FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Lüks otoda büyük vurgun

Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan gibi ülkelerden yüzde 50 - 60 düşük fiyata toplanan lüks araçlar Türkiye'de çok ucuza satılıyor. Uzmanına göre alanlar büyük tehlikede.

Lüks otoda büyük vurgun

Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan gibi ülkelerin vatandaşları üzerinden yüzde 50-60 düşük fiyata Türkiye'deki müşterilerine vekaletle satılan yabancı plakalı ikinci el lüks araçların sayısı oldukça arttı. Oto galericileri, yabancı ülkelerde yaşayan kişiler üzerine kaydı yapılan, Türkiye'deki müşterisine ise vekaletle kullanım hakkı verilen satış yönteminin, devleti büyük ekonomik kayba uğrattığı, vatandaşlar arasında ise mağduriyetlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

BU ÜLKELERDEN GETİRİLİYOR

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, kayıt dışı ticaret, Türkiye'ye komşu Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan'da bu işi yapanlar ve onların İstanbul'daki aracılarıyla telefon veya internet üzerinden kurulan bağlantıyla başlıyor. Aracılara, satın almak istediği özellikleri taşıyan ikinci el lüks araç talebini ileten müşteri, bu ülkelerden Türkiye'deki muadillerine göre yüzde 50-60 düşük fiyata temin edilen araç için bir miktar ödeme yapıyor, kalan borcu ise araç kendisine teslim edildikten sonra kapatıyor.
LÜKS ARAÇLAR NASIL UCUZA SATILIYOR?
Aracılar satışını yaptıkları lüks araçları, söz konusu ülkelerde yaşayan kişilerin üzerine kayıt yaptırıyor, Türkiye'deki müşterilerine ise vekaletle kullanım hakkı sağlıyorlar. Alanın da satanın da memnun gibi göründüğü ticaretin kaybedeninin ise devlet ve vatandaş olduğunu söyleyen oto galericileri, bu tür satışlara "dur" denilmemesi halinde ciddi mağduriyetler yaratabileceği uyarısında bulunuyor.
UZMANI UYARDI

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, "Türkiye'de de bu çok ciddi bir sektör olmaya başladı, ileride ciddi anlamda da hem ekonomik kayba yol açacak hem de vatandaşlarımızı mağdur bırakacak" dedi.
**SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Yanık ucuz lüks araçda dönen çarkı şöyle anlattı;**

"Bulgaristan'dan, Gürcistan'dan, Romanya'dan modelli, lüks araçlar, oranın vatandaşları üzerine satış yapılıyor ve Türkiye fiyatına baktığınız zaman 100 bin liralık bir aracı yüzde 50-60 düşük fiyatla oradan satın alabiliyorsunuz. O ülkelerin vatandaşlarına bu araçlar satılıyor, aracı alan Gürcistan, Bulgaristan ya da Romanya vatandaşı, Türkiye'de talepte bulunan şahısa Türkiye'de kullanılmak üzere 3 isime kadar vekalet veriyor. Gümrükte bu arabayla vekalet size teslim ediliyor ve siz Türkiye'de bunu çok rahat kullanabiliyorsunuz. Müşteriden sadece arabanın sigortasının yapılması isteniyor."
"TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN SORUNLAR ORTAYA ÇIKACAK"

Türkiye'de işin boyutlarının büyümeye başladığına dikkati çeken Yanık, "Şu anda Türkiye'de bu şekilde çok ciddi satışlar var. Ekonomik olarak çok ciddi kayıp, devletimiz, milletimiz zarara uğratılmakta ve eğer birisi bu işe 'dur' demezse ileride de telafisi mümkün olmayacak sorunlar ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.
ASLINDA ARAÇ BAŞKASININ ÜZERİNE

Yanık, Türkiye'deki müşterilerin parasını ödemelerine rağmen aracın sahibinin söz konusu ülkelerde göründüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bu yabancı plakalı arabalara Türkiye'de sahip olma şansınız yok, ruhsat sahibi x kişi, kullanma hakkı sizde. Yarın bir gün bu ticaret pazarı bozulursa, bu arabalar elde kalacak ve buraya yatırılan paralar hiçbir şekilde temin edilemeyecek. Yani bir şekilde dolandırıcılık olacak. Siz de bu işe ortak olarak yapılan dolandırıcılığa ortak olmuş olacaksınız. Yasal bir güvencesi yok. Hiçbir şekilde sizin yurt dışından getirilen yabancı plakalı araçlara, Türk plakası takma şansınız yok. Sadece oradaki kişinin vermiş olduğu vekaletle siz bu arabayı burada istediğiniz gibi kullanıyorsunuz."
ÇOK UCUZA GELİYOR

Bu tür satın almaların, "lüks bir araca kolayca sahip olmak" dürtüsüyle yapıldığını ifade eden Yanık, Türkiye'de milyarlarla ifade edilen araçlara, yurt dışında üçte bire varan düşük fiyatla sahip olunduğunu vurguladı.

"PLAKAYA YEDİKLERİ CEZAYI BİLE ÖDEMİYORLAR"

Yanık, bu araçların belirli periyotlarla yurda giriş çıkış yapması şeklinde zorunluluğunun olmadığını, vekalet bulunduğu müddetçe rahatça kullanıldığını belirterek, "Hatta aracılar, 'Yediğiniz cezaları bile ödemeyin' diyorlar. 'Kameralardan, OGS ve KGS'den kaçak bile geçseniz, bu cezalar plakaya yazılacağından dolayı siz bu cezalardan bile muafsınız' diyorlar" diye konuştu.
BOŞLUKTAN YARARLANIYORLAR

Türkiye'de, plakalarına ceza yazılan yabancı ülkelere ait tırlardan, gümrük kapılarında entegre sistem olmadığı için bu cezaların tahsil edilemediğini hatırlatan Yanık, söz konusu yabancı plakalı lüks araçların da bu boşluktan yararlandığını sözlerine ekledi.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler