FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Araç sahipleri dikkat!

Maliye Bakanlığı, kira vergisinin ardından ‘araç vergilerini’ de yakın markaja aldı.

Araç sahipleri dikkat!

Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte ortak bir proje geliştiren Maliye, yeni yıldan itibaren motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları ve araç haciz işlemlerini günlük olarak takip edecek. Borcu belli bir sınırı geçen araçlar bağlanacak.

Geliştirilen program sayesinde, araçların vergilerini ‘satıştan satışa’ ödeme uygulamasına da son verilecek. Maliye Bakanlığı’nın, araç vergilerini ve trafik cezalarını yakın takibe almasında tahsilatta yaşanan bazı sıkıntılar etkili oldu.

Mevcut sistemde, trafik polisleri tarafından kesilen cezaların Maliye Bakanlığı’na intikal ettirilmesi uzun zaman alıyor. Birçok vatandaş da trafik cezalarını yıllar sonra öğreniyor. Motorlu taşıtlar vergisinde de tahsilatı olumsuz yönde etkileyen gecikmeler yaşanıyor. Vatandaşların büyük kısmı vergilerini muayene ve satış işlemleri sırasında ödüyor. Bu da araçlardan elde edilen gelirlerin performansının düşmesine yol açıyor.

Bilgiler Emniyet ile paylaşılacak

TRTHaber'in haberine Maliye Bakanlığı, araç vergileri ve trafik cezalarının tahsilatında yaşanan söz konusu olumsuzluklar nedeniyle yeni bir proje hazırladı. Emniyet Genel Müdürlüğü ile bilgi paylaşımını öngören projede, trafik ceza bilgileri günlük olarak Maliye’nin bilgisayarlarına düşecek. Yine Maliye’nin, vergi borçları nedeniyle mükelleflerin araçları için aldığı haciz kararları da yazışmalara gerek kalmadan anında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sistemine girecek. Böylece karşılıklı olarak iki kurum, hangi aracın ne borcu olduğunu günlük olarak ortak sistem üzerinden görme imkanına sahip olacak.

Önce Uyarı Sonra Haciz

Araç vergisi ve trafik cezalarının tahsilatını arttırmayı amaçlayan sistemin, yazılım çalışmaları halen devam ediyor. Maliye Bakanlığı kaynakları programın üç ay içinde hazır olacağını ve yeni sistemin 2013 yılı başından itibaren de hizmet vermeye başlayacağını bildirdiler. Yetkililer, yeni sistemde, araç sahiplerinin öncelikle MTV veya trafik ceza borçlarını ödemeleri için uyarılacağını ardından da borcunu ödememekte direnen mükelleflerin araçları üzerine şerh düşüleceğini kaydettiler. Söz konusu şerhler nedeniyle araç alım satımı gerçekleştirilemeyecek. Borçların belirli bir limitin üzerine çıkması halinde ise aracın emniyet güçleri tarafından ‘parka’ çekilmesi söz konusu olacak.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler