FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar kuru 2.70'in üzerine çıktı

Yunanistan'da yaşanan kriz ve içeride yaşanan gelişmeler nedeniyle dolar kuru 2,70 seviyesine kadar çıktı. Doların, Türk Lirası karşısındaki hareketinde 2,70 kritik seviye olarak kabul ediliyor.

Dolar kuru 2.70'in üzerine çıktı

Dolar kuru güne nasıl başladı? Piyasalar genel olarak Yunanistan'ın borç krizinin çözümüne ilişkin netleşmesi beklenen adımları izliyor. Yunanistan'a ilişkin gelişmelerin takip edildiği Dolar/TL, TBMM başkanlık seçimi sonuçları ardından kademeli olarak 2.69 seviyesini aştıktan sonra bu sabah saat 08.48'de 2.6935/2.6950 seviyesinden işlem görüyor. Dolar ve diğer kurlar ile anlık gelişmeleri ve canlı dolar takibini aşağıdaki linkten gerçekleştirebilirsiniz.

24 SAAT CANLI DOLAR KURU TAKİBİ İÇİN TIKLAYINIZ

Dolar/TL, TBMM başkanlık seçimi sonuçları ardından kademeli olarak 2.69 seviyesini aştıktan sonra bu sabah saat 08.48'de 2.6935/2.6950 seviyesinden işlem görüyor. Dün saat 18.12'de 2.8352/2.8363 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 2.8372/2.8392, 2.9811/2.9827 seviyesindeki euro/TL ise aynı saatte 2.9809/2.9834 seviyesindeydi. Kur, saat 10.20 itibariyle 2,7010 seviyesine kadar çıktı. Dolar, Türk Lirası karşısındaki hareketinde 2,70 kritik seviye olarak kabul ediliyor.

İÇ DİNAMİKLER ETKİ ETTİ

TBMM başkanlığı seçiminin son turunda muhalefet partilerinin ortak bir aday üzerinde uzlaşamamasının koalisyona ilişkin soru işaretlerini ve erken seçim riskini artırmasıyla dün dolar/TL akşam saatlerinde yükselirken, piyasalar hükümet kurma sürecini, Yunanistan'daki gelişmeleri ve ABD tarım dışı istihdam verisini izleyecek. Euro Yunanistan konusunun Pazar günü gerçekleşecek olan referandumdan önce çözülemeyeceği beklentileriyle baskı altında seyrine devam ederken, dün ABD'de açıklanan ADP verisi sonrası değer kazanan dolarda bugün saat 15.30'da açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisi bekleniyor.

TBMM BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Meclis başkanlığı seçiminin dünkü dördüncü ve son turunda en çok oyu alan AKP'nin adayı İsmet Yılmaz, başkan olarak seçilirken, partilerin ortak bir adayda uzlaşamamaları bu süreçten sonra başlayacak koalisyon görüşmelerinden bir hükümet çıkmasını zora sokarken, erken seçim ihtimalini de gündeme getirebilir. AKP'nin TBMM başkanlığı için "çok iddialı bir isim olmayan" Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı aday göstermesinin ardından AKP'nin Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı destekleyebileceği ve bir AKP-CHP koalisyonu ihtimalinin güçlendiği belirtilmişti. Ancak Yılmaz'ın seçilmesi bu ihtimali zayıflatmış görünüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu da dün akşam, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan görevi almasıyla birlikte kuşatıcı bir koalisyon kurulması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

ABD VERİSİ DE ÖNEMLİ

İstanbul Analytics'ten Atilla Yeşilada, gelecek hafta yapılması beklenen Davutoğlu-Kılıçdaroğlu zirvesinde iki liderin başkanlık seçiminden sonra iyice belirginleşen güven sorununu aşarsa, bir koalisyona gidilebileceğini söyleyerek, "Aksi halde bütün yollar erken seçime çıkıyor" dedi. Yeşilada şöyle devam etti:

"Türkiye seçimden bu yana büyük ölçüde suni koalisyon senaryolarını satın alarak gelişmekte olan piyasalardan pozitif anlamda ayrıştı. Bugün de ABD tarımdışı istihdam verisine kadar AKP-MHP koalisyonu hayali satın alınırsa, hiç şaşırmayız. Fakat, biraz uzun vadeli düşünenler, başkanlık yarışının verdiği gerçek sinyalin AKP-CHP'nin iyice zorlaştığı olduğunu görecektir. Olası bir erken seçimin ekonomide yıkım olacağı ise Mayıs-Haziran verilerinden açıkça okunuyor. TL cinsinden varlıklarda bir beklenti balonu var, eğer AKP-CHP veya MHP koalisyonu gerçekleşirse bu balon bir süre daha şişik kalabilir, ama tersi durumda uçuruma düşeceğiz."

Beklentilerin üzerinde açıklanacak bir veri dolarda global bazda daha fazla güçlenmenin önünü açabilir.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler