FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Omuz Baş Omuz Mu? Yoksa Ters Omuz Baş Omuz Mu?

Bir süredir teknik analiz olarak Omuz Baş Omuz denen bir düşüş formasyonunun uyarılarının arttırğını görüyoruz. Yaklaşık bir ay öncesinden beri BIST'in direnç seviyelerine yaklaşıp, düzeltmeye geçmesi riski halinde ben de bu formasyonun konuşulmaya başlanacağı uyarılarını yapmıştım. Ancak teknik formasyonların adlarının konabilmesi için bazı teknik şartların gerçekleşmesine gerek olduğu uyarılarını da yapmıştım.

Omuz Baş Omuz Formasyonu
Bu bir düşüş formasyonudur. Ciddi bir teknik risktir. Ancak formasyonun adının konabilmesi için teknik kriterinin gerçekleşmesi lazımdır. Şöyle ki; bir süredir bir çok kişi tarafından sözü edilmeye başlanan omuz baş omuz formasyonu diyebilmemiz için teknik olarak boyun çizgisi olan 76.500 (76.056 diyebileceğimiz bir günlük bir destek de var) seviyesinin aşağıya kırılması gerekir. Bu gerçekleşmeden BIST için omuz baş omuz formasyonu başladı ya da var diyemeyiz. Bunu diyemeyeceğimiz gibi, bu formasyonun hedefleri olan 74.500 - 72.400 - 71.166 ara hedefleri ile, 69.880 olan nihai hedeflere doğru da düşüyoruz diyemeyiz. Çünkü öncelikle omuz baş omuz görüntüsünü başlatacak olan boyun çizgisindeki desteğin aşağı kırılması şarttır.

Aşağıya doğru kırılması halinde Omuz Baş Omuz formasyonunu başlatacak olan boyun çizgisi seviyeleri aynı zamanda ciddi birer desteklerdir. Aşağıya doğru kırıldığı takdirde düşüş hızlanır diye düşünülen bu desteklerde ani alımlar da gelebilir. Endeks bir anda destek bulup hızlı alımlarla güçlü bir toparlanma da yaşayabilir. Bu takirde, öncesinde yaşanan düşüş için kullanılan omuz baş omuz ifadesi yanlış kullanılmış bir ifade olur. Eğer boyun çizgisi aşağıya kırılmadan peşin peşin omuz baş omuz formasyonu hedefleriyle kendimizi korkutursak, önemli alım fırsatları yaratan boyun çizgisi seviyelerine yaklaşmamıza rağmen, korkudan alımdan kaçınırız.

Peki Ne Yapılması Gerekir?
Bence teknik olarak,...... (Okumak için borsaanalizci.com gold üyesi olunuz!)

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter;borsaanalizci.com

En Çok Aranan Haberler