FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İkinci elde kilometre kazığı!

Resmi rakamlar tam olarak bilinmese de ülkemizde 2010 yılında 2 milyona yakın kullanılmış otomobil el değiştirdiği belirtiliyor.

İkinci elde kilometre kazığı!

Bu araçların yaklaşık olarak yüzde 35’inin kilometresinin düşürülerek satıldığı iddia ediliyor.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz otomotiv sektörünün duayenlerinden, ikincielotomobilim’in yönetim kurulu başkanı Sami Nacaroğlu çarpıcı açıklamalarda bulundu:
"Noter kayıtlarına göre 2010 yılı Mayıs ve Aralık aralığında 2 milyon 636 bin araç el değiştirdi” diyen Nacaroğlu 2.el’de araç satışının Türkiye’deki oranının yüzde 3 olduğunu vurguladı. 2010 yılını 760 bin araçla kapatan otomotiv sektörü 2.el pazarında bu rakamın üç katı bir hacime ulaşıyor. Bu oran Amerika’da yüzde 3,5, İngiltere’de yüzde 3.25 ve Almanya’da da yüzde 2.65 oranlarında seyrediyor.

Türkiye pazarının hiç de yabana atılamayacağını vurgulayan Nacaroğlu konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarına şöyle devam ediyor:
"Kullanılmış otomobil alım satımında karşımıza çıkan en büyük sorunlardan biri kilometre sayacıyla oynanması. Kullanılmış otomobil pazarında ne yazık ki neredeyse yarıya bir oranda otomobillerin kilometreleriyle oynanıyor. Bu da haksız kazancı ve tüketicinin aldatılması anlamına geliyor. Örneğin aslında 173 bin kilometredeki bir acacın kilometresini 73 bine indiğini düşünürseniz arada 3-5 bin TL’lik bir fiyat farkı oluşuyor. Bu da yüzde 15 demek… Kullanılmış otomobil pazarında temiz araç bulmak hayli zor."

Peki ikinci el otomobil alırken ne yapmak gerekiyor?
Nacaroğlu öncelikle satın alınacak olan aracın servis kayıtlarının incelenmesini öneriyor. Servis kayıtlarına bakarak araçın kilometresi konusunda bilgi sahibi olunacağını vurguluyor. Daha sonra Tramer kayıtlarından aracın hasar durumunu bir SMS ile öğrenebileceklerini de belirtiyor.

Motorun ve şasi durumunun da bu konuda bazı ipuçları verebileceği bir gerçek. Nacaroğlu israrla kurumsal ikinci el otomobil alıp satan yerlerden alış veriş yapılması gerektiğini vurguluyor. Kurumsal firmalardaki otomobillerde bu tür riskin olmadığını özellikle belirtiyor.

Bu sahtekarlığı önlemek çok basit!
Sami Nacaroğlu böylesine büyük bir pazarda bu tür aldatmacalardan kurtulmanın da çok kolay olabileceğini söylüyor. TÜVTÜRK muayenelerinde veya daha da önemlisi her aracın Trafik Sigortası yapılırken kilometresinin de yazılması halinde bu tür bir sahtekarlığın önüne geçilebileceğini söylüyor.

Kullanılmış otomobil pazarının artık noterler birliği ile kontrol altına alınabildiğini söyleyen Nacaroğlu ayrıca alım satımlarda alınan yüzde 1’lik KDV’nin de bu işi hakkıyla yapanların aleyhinde olduğunu vurguluyor. Kurumsal firmaların satmak üzere aldıkları her ikinci el aracı üzerine aldıklarını söyleyen Nacaroğlu bu sorunun da yasal bir düzenlemeyle çözülebileceğini söylüyor. Yüzde 1’lik bu verginin kayıt dışı alım satımı tetiklediğini de sözlerine ekliyor.(GAZETE HABERTURK /AHMET ÇELİK)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler