FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asgari ücret zammı sonrası cebe giren para uçtu

Çok tartışılan asgari ücret zammı netleşti ancak tartışmalar bitmedi. Memur-Sen'in raporuna göre yapılan zamlarla asgari ücrete yapılan 300 liralık artışın 162 lirası uçtu.

Asgari ücret zammı sonrası cebe giren para uçtu

Son seçimlerden bu yana çok tartışılan ve tarafların uzun süren görüşmeleri sonrasında karara bağlan asgari ücret zammı, Türkiye gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Hükümet ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararıyla asgari ücreti 1300 TL olarak belirlendi. Ancak zammın netleşmesi tartışmaları bitirmedi. Asgari ücrete yapılan zam ardından son bir ayda pek çok alana gelen zamlar, vatandaşın belini bükünce tartışmalar arttı. Bu tartışmaları alevlendirecek rapor ise Memur-Sen'den geldi. Memur-Sen'in açlık, yoksulluk araştırma raporuna göre; yapılan zamlar asgari ücretliye yapılan 300 liralık artışın 162 lirasını uçurdu. Fiyat artışlarıyla emekliye ocak ayında yapılan 100 liralık seyyanen zam da eridi. Türkiye'de açlık sınırı ocak ayında 84 TL yükselerek 1.534 TL'ye çıktı. Yoksulluk sınırı ise 162 TL artarak 4 bin 128 liraya ulaştı.

EKMEĞE ZAMLA BAŞLADI

Bir ay içinde gıdaya, elektriğe ve ekmeğe gelen zamlarla asgari ücrete verilen 300 TL'lik zammın yarısı erirken; emekliye verilen 100 TL'lik seyyanen zam da geri alındı. Üstelik Emekli 62 TL borçlu çıktı. Memur-Sen raporuna göre Yoksulluk sınırı ise 3 bin 966 TL'den, 4 bin 128 TL'ye çıktı. Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2015 Aralık ayında bin 450 TL iken 2016 Ocak ayında bin 534 TL'ye fırladı. Rapor emekliye ve asgari ücretliye yapılan 300 TL'lik zammı sıfıra indiren tabloyu net bir şekilde ortaya koydu.

TELEFON PAHALANDI

Gıdadan sonra en çok para ödenen alan ise haberleşme oldu. Cep telefonu görüşme ücreti % 29,7 zamlandı. Cep telefonu yedek parçaları olan sim kart ve bataryaya da % 12,63 zam geldi. Ocak ayında aralık ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,18'lik bir artış gözlenirken; ocakta aralık ayına göre barınma fiyatlarında ortalama yüzde 2,01'lik bir artış oldu.

SAĞLIK VE KÖPRÜYE ZAM

Memur-Sen raporuna göre asgari ücreti uçuran bir diğer alan sağlık ve köprü geçiş fiyatları oldu. Sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,73'lük artış oldu. Ulaşımda ise en çok dikkat çeken yüzde 39,71 artışla köprü geçiş ücreti oldu. Köprü geçiş ücretlerini yüzde 27,93 artışla otoban geçiş ücreti, yüzde 10,28 artışla şehirler arası tren ücreti izledi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler