FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Küresel Çapta Kamunun Blokzincire Entegrasyonu Hızlanıyor

Uluslararası alanda, kamunun blokzincir kullanımı günden güne artıyor. Yirmiden fazla ülke üç yıl öncesinden, iç kullanım ve kamu hizmeti sunumu ve tedariğine yönelik bireysel blokzincir uygulamalarını geliştirmek, temel olarak blokzincir mimarisinin birçok alanda sağladığı gelişmeleri incelemek için testler yapıyor ve pilot bölgeler kuruyor.

Küresel Çapta Kamunun Blokzincire Entegrasyonu Hızlanıyor

Blokzincir, hiç şüphesiz kamu sektörünü ve hükümeti modernize etme konusunda büyük bir potansiyele sahip. Blokzincirin kamu sektörüne etkin şekilde sağlayabileceği faydalardan bazıları;

  • Emek yoğun işlerinde azalma ve otomasyonda artış sağlanması,
  • -Ülke vatandaşı verilerinin güvenli şekilde depolanması,

-Yolsuzluk ve kötüye kullanımın azaltılması,

-Blokzincirin getirdiği şeffaflık ile hükümete olan güvenin artırılması
 
Blokzincir Kamu Sektörüne Nasıl Katma Değer Sağlar?

Blokzincirin kamu sektörüne sağlayacağı pek çok katkı vardır. Kamu sektöründe dikkat çeken blokzincir kullanım alanlarının bazıları şunlardır:

1.  Dijital Sertifikalar

Dijital sertifika ile hükümet ve vatandaşlar arasında node (düğüm) olarak halka açık bir blokzincir üzerinden vatandaşlık verileri takip edilebilir. Bu durumda, vatandaşın bilgileri değiştirilemeyecek şekilde blokzincirde korunacaktır. Sertifika veren kuruluş tarafından iyi yapılandırılmış bir dijital sertifika imzalanacak ve karma bir blokzincir işleminde saklanacaktır. Bu işlemin çıktısı, ilgili vatandaşa verilecek ve vatandaş böylece  istediği zaman sertifika üzerinden bu bilgilerin kullanımını sağlayabilecektir.

2.  Gümrük Vergisi Ödemeleri

Gümrük vergisi ödeme işlemi; bankalar, gümrük müşavirleri, ithalatçılar, ihracatçılar ve gümrük dairesi gibi birçok kişi ve kurumu ilgilendirir. Bir ihracatçı tarafından gönderilen mallar gümrük bölümüne ulaşır ve ithalatçı tarafından gümrük dairesine yapılan tüm ödemeler tamamlandıktan sonra, gümrük dairesi malları ithalatçıya bırakır. Bu işlem zaman alıcı operasyonel gecikmelere ve verimsizliğe neden olabilir.

Gümrük vergisi ödeme işlemi blokzincir teknolojisine dayanırsa; gümrükleme işlemlerinin takas acentesi, banka, ithalatçı ve gümrük dairesi gibi ilgili tüm paydaşlara gerçek zamanlı takibi ve şeffaflığı sağlayacaktır. Bu, gümrük dairesi tarafından zamanın, alanın ve kaynakların daha iyi yönetilmesine yardımcı olacağından daha iyi envanter yönetimi ile sonuçlanacaktır. Ayrıca blokzincir ağındaki entegre bir sistem olarak nispeten düşük operasyonel zorluklar ve diğer zincir kullanıcıları arasında daha fazla güven sağladığı için operasyon maliyetini de düşürecektir.

3.  Akıllı Şehirler

Akıllı şehirler, sakinlerine sunduğu hizmetleri düzene sokmak için sosyal, fiziksel ve işletme altyapılarını bütünleştirmek ve yönetmek için bilgi teknolojisini ve verilerini kullanır. Böylece mevcut kaynakların optimum ve verimli kullanılmasını sağlar. blokzincir, loT ve bulut bilişim gibi teknolojileri bir araya getirerek, kamu sektörü vatandaşlar ve yerel belediyelere yenilikçi çözümler ve hizmetler sunabilir.

4. Varlık Kayıtları

Varlık kayıtları, blokzincirin uygulandığı bir başka popüler alandır. Bu uygulamalardan bazıları araç, mail ve sözleşmeler gibi diğer belgelerdir. Son zamanlarda, mülk işlemlerinde birçok dolandırıcılık vakası sebebiyle, mülkiyette blokzincir kullanımı veya tapu sicili öne çıkmaktadır. Blokzincir, varlık kayıtlarında verilerin depolanması ve aktarılması için güvenilir bir mekanizma sağlamanın yanı sıra, sistem genelinde de şeffaflık sağlar.

Günümüzde, ABD, Gana, İsveç ve Gürcistan gibi çeşitli ülkeler, arazi ve mülk işlemlerinin kaydını sayısallaştırmak için blokzincir tabanlı çözümleri araştırmaktadır. ABD'deki Georgia eyaleti gibi devlet hükümetleri mülkle ilgili devlet işlemlerini onaylamak ve tapu sicillerini tescil etmek için blokzincir teknolojisini kullanır.

Sonuç

Politika yapıcılar bugün, dönüşüm potansiyeli ve geniş uygulanabilirliği sayesinde blokzincir tarafından sunulan çeşitli imkânları keşfetmeye değer bulmaktadır. Bir blokzincir yaklaşımının benimsenmesi, dolandırıcılığı önlemeye ve azaltmaya ve veri işlemenin verimliliğini arttırmaya yardımcı olacaktır. Kamu, hesap verebilirlik, şeffaflık ve iyileştirilmiş performans için sürekli olarak kamuoyu baskısı altında kaldığından, kamunun ihtiyaçları için blokzincir bir çözüm olarak düşünülebilir. Kamuda blokzincir kullanımı, 21. yüzyıldan kalma modern bir işletim sisteminin temelini oluşturabilir.

ICRYPEX Hazine Uzmanı Helin ÇELİK

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler