FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Trafik Sigortası ve Kasko birleşebilir'

Trafik sigortası fiyatlarındaki artış ardından en çok tartışılan konu 'Trafik Sigortası ve Kasko birleşir mi?' oldu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 'Trafik Sigortası ve Kasko birleşebilir' dedi.

'Trafik Sigortası ve Kasko birleşebilir'

Araç sahiplerinin son günlerde en çok şikayet ettiği konuların başında "trafik sigortası" geliyor. Her yıl belli bir oranda zamlanan trafik sigortasının bu yıl kasko fiyatlarına yaklaşması, sürücüleri isyan ettirdi. Öyle ki trafik sigortası fiyatlarının %80 oranında artması ardından, sürücüler sigorta yaptırmamaya başladı. Cezası bulunmasına rağmen trafikte sigortasız dolaşan araç sayısı ciddi oranda arttı. Trafik sigortası fiyatlarının ciddi oranda artması, sigortasız araç sayısının son yılların en yüksek rakamına ulaşması ardından "Kasko ve trafik sigortası birleşebilir" haberleri yapıldı. "Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi?" gibi sorulara yanıt ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi.

Şimşek, Orta Vadeli Program toplantısı sonrasında son zamanların en çok tartışılan konusu "trafik sigortası prim artışı" konusuna değindi. Hasar geçmişinin sigortası fiyatlarını etkilediğini ifade eden Şimşek, "Kasko ile zorunlu trafik sigortasının birleştirilmesi" konusuyla ilgili de sorulara yanıt verdi. Şimşek, "Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu hususu çalışacağız." dedi.

TRAFİK SİGORTASI FİYATLARI NEDEN ARTIYOR

Trafik sigortası fiyatlarının neden bu kadar arttığı sürücülerin sık sık yanıt aradığı bir soru. Bu soruya yanıt, geçtiğimiz haftalarda TSB'den (Türkiye Sigorta Birliği) gelmişti. Sigorta sektörünün son on yılda 7 milyar TL zarar ettiği ifade eden TSB, 2015 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 1.7 milyar TL gibi çok yüksek miktarda zarar edildiğini belirtmiş, bu zarar sebebiyle trafik sigortası poliçelerindeki fiyat artışının zorunlu hale geldiğini vurgulamıştı.

Son 4 yılda sigortadan ödenen vefat, sakatlık tazminatı yüzde 311, maddi hasar tutarı yüzde 36 arttı. Toplam tazminatın yüzde 51’i vefat, sakatlık için ödeniyor. Son 4 yılda ortalama trafik sigortası primi yüzde 54 arttı. 2015’in 9 ayında 4,3 milyar TL trafik primi toplandı, 4,9 milyar TL bedeni, 2,2 milyar TL maddi toplam 7 milyar TL tazminat ödendi. Sigorta şirketleri trafikte aldıkları 100 lira prim karşısında 163 lira hasar ödüyor. Her 100 araçtan 50’si hasar alıyor. İstanbul’da her 100 taksiden 50’si, 100 minibüsten 24’ü, 100 otobüsten 26’sı, 100 kamyondan 12’si, 100 kamyonetten 22’si, 100 otomobilden 7’si kaza yapıyor. Türkiye’de ortalama trafik sigortası primi 105 Euro. İsviçre’de 510, İtalya’da 439, Hollanda’da 309, Belçika’da 308, Yunanistan’da 252, Almanya’da 237, Hırvatistan’da 192, Polonya’da 106 Euro.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler