FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu sektör 60-70 bin kişiye iş kapısı açacak

Türkiye’de son 10 yıldır, bizim var ettiğimiz yeni bir sektör konuşuluyor: Otomobil dönüşümü.

Bu sektör 60-70 bin kişiye iş kapısı açacak

Yüzde yüz yerli bir Türk markası olan Dizayn Vip’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erbakan Malkoç'un otomotiv sektörüyle ilgili yazıları sizlerle.

Şubat’ın ikinci yarısında TÜİK işsizlik oranlarını açıklayarak ülkemizdeki acı tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. İşsizlik oranı yüzde 10,7 ile son 4 yılın en yüksek seviyesini gördü. Her geçen gün büyüyen, gelişen, Yeni Türkiye için bu rakamlar biraz umutları kırdı. Ancak “Ben bardağın boş tarafını değil, dolu tarafına bakmayı seven” adamlardan biriyim. Ne de olsa “Başarı Zorluklarla Mücadele Etme Sanatıdır!” Bu yüzden her kötü duruma üzülmek yerine, çalışarak, çabalayarak her zaman iyiye gidebileceğimizi aklımızın bir ucunda tutmak gerekiyor. İşsizlik rakamlarındaki bu yükseliş de aslında Türkiye ekonomisini oluşturan sektörlerin geliştirilmeye ne kadar açık olduğunu gösteriyor.

Türkiye’de son 10 yıldır, bizim var ettiğimiz yeni bir sektör konuşuluyor: Otomobil dönüşümü. Ve bu televizyon üreticisinden koltuk döşemecisine, buzdolabı üreticisinden lastikçiye kadar birçok kalemden oluşan gelişime ve büyümeye açık bir sektör. Yaratılan bu sektör dolayısıyla 60-70 bin kişiye iş kapısı sağlanıyor. Fakat tasarım, teknik, işçilik alanlarında dünyada ipi göğüsleyen Türkiye, kendi markalarını var edememe, “Made in Turkey” damgasının hâlâ istenilen itibarı kazanamaması nedeniyle ciddi sancılar çekiyor. Oysa Türkiye’nin kendi markalarını yaratması demek, iş potansiyelinin artması, yeni kalifiye elemanlar da demek. İnşaat sektörünün hızlı ivmesi, Türkiye ekonomisinin lokomotif gücü olması nedeniyle halkın gözünde Türkiye ekonomisinin sadece inşaat sektöründen meydana geldiği algısı var. Yeni Türkiye, bu kadar kısır bir ülke değil! Türkiye gıdadan sanayiye, perakendeden turizme kadar birçok sektörde dünyanın büyük oyuncularına “Ben de varım” diyor.

20 yıl önce otomobil dönüşüm noktasında çıktığımız bu yolculukta bugün bir Türk firması, Google, Facebook gibi dünya devlerinin davet edildiği ve otomobil dönüşüm konusunda dünyanın dev gücü ABD tarafından 2014’te IMA IMPACT Teknoloji Zirvesi’nde “Dünya’da Otomobil Tasarımında Teknolojiyi En İyi Kullanan Firma” ödülünün sahibi oldu. Artık Türk’ün ayak sesleri dünyanın her yerinde yankılanıyor. Ülkemizde öncü rol oynadığımız otomobil dönüşümünde şu an minimum 100 milyar Dolarlık bir pastadan söz edebilmek mümkün. Ve bu pasta, ülkemizi başka ülkelerde de duyarak yeni oyuncuları bekliyor. Sektörü büyütmek için hükümetimizden atılımlar bekliyoruz!

Erbakan Malkoç, Türkiye’nin markalaşma yolculuğunu, yerli otomobil sorununu, otomobil dönüşümünde Türkiye’nin nasıl dünyanın bir numarası olduğu konularını Mynet Okurlarıyla birlikte masaya yatıracak.

DizaynVip Yönetim Kurulu Başkanı
Erbakan MALKOÇ

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler