FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kilosu 5 bin euro!Sadece Türkiye'de yetişiyor

Yaklaşık 4 bin 800 çiçek çeşidi ve 5 bin Euro fiyatı ile 'Erişilmez Bal' ünvanı alan dünyanın en yüksek kalitedeki balı olan Artvin Şavşat ilçesinin 'Sarı Çayır Balı', Ankara'daki Rize etkinliklerinde alıcılarını bekliyor.

Kilosu 5 bin euro!Sadece Türkiye'de yetişiyor

Sarı Çayır Balı'nın Fransa ve Çin'deki bal borsalarındaki açılış değerinin 45 bin Euro olduğu, 65 bin Euro'ya kadar da çıkabildiği vurgulandı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) bugün açılışı yapılan Rize Tanıtım Günleri’nde satışa çıkartılan 'Artvin Şavşat Balı’nın fiyatı dudak uçuklattı. Etkinliklerde stant açan Atilla Yusuf Özcan yaptığı açıklamada, 2009 yılında bir rüya görerek balcılığa başladığını ifade ederek, Şavşat ilçesinin Erikli köyünde üretilen Sarı Çayır Balı'nın fiyatının 5 bin Euro olduğunu söyledi. Özcan bu balın Fransa ve Çin'deki bal borsalarındaki açılış değerinin 45 bin Euro olduğunu 65 bin Euro'ya kadar da satışı olduğuna dikkat çekti.

Bal üreticici Özcan, Sarı Çayır balı hakkında şu bilgileri aktardı: "Türkiye’de bu balın laboratuvarlar da tahlillerini yaptırdım. Sonra bunu Fransa’ya gönderdik Fransa’dan sonra 6-7 ülkeye daha gönderdik ve hepsinde dünyada 1923 yılından beri yapılan bal tahlillerinden çiçek sayımlarından daha çok çiçek tespit edildiği anlaşıldı. Mesela özellikle Yemen balları Anzer balları, Ukrayna balları Fransa ve İtalya’nın Alpleri’nde üretilen ballardan her sene bunlardan biri birinci olurdu. Ama bu tek celsede Fransa CETAM labrotuvarlarında dünyanın her yerinden gelen balların tahlilleri yapılıyor. CETAM laboratuvarlarında bu bal Artvin Şavşat ilçesinin Erikli köyünün Sarı Çayır Balı olarak biliniyor. Orada 4800 çiçek çeşidi ile dünyanın en yüksek kalitede balı seçildi. Erişilmez bal unvanı aldı bu bal. Bu balın doğala ortamında başka balları var mıdır, ağaç kovuklarında, inlerde, kayalıklarda araştırmaya başladık ve bu bala ulaştık. Bu bal Erikli köyünün kayalıklarında bir kayanın içerisinde bulundu. Biz bunun sadece arı sütlü bölümünü aldık. Vakumlu damacanalı kavanozlarda 11 sene beklettik kavanozlarda yıllandırdıktan sonra arı sütü alta çöküyor üst kısmı da sıvılaşıyor. Biz bu sıvıyı alarak bal şarabı diye hastalara satıyoruz. Bu bal şarabını hastalara verdiğimiz de iyileşmedim demeyeni görmedim ölüm haricinde.’’

NEDEN 'BAL ŞARABI' DENİYOR?

Özcan neden ‘bal şarabı’ dedikleri hakkında ise "Nahl suresinin 68-69 ayetinde tefsir edenlerden bir kısmı şarap dememişler bir kısmı cennet şarabı demişler, ayette geçen bal kelimesi 'türlü türlü çiçeklerden insanlar için şifa kaynağı balı üretesin diye biz arıya vahiy ettik' diyor Allah arı sütü balın içerisinde olduğu için balı sıvılaştırıyor permentasyon uğratıyor hem de arı sütü ona şarap kokusu gibi bir koku veriyor ve biz ona bal şarabı diyoruz. Yani şarap kelimesini kullanmak bile istemiyorum ama ona koyacak başka bir isim bulamadığımızdan dolayı biz ona bal şarabı diyoruz hastalara da veriyoruz.‘’ bilgisini paylaştı.

'BALIN İÇİNDE 18 BİN ÇİÇEK TESPİT EDİLDİ'

Gayri resmi bir araştırmada 18 bin çiçek tespit edildiğini belirten Özcan açıklamasını, "Japonların yapmış olduğu gayri resmi araştırmalarda bölgede 18 binin üstünde çiçek olduğu saptadıklarını söylüyorlar. Ne kadar sağlıklı bir bilgidir bilemiyoruz. Ama bu tamamen gayri resmi yasal olmayan bir araştırmadır. Biz buna tabi ki karşıyız çünkü ülkemizden bir çok ırk çiçek böcek bir çok farklı ırkları yurtdışına kaçırdığını herkes biliyor. Biz bunun önüne geçebilmemiz için de biz bu açıklamayı cesur bir şekilde yapmamız gerekiyor.

Ülkemizin bu familyalarını korumamız gerekiyor. 2012 yılına kadar dünyanın bütün her yerinde genel ortak çayır ve yayla çiçekleri endemik tür çiçeklerin toplam sayısı 12 bin idi. Ama bu balda gayri resmi bir araştırmada 18 bin çiçek tespit edildi. Demek ki bu bölgede bir şeyler var ki buraya yabancılar akın ediyorlar, börtüşünü çiçeğini kaçırmaya çalışıyorlar. Şimdi bunun araştırmasını yapan adam illaki oradan birkaç tane en az endemik tür çiçeği kaçırmış olabilir diye şüpheleniyoruz. Bu balların piyasa değeri 1 kilosu 860 lira. Bal şarabının 750 gramı bin 50 TL. Arı sütlü kaya balının piyasa değeri ise 5 bin Euro idi. Ama bu sene Şubat ayındaki bal fuarından sonra yurt içi fiyatını 3 bin Euro’ya kadar indirdik. Yurtiçinde fazla rağbet olmuyor bu tür ürünlere insanlar ölüm sınırına gelmeden bu tür arayışlara girmiyorlar. Bunun Fransa ve Çin bal borsasındaki değeri 65 bin Euro 45 bin Euro’da açılışı 65 bin Euro’ya kadar da satılışı var. 5 bin Euro’ya satıyoruz biz bunu ama yurt içinde satılmadı.’’ şeklinde tamamladı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler