FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Kimler erken emeklilikten yararlanacak?' çalışmalar başladı

Erken emeklilik hayali kuran milyonlarca kişiyi ilgilendiren çalışmalar düğmeye basıldı. Tüm iş gruplarının erken emeklilik beklentisi var. Peki, kimler erken emeklilikten yararlanacak?

'Kimler erken emeklilikten yararlanacak?' çalışmalar başladı

Milyonlarca kamu çalışanı erken emekli olup olmayacağını aylardır sorgularken, gelen haber heyecanlandırdı. Meclis'in gündeminde erken emeklilik hayali kuran milyonlarca kişiyi ilgilendiren 2 önemli düzenleme vardı. Yaşa takılanların ve annelerin emeklilik talepleri ele alınacak konulardı. SGK, geçtiğimiz ağustos ayında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde yer verilen ve anlaşmaya varılan 'fiili hizmet zammı'yla ilgili olarak komisyon çalışmaları başladı. Yapılan çalışma sonucunda kimlerin erken emeklilik imkanından faydalanabileceği belli olacak.

Erken emeklilik ile ilgili yapılabileceklerin konuşulduğu toplantı geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya; Memur-Sen Başkan Vekili Metin Memiş, Memur-Sen Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Birlik Haber-Sen, Ulaştırma Memur-Sen, Kültür Memur-Sen başkanları, sendikaların genel başkan yardımcıları, ilgili kurumların yetkilileri ve üniversite öğretim üyeleri katıldı.

KİMLER ERKEN EMEKLİLİK ÇALIŞMALARINDA İLK SIRADA?

Toplantıya katılan tüm hizmet kollarının erken emeklilik talebi var. Peki, kimler erken emeklilik avantajından faydalanabilecek? Erken emeklilik getirilecek alanların başında sağlık yer alıyor. Komisyon; sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelden kimlerin hangi şartlarla ve süreyle erken emeklilikten yararlandırılıp yararlandırılmayacağı hususunu ele alacak. Yine erken emeklilik imkanı getirilmesi beklenen mesleklerden biri de öğretmenlik. Postacılar, itfaiyeciler, mühendis, tekniker, teknisyen ve kimyacılar da erken emeklilik imkanı bekliyor.

FİİLİ HİZMET ZAMMI NEDİR?

Erken emeklilik çalışmalarıyla ilgili sıklıkla anılan kavramlardan biri fiili hizmet zammı. Peki, fiili hizmet zammı ne demek? Fiili hizmet zammının bir diğer adı yıpranma payıdır. Fiili hizmet süresi zammının getiriliş amacı; devlet memurunun yapmış olduğu mesleki görevi şayet tehlikeli, bünyesel ve ruhen memuru olumsuz etkileyecek bir meslek grubu ise bu memurun emeklilik için gerekli olan hizmet yılını daha erken tamamlanmasıdır. Bu pay ile bazı meslek grupları daha erken emekli olabilmektedir. Örneğin; Kurşun üretilen galenit, serüzit, anglezit gibi cevherlerin çıkarılmasına ilişkin maden ocağı, İtfaiye veya yangın söndürme işlerinde, Emniyet ve polis mesleğinde, Milli İstihbarat Teşkilatında çalışanlar fiili hizmet zammından faydalanabilecek gruplar olarak geçiyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler