FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hyundai yatırımında yeni teşvik paketi

Bir yıl önce Türkiye'deki kapasitesini ikiye katlayacağını açıklayan Hyundai'nin Avrupa Başkanı Chang-Kyun Han, "Ne olursa olsun, İzmit'teki fabrikamızı tam kapasite ile çalıştırmak istiyoruz.

Hyundai yatırımında yeni  teşvik paketi

Kapasite artışı için çalışmalara başladık." dedi. Şirketin Türk ortağı Ali Kibar ise, 'yol haritasını görmek' için teşvikleri adres gösterdi.

Yaklaşık bir yıldır yatırım artışı için Türkiye ile Kore arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olmasını bekleyen Hyundai, gözünü yeni teşvik programına çevirdi. Şirketin Avrupa Başkanı Chang-Kyun Han, Türkiye'de 2013'ten sonra devreye alınacak yeni nesil i20 modelinin üretiminin kesinleştiğini, bu konuda kapasite artışına yönelik çalışmaların başladığını söyledi. "Türkiye'de elimizden geleni yapmak istiyoruz. İzmit fabrikamızı tam kapasite ile çalıştırmamız gerekiyor." diyen Han, fabrikanın üretimini 200 binlere taşıyacak ikinci model konusunda ise henüz karar vermediklerini dile getirdi.

Hyundai Assan'ın Türk ortağı Ali Kibar ise hükümetin bu ay içinde açıklanması beklenen teşvik programını merakla beklediklerini belirterek, "Neye-nasıl teşvik verilecek bilmiyoruz. Yol haritası çıkarılması açısından bu önemli. Uzun bir süredir yatırım konuşuluyor. Ekonomi Bakan'ımız Zafer Çağlayan ile bu ay içinde Kore'ye gidecektik. STA konusunda da gelişme olabilirdi. Bu program iptal edildi. Mart ayında Kore'de Nükleer Zirvesi var, bakanlarımız katılacak." diye konuştu.

Dünyada geçen yıl 4 milyonun üzerinde araç satan Hyundai, kendini ispatladığı ABD'nin ardından gözünü Avrupa'ya çevirdi. İspanya'nın Sevilla kentinde düzenlenen yeni i30 tanıtım toplantısında sorularımızı cevaplandıran Chang-Kyun Han, Türkiye ile olan 'kardeş' profilini hatırlatarak, ilişkilerin önemine değindi. Türkiye ve Rusya'nın dahil edilmediği Avrupa'da geçen yıl yüzde 2,9 olan pazar paylarını bu yıl yüzde 3,5 düzeyine taşımayı hedeflediklerini anlatan Han, ocak ayında yüzde 3,3'e ulaştıklarını kaydetti. Hyundai Avrupa başkanı bu yıl yeni i30, i40 sedan ve spor otomobil Veloster'e güvendiklerini ifade etti.

Avrupa'da Güney Koreli markaların büyümesinde bir süre önce AB ile bu ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın rolü var. Kademeli olarak indirilen gümrük vergisi nedeniyle Kore'den gelen otomobillerin fiyatı AB'de kısmen de olsa avantaj kazanıyor. Türkiye ile Kore arasındaki ithalat dezavantajı nedeniyle bir türlü yapılamayan STA ise üretici konumundaki Hyundai Assan'ı zora sokuyor. Şirketin yurtiçi Genel Müdürü Ümit Karaarslan, "Bizim Kore'den alacağımız ürünler üretime dahil oluyor. Üretim gücümüzü artıracak bir gelişme olacak. Ancak tamamen ithalata dayalı diğer sektörler gibi algılanıyoruz." dedi.

Yeni modelin en iyi tanıtımını VW CEO'su yapmış!

Hyundai'nin mart ayı sonundan itibaren Türkiye'de de satışa sunulacak kompakt modeli yeni i30 ilk olarak eylül ayında Frankfurt Otomobil Fuarı'nda sergilendi. VW CEO'su Martin Winterkorn'un fuar esnasında bir i30 modelinin içinde yöneticileriyle birlikte yaptığı konuşmalar YouTube paylaşım sitesinde 1,6 milyondan fazla kişi tarafından izlendi. Alman CEO'nun, otomobilin ayarlanabilir direksiyon sistemini överken, "Biz yapamıyoruz, BMW yapamıyor. Bunu nasıl yapmışlar?" sözleri, markaya ve yeni i30'a yönelik ilgiyi artırdı.

Dizel tüketimi yüzde 18 azaldı

İlki 2007 yılında tanıtılan i30'un Almanya'da tasarlanan ve Çek Cumhuriyeti'nde üretilen yeni modeli Hyundai'nin bu sınıftaki satış rakamını da artıracak. Tasarımı önceki modele göre biraz daha alçaltılan i30, tam 4,3 metre uzunluğa ulaştı. Dinamik kullanıma ağırlık verilen otomobilde kalite vurgusu yukarı taşındı. Türkiye'de 135 beygir gücünde benzinli ve 128 beygir gücünde dizel motor seçenekleri ile satılacak. Her iki motor seçeneğinde de yeni 6 ileri otomatik şanzıman alternatifi de yer alacak. Dizel motorun yakıt tüketimi önceki modele göre yüzde 18 azalırken karbondioksit emisyonu yüzde 22 düşürüldü. Aracın bagaj kapasitesi ise 378 litreye çıkarıldı. i30 aynı zamanda Hyundai'nin 5 yıl garanti programıyla yola çıkacak. Hyundai Assan yurtiçi Genel Müdürü Ümit Karaarslan, ilk nesil modelin bugüne kadar 10 bin müşteriye ulaştığını, yeni modelden yılda 3 bin satış hedeflediklerini kaydetti. Yeni i30'da altı hava yastığı standart olarak yer alıyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler