FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Her şey dahil" sistemi kalkmalı mı?

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "her şey dahil" sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

"Her şey dahil" sistemi kalkmalı mı?

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, "her şey dahil" sisteminin turizmden elde edilen net geliri düşürdüğünü belirterek, "Bu sistemin uygulandığı tesis sayısı kademeli olarak azaltılmalı" dedi.

Türkiye'nin uluslararası turizm pazarında hizmet-fiyat dengesi bakımından en kaliteli ülkelerden biri olduğunu, tesislerin kalitesinin, acenta ve otellerde hizmet veren personelin misafirperver yaklaşımının, Türkiye’nin turizmle ilgili imajını olumlu yönde desteklediğini söyledi.

Türkiye'nin sunulan hizmete karşılık fiyat açısından Avrupalı rakiplerinin altında konumlandığı ifade eden Ulusoy, bunun en temel sebebini de imaja bağlı talep daralmasının oluşturduğunu belirtti.

Türkiye'yi genellikle orta gelirli kesimin tercih ettiğine işaret eden Ulusoy, "Türkiye'yi tatil için tercih eden misafirlerin önemli kısmını çocuklu aileler oluşturmakta ve tatil bütçelerini belirli seviyede tutmak amacıyla her şey dahil sistemde çalışan tesisleri tercih etmektedirler. Bu açıdan bakıldığında gelen ziyaretçi sayısı fazla gibi görünse de bu ziyaretçilerden elde ettiğimiz gelir düşük seviyede kalmaktadır" diye konuştu.

Dünyadaki genel seyahat eğilimlerine bakıldığında, üst gelir grubuna mensup kişilerin, hizmet kalitesi yüksek butik tesislerde tatil yapmayı tercih ettiklerini anlatan Ulusoy, "Turizm gelirimizi yükseltmenin yolu da harcama potansiyeli yüksek bu turist grubunu ülkemize çekmekten geçiyor" dedi.

"HER ŞEY DAHİL" SİSTEMİ

Fiyat odaklı bir pazarlama yaklaşımının doğurduğu "her şey dahil" sisteminin adeta bir kısır döngüye yol açtığını belirten Ulusoy, şöyle konuştu:

"Her şey dahil sistemi, doğası gereği fiyat odaklı bir turist kitlesine hitap ettiğinden yıldan yıla büyük oranlı fiyat artışına olanak sağlamazken, maliyetler her yıl katlanarak artmakta. Bu durum da turizmden elde ettiğimiz net geliri düşürmektedir. Yapılması gereken ise her şey dahil sisteminin uygulandığı tesis sayısının kademeli olarak azaltılmasıdır.”

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler