FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

GSS borçları konusunda düzenleme geliyor

Vatandaşlar GSS borçları konusunda atılacak adımları merakla takip ediyor. Yeni Torba Yasa'ya göre GSS borçları konusunda düzenleme yapılacak ve gençlerin borçları düzenlemeyle silinecek.

GSS borçları konusunda düzenleme geliyor

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlularına iyi haber. GSS borçları nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan kişiler için düzenleme gündemde. Habertürk Gazetesi’nden Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça’nın haberine göre, 2012 yılından itibaren uygulanmayan başlayan zorunlu Genel Sağlık Sigortası’nda düzenlemeye gidilecek. Halk nezdinde “işsiz evlat vergisi” olarak da adlandırılan GSS, okulu biten ancak henüz bir iş bulamamış çocukları zorunlu olarak sigorta kapsamına alan bir sistem. Birçok gencin milyarlarca liraya ulaşan GSS prim borçları konusuna hükümet el atacak ve gençlerin borçları düzenlemeyle silinecek. Böylelikle gençler 30 Haziran 2016 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilecek.

Mevcut sistemde; lise ve dengi öğrenim gören gençler 20 yaşına; üniversite öğrenimi görenler ise 25 yaşına kadar aileleri üzerinden sağlık hizmeti alabiliyorlar. Anne babaları herhangi bir işte çalışmıyorsa bile, onların, eski adıyla “yeşil kart” hakkından yararlanabiliyorlar.Okulu bitirdikleri andan itibaren ise işsiz olsalar bile ailelerinin ekonomik durumuna göre GSS primi ödemek zorunda kalıyorlar. Ne kadar prim ödeyeceklerinin belirlenebilmesi için de gelir testine girmeleri gerekiyor. Gelir testi yaptırmamış olanlar ise otomatik olarak en yüksek rakamdan prim borçlusu durumuna düşüyor, aylık 395 lira prim ödemek zorunda kalıyorlar.

Birçok kişinin borçlu çıkması ve bu paraları ödeyememesi nedeniyle, gençlere gelir testi yaptırmaları halinde borçları yapılandırma olasılığı sağlandı. Halkın tepkisini çeken ve hükümetin de çözümünü seçim programında vaat ettiği bu konuyla ilgili ,TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasayla birlikte değişiklikler yapıldı.

Torba yasada, GSS prim borcu konusunda bir takım kolaylıklar getirildi. Yapılan değişiklikle birlikte; lise ve üniversiteden mezun olan gençlerin GSS primleri 2 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Ancak lise mezunlarında 20 yaş, üniversite mezunlarında da 25 yaş sınırı bulunuyor.

BORÇLARIN SİLİNMESİ KAPSAMLI PAKETTE

GSS prim borçlarının silineceğini sanan vatandaşlar bu torba yasa ile birlikte hayal kırıklığına uğradı. Ancak, af niteliğindeki bu düzenlemenin, hazırlıkları devam eden kapsamlı GSS paketine alınması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, 29 yaşından küçük gençler adına tahakkuk etmiş GSS prim borçlarının silinmesi gündemde. Af yasası çıkarılırken, borcunu ödemiş olanların durumunun ne olacağı henüz belli değil. Ancak, borcunu ödemiş olanlara herhangi bir para iadesinin söz konusu olamayacağı; bundan sonra yapmaları gereken ödemelerden mahsup etme imkânı getirilebileceği belirtiliyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler