FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk arabası dünyaya meydan okuyor

Türk Tasarımcı Murat Günak'ın tasarladığı elektrikli Mia, Güney Kore'de satışa çıkıyor

Türk arabası dünyaya meydan okuyor

Türk tasarımcı Murat Günak’ın tasarladığı, hatta kızının adını verdiği elektrikli Mia, gelecek yıldan itibaren Kore’de de satılmaya başlanıyor. Fransız üretici, ilk etapta aracın minibüs versiyonunu burada piyasaya sunmaya hazırlanırken, bunun için Kore’de bir de şirket kurdu.

Dünyanın elektrikli araca en fazla teşvik veren bölgesi olarak bilinen Jejudo adasındaki fuara katılacak olan Mia’nın normal fiyatı 21 bin 600 dolar. Fransa’daki satış fiyatıysa 17 bin 500 euro yani 24 bin dolardan başlıyor. Jejudo adasında teşvikler sonrası fiyatın, 13 bin dolar civarında olması bekleniyor. Bunun da, aracın şansını bir hayli artıracağı konuşuluyor. Nitekim bu pazarda bulunan Samsung SM3 Z.E. (Türkiye’de bir dönem üretilen Fluence Z.E’nin ikizi), BMW i3 ve Nissan Leaf gibi elektriklilerin fiyatı 38 bin ile 47 bin dolar arasında değişiyor. 2030 yılına kadar adadaki 351 bin aracın tamamını elektrikli araçlarla değiştirmeyi planlayan Jejudo yerel yönetimi, şimdiden 400 şarj istasyonu kurmuş.

Mia’nın en önemli modeli olan tamamen elektrikli ve üç koltuklu minibüs, 16 HP’ye yaklaşan güç üreten bir elektrik motoruna sahip. Tek şarjla 120 km yol yapabiliyor. 2010 yılından bu yana araç satışı yapan, bir ara Türkiye’ye de getirilmesi düşünülen Mia’lardan, geçen yıl Avrupa’da 700 adet satılmış.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler