FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeni ehliyet sınavında müjde

Yeni ehliyet dönemi ve sınavıyla ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Yeni ehliyet dönemiyle ilgili düzenlemeye göre sınavlar artık otomatik vitesle yapılabilecek.

Yeni ehliyet sınavında müjde

Binlerce sürücü adayının yeni ehliyet dönemi ile ilgili soru işaretleri devam ederken, ehliyet sınavında yeni uygulamalar devreye sokuluyor. Daha da zorlaşacağı konuşulan yeni ehliyet dönemi ile ilgili son olarak sürpriz bir gelişme yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarfından yapılan yeni düzenleme ile ehliyet sınavında manuel vites zorunluluğunun kalkmasına karar verildi. Böylece otomatik vitesli araba kullanacakların sınavı da otomatik vitesli araçla yapılacak. Ancak sürücü eğitimini otomatik vitesle alan kişilerin ehliyetlerinde "Sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabilir" ifadesine yer verilecek.

Ehliyet sınavında 'otomatik vites' dönemine geçiş ile ilgili bilgi veren Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, ehliyette yönetmelik değişikliğinin özellikle otomatik vites araç kullanmak isteyenleri mutlu edecek düzenlemeler olduğuna değindir ve sözlerine şöyle devam etti:

"Eğitim sınav araçlarının arasına, otomatik şanzımanlı araçlar da eklendi. Sürücü kursları, sadece otomatik araç kullanacak kursiyerler için sertifika sınıfına uygun otomatik şanzımanlı araç bulunduracak. Adaylar, sertifika sınıflarına ait araçların, otomatik şanzımanlı olanlarıyla eğitim alacak. Sınavda başarılı olanların sertifikalarında 'sadece otomatik şanzımanlı araç' kullanabileceği belirtilecek."

Otomatik vites kullanabilir ifadesiyle ehliyet alanların sonrasında manuele geçmek istemeleri durumunda yapması gerekenler hakkında bilgi veren Yelkenci, bu kişilerin sonrasında sürücü belgesindeki sınıfa ilişkin ilgili derslerinin kalan yarısını alarak tekrar sınava gireceğini ve başardığı takdirde manuel vitesli araç kullanabileceğini aktardı.

EHLİYET SINAVI İLE İLGİLİ DİĞER DEĞİŞİKLİKLER

Ehliyet sınavlarındaki süreçte yaşanan aksaklıkların önüne geçilmesi ve denetimin artırılması amacıyla birçok yni düzenlemeyi hayata geçireceklerine işaret eden Yelkenci, direksiyon sınavı öncesi kurslarda ön sınav yapılacağı üzerinde durdu ve şunları söyledi: "Ön sınav yapılarak durumu uygun olanlar, ilçe milli eğitim müdürlüğünün yaptığı direksiyon sınavına girecek. Başarısız olanlar ise yeniden uygulama eğitimine alınarak tekrar ön sınav sonucu ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilecek. Eğer gerekli ve yeterli eğitim verilmeden bu kursiyerlerin sınava girmesine izin verildiği tespit edilirse valiliklerce soruşturma açılacak. Soruşturma sonunda yeterli eğitim verilmediği tespit edilirse bu kurslara bir dönem kursiyer kaydı yapamama yaptırımı uygulanacak."

SINAV SÜRESİ 5 DAKİKA UZATILIYOR

Ehliyet sınavında bazı sürücü adaylarının heyecanlarına yenik düşebildiklerini belirten Yelkenci, bunun önüne geçebilmek için de yeni uygulamaları olduğunu belirtti ve stres azaltma yönünde geliştirdikleri yeni bir uygulamadan söz etti. Uygulamalı ehliyet sınavında süreyi 5 dakika uzattıkları bilgisini veren Yelkenci, "Direksiyon eğitiminde dersin sınav süresi, en az 30 dakikaydı. Uygulama sınav süresi artık en az 35 dakika olacak. Bunun ilk 5 dakikasında kursiyere aracı tanımayla ilgili sorular sorularak adayın heyecanı azaltılarak sınava başlaması sağlanacak" dedi.

STOP ETTİRENE 2. ŞANS

Ehliyet sınavı uygulama değişiklikleri hakkında bilgi veren Yelkenci, son olarak "stop" sayısının da 2'ye çıkarılacağını ifade etti.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler