin devamında bulabilirsiniz.

ASGARİ ÜCRET NET 1300 TL

Yeni yıla saatler kala Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016 yılında asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini belirledi. Hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan ve seçimlerden sonra yine dile getirilen "Asgari ücret 1300 TL olsun" teklifinin değerlendirilmesi sonucunda mutabakata varıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine işçi tarafını Türk-İş Konfederasyonu (TİSK), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları temsil etti. Komisyonun basına kapalı gerçekleştirilen toplantısı sonucunda beklenen açıklama, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'dan geldi. Bakan Soylu açıklamasında, asgari ücret bin 300 lira olarak belirlendiğini, yeni asgari ücretin 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olacağını söyledi.

DEVLET İŞVERENİN YÜKÜNÜ AZALTACAK

Soylu, asgari ücretin belirlenmesi öncesinde, yapılan artışın işverenlere yükünün bir kısmının devlet tarafından karşılanacağını belirtmişti. Buna göre zammın getireceği yükün 110 TL'si devlet tarafından sadece 2016 yılında geçerli olmak kaydıyla karşılanacak.

"MALİYET OLDUĞU KAÇINILMAZ"

2015 yılında asgari ücretin bin lira 54 kuruş seviyesinde olduğunu hatırlatan Soylu, 3 çocuklunun almış olduğu ücretin bin 72 lira 80 kuruş, brüt asgari ücret bin 270 lira 50 kuruş olurken, bunun işverene bin 496 lira 36 kuruşa mal olduğuna dikkati çekti. Konuşmasında, asgari ücret bin 300 lira olduğunda, toplam brüt asgari ücretin bin 647 liraya, işverene toplam maliyetinin ise bin 935 lira 23 kuruşa yükseleceği bilgisini veren Soylu, "1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, 3 çocuklu bir ailenin alacağı asgari ücret bin 387 lira 45 kuruş, 2 çocuklu aile için net asgari ücret bin 362 lira 75 kuruş, bir çocuklu aile için de bin 344 lira 22 kuruş, evli olup çocuğu olmayan aileler için de bin 325 lira 69 kuruş olarak kararlaştırıldı. Bin 300 liralık netin işverene gerek vergiler gerekse SSK primleri açısından bir maliyet olduğu kaçınılmazdır" dedi.

BRÜT ASGARİ ÜCRET 1647 TL

Komisyon tarafından belirlenen asgari ücretin brüt miktarı 1647 TL olarak belirlenirken, net 1300 TL oldu. Diğer yandan asgari ücretin günlük brüt tutarı ise 54,90 TL oldu.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NE KADAR OLDU?

Asgari ücret tutarının yeniden belirlenmesinin ardından bekar ve çocuksuz aileler net asgari ücret olarak 1300 TL alacaklar. Öte yandan evli olup eşi çalışmayan çalışanlar ise asgari geçim indirimi dahil net asgari ücretleri 1325 TL olacak. Evli ve bir çocuk sahibi çalışanlar asgari geçim indirimi dahil 1344 TL alacaklar. Evli ve iki çocuklu çalışanlar 1362 TL, evli ve üç çocuklu çalışanlar ise 1387 TL alacaklar.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler