FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otomotiv sektöründe yeni dönem

Bakanlık, araçların AB ülkelerinde de serbest dolaşıma girmesi amacıyla bir çalışma başlattı.

Otomotiv sektöründe yeni dönem

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başlattığı yeni bir çalışma ile Türkiye’de verilen Tip Onay Belgelerinin, Avrupa Birliği’nde (AB) tanınması ve Türkiye’den Tip Onay Belgesi alan araçların AB ülkelerinde de serbest dolaşıma girmesi amacıyla bir çalışma başlattı.

Türkiye sanayisinin en önde gelen ve üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini AB ülkelerine ihraç eden otomotiv sektörü, bugün itibarıyla AB ülkelerine ihraç edeceği her bir tip araç için büyük meblağları Türkiye dışına aktarıyordu.

Bu uygulamaya son vermek, Türkiye’nin AT Tip Onay Belgesi verebilmesi ve büyük meblağların Türkiye ekonomisine kazandırılmasını sağlamak adına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önemli bir adım attı.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 29’uncu maddesi uyarınca Türkiye’de Motorlu Araçlar ve Römorkları, Tarım ve Orman Traktörleri ile İki veya Üç Tekerlekli araçların tip onayı belgelendirmesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılıyor.

Bununla birlikte, 29.04.1997 tarihli ve 22974 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 97/9196 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre, motorlu araçlarla ilgili Avrupa Topluluğu’nun teknik mevzuatını uyumlaştırmadan sorumlu olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği’nde en son yayımlanan mevzuatı güncel olarak takip ediyor.

"2014 yılından itibaren AT Tip Onay Belgesi verilecek"

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin, şu an için yalnızca Ulusal Tip Onay Belgesi düzenleyebildiğini hatırlattı.

Ergün, Türkiye’den Ulusal Tip Onay Belgesi alan araçların, sadece Türkiye’de ve Avrupa Birliği dışında kalan diğer ülkelerde ticari dolaşım hakkı elde edebildiğini dile getirerek, şunları kaydetti: ”Bu uygulamada bir devri kapatıp yeni bir devir açmak adına, ülkemizce verilen Tip Onay Belgelerinin, Avrupa Birliğinde tanınması ve ülkemizden Tip Onay Belgesi alan araçların Avrupa Birliği ülkelerinde de serbest dolaşıma girmesi amacıyla, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile ortak bir çalışma başlatmıştır.

Bu çerçevede, öncelikli olarak 2012 yılı sonu itibarıyla Avrupa Birliği Otomotiv Teknik Mevzuatının tam olarak uyumlaştırılması, uyumlaştırılan mevzuatın 2013 yılı içerisinde Avrupa Komisyonuna bildirimlerinin yapılması ve müteakiben Komisyon ile müzakerelere başlanması öngörülmektedir. Müzakereler sonucunda, 2014 yılı içerisinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından AT Tip Onay Belgesi verilmeye başlanması ve ülkemiz tarafından düzenlenen Tip Onay Belgelerinin, Avrupa Birliği ülkelerinde de tanınması amaçlanmaktadır.”

"Yıllık 500 milyon dolarlık tutar, Türkiye’de kalacak"

Bakan Ergün, bakanlık olarak otomotiv sektöründe AT Tip Onay Belgesinin verilmeye başlanmasıyla birlikte, Türkiye’de yerleşik otomotiv imalatçısı firmaların Avrupa Birliği belgelendirme kuruluşlarına aktardıkları ve her yıl yaklaşık 500 milyon dolar seviyelerinde olan bu meblağın, Türkiye’de kalmasının hedeflendiğini bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca AT Tip Onay Belgesi düzenleme yetkisinin, gerek Türkiye’de yerleşik üreticilerin, gerek Uzakdoğu ülkeleri ve gerekse AB içindeki birçok üreticinin Türkiye’den Tip Onayı almaya başlamasının önünü de açacağına işaret eden Ergün, "Söz konusu belgenin ülkemiz tarafından verilmesi, ülkemizin döviz ve zaman kaybının önlenmesinin yanı sıra, ülkemiz prestijine de büyük katkılar sağlayacaktır" dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler