FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte yeni kimlik kartının ücreti

Yeni kimlik ücretleri belli oldu. Kimlik kartlarının değiştirilmesi konusu netlik kazanmaya başladı. Dağıtımına 14 Mart'ta Kırıkkale'de başlanan yeni kimlik kartlarının fiyatları haberimizdedir.

İşte yeni kimlik kartının ücreti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı kanunla yeni kimlik ücreti belli oldu. Nüfus cüzdanlarının yerini kimlik kartının almasıyla hayatımızda büyük değişiklikler olacak. Yeni kimlik kartlarının ücretleri de açıklandı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yeni kimlik kartı için belirli bir miktar ücret ödemeleri gerekecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı kanunla; yeni Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının vatandaşlara dağıtımına başlanması öngörülüyor. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarının hayatımıza girmesiyle nüfus cüzdanı ibaresi ortadan kalkacak. Nüfus cüzdanı ibaresi yerini kimlik kartına bıracak.

YENİ KİMLİK KARTLARI BİRÇOK YERDE KULLANILABİLECEK

Yeni kimlik kartları güvenlik ve kullanım açısından birçok kolaylık sağlayacak. Yeni kimliklerin üzerinde bulunan güvenlik unsurları sayesinde kimlik sahteciliği sona erecek. Kimlik kartları taklit veya tahrif edilemeyeceği için vatandaşlar kimlik sahteciliğinden mağdur olmayacak. Kredi kartı büyüklüğünde olması nedeniyle taşınması daha kolay olacak yeni kimlik kartları birçok işlemde de vatandaşa kolaylık sağlayacak. Hastane, eczane, okul, emniyet ve bankalardaki sistemlere entegre olacak yeni kimlik kartlarıyla vatandaşlar evrak işlerini azaltacak ve işlemlerini daha hızlı halledebilecek.

Yeni kimlikler online işlemler sırasında da kolaylık sağlayacak. Vatandaşlar bu kimlikleri e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama aracı olarak kullanabilecek. Böylelikle kurumlara giderek vakit kaybının önüne geçilecek. Elektronik imza özelliği sayesinde de elektronik ortamda işlemler daha hızlı ve kolay şekilde çözülecek.

Kartın ön ve arka yüzünde kart sahibine ait kimlik bilgileri bulunacak. Bu bilgiler ileri baskı teknolojisiyle koruma altında olacak. Kartın çipinde de İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen bilgiler saklanacak.

Bu kartlar vizesiz gidilen ülkelere de kolaylık sağlayacak. Yeni kimlik kartları, vizesiz gidilen ülkelerde pasaport olarak kullanılabilecek.

KARTLAR TEK RENK OLACAK

3 yıl içinde yurt genelinde dağıtımının tamamlanması planlanan yeni kimlik kartları tek renk olacak ve böylelikle “cinsiyet” ayrımı ortadan kalkacak.

2008-2011 yılları arasında pilot bölge olarak seçilen Bolu ve Düzce’de yeni kimlik dağıtımları tamamlandı. Yeni kimliklerin 2018 yılına kadar Türkiye genelinde ve yurtdışındaki Türk vatandaşlarına dağıtılması planlanıyor.

YENİ KİMLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Vatandaşların merak ettiği sorulardan biri de yeni kimlik ücretinin ne kadar olduğu. Bu yeni kimlik kartları 31 Aralık 2016 tarihine kadar değerli kağıt bedeli adı altında 8 liralık ücret karşılığı verilecek. Yasal bildirim süresi dışında doğum ya da değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 15’er lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için ise 30 lira ödenecek.

KARTLAR NE ZAMAN DAĞITILACAK?

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan yeni kimlik kartları için tarih verdi. Elvan, yeni kimlik kartlarının dağıtımının 14 Mart’ta Kırıkkale’de başlayacağını duyurdu. Elvan; “Bu kimlik kartları vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine kullanılabilecek” dedi.

Yeni kimlik kartlarını almak için ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen başvuru yapılması gerekiyor. Yoğun ilçelerde sıramatik sistemleri kurularak kaliteli hizmet sunulması için tedbirler alındı. Dileyenler randevu alarak başvurusunu yapabilecek. Başvurusu alınan ve gerekli kontrollerden geçirilerek onaylanan kimlik kartları, vatandaşların beyan ettikleri adreslerde teslim edilecek.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler