FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Hangi taşeron işçilere kadro var? netleşti

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerin merakla beklediği kadro konusuna değindi. Taşeron işçilere kadro hakkında bilgi veren Çelik, 'Hangi taşeron işçilere kadro var?' sorusunu yanıtladı.

'Hangi taşeron işçilere kadro var? netleşti

Taşeron işçilere kadro son durumu hakkında bilgi Çalışma Bakanı Faruk Çelik'ten geldi. Milyonlarca taşeron işçinin büyük bir merakla beklediği "kadro" konusunda değinen Çelik, "2016'da kaç kişi kadrolaşacak, hangi taşeronlar kadroya girecek?" gibi soruları yanıtladı. Konu hakkında en yetkili mercii olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, merak edilenleri, TRT canlı yayınında yanıtladı.

Kamuda çalışan 750 bin civarında taşeron işçi olduğunu belirten Çelik, taşeron kadrolarını 'asıl işçi' ve 'yardımcı işçi' ayrımına değindi ve atamalarda bu ayrımı baz alacaklarını ifade etti. Taşeron işçiler konusundaki son duruma değinen bakan, hangi sözleşmelilerin kadroya alınacağına ilişkin listenin yeni Bakanlar Kurulu tarafından 6 ay içinde ilan edileceğini ifade etti. Çok net bir açıklama yapan Çelik "Kamu için olmaz denilen kadrolarda çalışanlar kesinlikle kadroya alınacak." dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Taşeronla ilgili, kamunun ihtiyacı varsa, olmazsa olmazlar kadroya alınacak. Mesela, hasta bakıcı bir kardeşimiz. Hastayı ameliyattan odasına kadar götürüp ilgileniyor.Hizmet alımı var. Hizmet alımı yapılacak işler de netleşecek. Sendikalar, ilgili bakanlıklar çalışmayı yapacaklar. "Şuradaki elemanlar asıl işçidir kadroya, şurdakiler de yardımcı işçidir" denilecek, onlara da asıl işçinin elde ettiği hakları yardımcı işçilere de verilerek alımı yapılacak. Yeni bakanlar kurulunda görev alacak arkadaşlar ilk 6 ay içerisinde neşter atacak diye düşünüyorum."

TAŞERONDA "ASIL İŞ" AYRIMINA TEPKİ

Kamuda 650 bin taşeron işçi bulunuyor. Hükümet kanadından yapılan açıklamalara göre"asıl işi" yaptıkları gerekçesiyle bu işçilerden 200 binini kadroya alınacak. Ancak geriye kalan 450 bin kamu işçisi "yardımcı işlerde" çalıştıkları gerekçesiyle yine taşeron şirketlerde çalışmaya devam edecek. Bu konuyu eleştiren DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Kamudaki taşeron işçilerin tamamı yasaya aykırı şekilde asıl işte bulundukları halde hizmet alımı yani taşeron yoluyla çalıştırılıyor. Çok sayıda kazanılmış muvazaa davası var. Bu tartışma hukuken de bitti. Şimdi kamuda asıl-yan iş ayrımı yapmak ve bunun üzerinden 200 bin işçiyi kadroya alıp, geriye kalan 450 binini taşerona mahkûm etmek doğru değil. Taşeron tümüyle ortadan kaldırılmalı ve yasaklanmalı” dedi.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler