FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hesap işletim ücretine Danıştay "dur" dedi

Pek çok vatandaşın ortak sorunu hesap işletim ücretiyle ilgili Danıştay'dan karar çıktı. Danıştay İdari Dava Daireleri, TÜSODER’in açtığı davada, hesap işletim ücretine durdurma kararı verdi.

Hesap işletim ücretine Danıştay "dur" dedi

Danıştay İdari Dava Daireleri, “Hesap İşletim Ücreti” adı altında banka hesabı bulunan tüketicilerden ücret alınmasının önüne geçti ve yürütmeyi durdurdu. Bankalar hesap işletim ücreti alabilecek mi? Tüketicilerin bankalarla ilgili yaşadığı en büyük problemlerden biri hesap işletim ücreti kesintisi. Banka hesaplarında para olan tüketiciler, hesap işletim ücreti kesintisini görünce büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Danıştay’dan konuyla ilgili bir karar geldi. Tüketici Sorunları Derneği’nin (TÜSODER) açtığı dava sonuçlandı ve Danıştay yürütmeyi durdurdu. Danıştay İdari Dava Daireleri, TÜSODER’in açtığı davada, "Açıklanan nedenlerle, davacının itirazının kısmen kabulü ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde öngörülen koşullar oluştuğundan, davaya konu yönetmeliğin 13. maddesinin 1. Fıkrası ve Ek-1 listesinde bulunan '2.1 Hesap İşletim Ücreti' yönünden yürütmesinin durdurulmasına" karar verdi.

TÜSODER Genel Başkan Vekili Avukat Rıdvan Yıldız; “Danıştay İdari Dava Daireleri yaptığımız itirazı haklı görerek bankaların aldığı hesap işletim ücretinin haksız olduğu değerlendirmesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar, bankaların artık tüketicilerden hesap işletim ücreti alamayacağı ve bu yönetmeliğe dayanarak tahsil ettiği bedellerin dayanaksız kaldığı anlamına geliyor. Bankalar artık Danıştay’ın nihai kararına kadar tüketicilerden hesap işletim ücreti tahsil edemeyecekleri gibi tahsil ettikleri hesap işletim ücretlerini iade etme yükümlülüğü altındadır. Hesap işletim ücretinden bankaların bir yılda elde ettiği yaklaşık gelir 10 milyar TL civarında olup, bu kararla bankaların haksız elde ettiği büyük bir mablağa dur denmiş oldu. “ diye konuştu.

Yıldız’a göre; maaş hesabı, emekli aylığı, öğrenci harcı ödemesi gibi yasal zorunluluk nedeniyle açılmış hesaplara hesap işletim ücreti yansıtılması, tüketici mecburiyetini kötüye kullanarak haksız kazanç anlamına geliyor.

Avukat Yıldız; “"Vadesiz mevduatı ise faiz ödemeden kullanmakta ve buna göre kendi belirlediği faiz oranı ile fiyatlandırıp ihtiyaç sahiplerine fonlama yapıyor. Maaş Hesabı, Emekli Aylığı, Öğrenci Harcı Ödemesi, İcra Müdürlüğü Tahsilâtı gibi yasal zorunluluk nedeniyle açılmış hesaplara 'hesap işletim ücreti' yansıtılması tüketici mecburiyetini kötüye kullanarak haksız kazanç sağlanmasına neden oluyordu. Bu durum, bir koyundan birden çok post elde edilmesine yol açıyordu. Danıştay, hesap işletim ücretine dur diyerek tüketicinin haksız bedel ödemesinin önüne geçti” diyerek konunun önüne geçti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler