FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rus otomotiv devi Türkiye'de üretime geliyor

Doğu Avrupa'nın en büyük ticari araç üreticisi Gaz, Türkiye pazarına "üretim yaparak" geri döndü.

Rus otomotiv devi Türkiye'de üretime geliyor

Daha önce Türkiye ticari otomotiv sektöründe bir ithalat markası olarak yer alan Gaz, şimdi Sakarya'da kurulan Gaz Ticari Araçlar montaj üretim hattı ile iç pazarın yanı sıra ihracat için de araç üretecek.

2004 yılında Türkiye pazarına giren ve 4 bin 500 aracı iç piyasaya ithalatla sunan Gaz, Sakarya'da kurduğu tesiste ürettiği araçları hem iç piyasaya sunacak hem de Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine Sakarya tesislerinden ihracat yapacak.

“GAZelle Business” modeliyle yeniden pazarda yer alacak olan Gaz Ticari Araçlar'ın Türkiye'deki distribütörü ise Mersa Otomotiv.

İlk Gaz markalı ticari araç olacak olan “GAZelle BUSINESS”in sonbaharda Sakarya’daki üretim bandından indirilmesi planlanıyor.

Rusya hafif ticari araç pazarında yüzde 52’lik paya sahip Gaz'ın Türkiye'de üreteceği modeli GAZelle BUSINESS, 3.5 ton ağırlığı ve 1.5 ton yük kapasitesi ile bugün; Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Belarus ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde en popüler hafif ticari araç olarak en çok tercih edilen marka olarak ilk sırada yer alıyor.

TÜRKİYE'YE NEDEN GERİ DÖNDÜ?

Aktif olarak yatırım gerçekleştirdikleri bir dönemde olduklarını belirten Gaz Ticari Araçlar Rusya Satış ve Pazarlama Direktörü Oleg Markov, Türkiye'deki yatırım ve hedeflerini

Mynet Ekonomi-Finans Editörü Selçuk Altun'a anlattı:

Türkiye'de daha önce başarısız bir girişiminiz oldu. Şimdi tekrar deniyorsunuz. Neden tekrar Türkiye'ye döndünüz?
MARKOV:
Daha önce Türkiye'ye 4500 adet araçla girmiştik. Ama devamını sağlayamadık. Ayrıca satış ve satış sonrası desteklerimiz çok güçlü değildi. Bu nedenle de pazarda tutunamadık ve başarısız olduk. Şimdi ise, güçlü bir satış ve satış sonrası destek, üretim ve ciddi bir yatırımla Türkiye'deyiz.

Neden tekrar Türkiye'deyiz? Çünkü, Türkiye, bizim ihracatta istediğimiz başarıları elde etme yolunda en fazla önem verdiğimiz ülkelerin başında geliyor.

Ayrıca, Türkiye pazarı çok hızlı gelişiyor. İkinci olarak da çok önemli bir konumu bulunuyor. Türkiye, Avrupa'ya, Ortadoğu'ya ve Kuzey Afrika ülkelerine çok yakın. Hepsinin ortasında bulunuyor. Bu da bize buradan saydığım bölgelere kolay ve hızlı bir şekilde ihracat yapma şansı sağlıyor. Bununla birlikte Türkiye çok büyük bir otomotiv yan sanayi üreticisi. Bu da bizim Türkiye'ye gelmemizde etkili olan büyük nedenlerden birisi. Yan sanayide Türkiye'nin çok güçlü olması, üretici olması, bizim üreteceğimiz araçlarda fiyat avantajı getirecektir. Ayrıca vergi konusunda Türkiye'de üretim yapanlar için avantajlar bulunması bizi burada üretime iten etkenlerden biri oldu.

Sakarya’da yaklaşık 15 milyon Euro’yu bulacak bir yatırım ile montaj üretim hattı kurduk. Burada montajlanacak araçlar yurtiçi ve yurtdışı pazarlara Türkiye’den ulaştırılacak. Kuzey Afrika ve Avrupa’yı öncelikli pazarımız olarak görüyoruz. Gaz, klasikleşen Rus malı sağlamlığı, zor şartlarda sergilediği üstün performansı ve uygun fiyatı ile özellikle büyümek isteyen küçük işletmelerin tercihi olacak.

Şu anda bir montaj tesisi kurdunuz. Bu tesis ne zaman ciddi anlamda üretim tesisi olacak? Üretime geçmeniz için hangi koşulların yerine gelmesi lazım.
MARKOV:
Türkiye'de üretimimiz birinci etapta tamamen parça ithalatı ve sonrasında montaj şeklinde gerçekleşecek. İkinci etapta, buradaki yerel üreticilerden parça alarak üretimimizi sürdürmek istiyoruz. Ama uzun vadede ana hedefimiz Türkiye'de, Türk Malı araçlar üretmek. Ancak, bunun için şu anda net bir tarih veremiyorum.

Şimdilik önceliğimiz üretimden önce satış ve satış sonrası hizmetin oturması.

Satış ve satış sonrası servis için ne gibi adımlar attınız? Planlamalarınız nelerdir?
MARKOV:
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, servis ağımız kurulmadan "1" araç bile satılmayacak. Türkiye'de 7 ana bölgede servislerimiz kuruldu. Bununla birlikte, alt bölgelere de servis kurma çalışmalarımız devam ediyor.

Bir de şunun altını çizmek istiyorum, bizim araçlarımız fazla servis ve bakım gerektirmeyecek.

**RAKİPLERİMİZ AVRUPALI ÜRETİCİLER

Yeni bir pazara giriyorsunuz ve çok güçlü rakipleriniz var. Pazar payı almak için neler yapacaksınız? Hedefleriniz...
MARKOV:** Türkiye pazarında özellikle hafif ticari araç pazarında sert bir rekabet yaşanıyor. Biz bu rekabet ortamına yüksek taşıma kapasitesi, tüm modellerde çift arka tekerlek ve ciddi bir fiyat avantajı ile giriyoruz.

Öncelikle, rekabette bize avantaj sağlayacak bir fiyat politikası izleyeceğiz. Araçlarımız yüzde 15-20 oranında daha uygun fiyatlara pazarda olacak. Bunun yanı sıra, müşteriye özel üretim, satış sonrası hizmetin iyi sağlanması, servis desteğimiz bizi ön plana çıkaracak. Hedefimiz gelecek 3 yıl içerisinde yüzde 5 oranında pazar payı almak. Rakamsal olarak ifade edersek, bu sene Eylül itibari ile ilk araçlarımızı piyasaya sunacağız. Yıl sonuna kadar 300 adet satış hedefimiz bulunuyor. Bu bir nebze de pazara alışma dönemi olacak bizim için. 2013'te ise, 2 bin 500 adet satış hedefimiz bulunuyor.

Kendimizi Çin ve Hindistanlı üreticilerle kıyaslamıyoruz. Rakip olarak kendimize Avrupalı üreticileri görüyoruz.

Türkiye'de hangi modellerle yer alacaksınız? Ağır ticari ve otobüs markalarınızı da bu pazara sunmayı planlıyor musunuz?
MARKOV:
Türkiye'de ilk olarak GAZelle Business modeliyle yer alacağız. Markamızı, Türkiye pazarına 5 farklı üst yapı seçeneği ile sunacağız. GAZelle Business modelinin panelvan, şasi, uzun şasi, tek ve çift kabin modelleri müşterilerimize sunulacak.

Önümüzdeki dönemlerde ağır ticari araçları ve otobüs modellerimizi de Türkiye pazarına sunmayı planlıyoruz.

Biraz da GAZelle Business ile ilgili bilgi vermenizi rica ediyorum.
MARKOV:
2004 yılında Türkiye pazarına giren ilk Gaz araçlarına göre 150 ayrı noktada yapılan değişiklikler, GAZelle Business’e üstün özellikler kazandırıyor. 120 hp gücünde, 270Nm torka sahip 2,8 litrelik dizel Cummins ISF motor GAZelle Business’ın en yeni donanım özelliklerinin başında geliyor. GAZelle Business’ta yapılan değişiklikler, iyi bir taşıma kapasitesinin yanı sıra seri manevra kabiliyeti, ergonomi, konfor, üstün yol tutuşu ve kolay kullanım özellikleri de sunuyor. ZF hidrolik takviyeli direksiyon, ZF Sachs süspansiyon, amortisör ve debriyaj, Bosch elektrik destekli fren sistemi, +50’den -70 dereceye kadar hava sıcaklıklarında sorunsuz çalışmasını sağlayan T-Rad radyatör, GAZelle Business’ın öne çıkan üstün özelliklerinden sadece bazıları.

Daha önce Gaz ticari araçları tercih etmiş 4 bin 500 müşteriniz için bir planınız var mı?
MARKOV:
Daha önce Gazella tercih eden kullanıcılarımıza en iyi şekilde destek vereceğiz. Ayrıca onlara yeni araçlarımızı vermek istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız var. Eski müşterilerimize avantajlı olacakları bir teklif götüreceğiz.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler