FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte, 2016 araç muane ücretleri

Araç muayene ücretleri, 1 Ocak 2016 itibariyle değişiyor. Yeni yıl ile birlikte otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerin muayene ücretleri değişecek. Peki, ne kadar olacak? İşte, araç muayene ücretleri!

İşte, 2016 araç muane ücretleri

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte yine pek çok alanda ve uygulamada değişikliğe gidileceğine dair haberler gelmeye başladı. Bunlardan biri de araç muayene ücretleri oldu. Trafiğe çıkan araçların, sürüşe elverişli olup olmadıklarını denetlemek amacıyla belli periyotlarla yapılan araç muayenesinin ücretleri 2016 yılıyla birlikte değişecek. Araç muayene ücretleri, 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artacak. Buna göre muayene ücretleri 97,94 lira ile 258,42 lira arasında değişecek.

Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu kapsamındaki yönetmeliklerde düzenlenen belge, ceza ve muayene ücretleri 2016'da yeniden belirlenecek. Söz konusu ücretlerde, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2015 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranında artışa gidilecek. Yeni düzenlemeyle birlikte yılbaşından itibaren araç muayene ücretleri, otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde 245,44 liradan 258,42 liraya; otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklarda 181,72 liradan 191,16 liraya; traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerin 93,22 liradan 97,94 liraya yükselecek.

Yeni uygulamadan tek etkilenecek şey araç sahipleri olmayacak, araç muayene yetki belgesi ücretleri de artacak. Araç muayene işletme yetki belgesi ile geçici işletme yetki belgesi 116'şar lira, yola elverişlilik muayenesi yetki belgesi de 23 bin 706 olarak yeniden belirlendi.

ARAÇ MUAYENE GEÇERLİLİK SÜRESİ

Belirli bir ücret karşılığında uygulanan ve yapılmaması halinde cezai yaptırım gerektiren araç muayenesi belirli periyotlarla gerçekleştiriliyor. Araç muayene periyotları ise araç sınıfına göre değişiklik gösteriyor. İşte, araç muayene geçerlilik süreleri!

-Hususi otomobiller ve bunlara ait her türlü römork için, 3 yaştan sonra her iki yılda bir,

-Resmî otomobiller ve bunlara ait her türlü römork için, 3 yaş ve sonrası her iki yılda bir,

-Lastik tekerlekli traktörler ve römorkları için, 3 yaştan sonra her üç yılda bir,

-Diğer motorlu araçlar(taksi, minibüs, kamyon, otobüs vb.) ve römorkları için, 1 yaştan sonra yılda bir,

-İki veya üç tekerlekli araçlar ile römorkları için, 1 yıldan sonra iki yılda bir yapılmaktadır.

ARAÇ MUAYENESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Ruhsat: Aracınızın ruhsatı muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır.

Trafik Sigortası: "Trafik Sigortası" insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu olan Trafik Sigortası'nın mutlaka yapılması gerekir. Aksi halde araç muyanesi yapılmaz.

Geçerli Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü: Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir.

Vekalet Durumu: Muayeneye getireceğiniz araç size ait değil ise bu konudaki esaslara uyunuz.

LPG/CNG'li Araçlar: Muayeneye gelirken LPG/CNG Tankının üzerinde yer alan bilgi etiketindeki bilgilerinin okunurşekilde gelmesi gerekir.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler