FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Önce FED, Sonra ECB İzlenecek!

Bu hafta gözler özellikle FED'in bugün başlayacak olan iki günlük toplantısınından çıkacak olası kararlarında olacak. Dün de dediğim gibi, tahvil alımını 10 Milyar Dolar daha azaltmalarını bekliyorum. Ama tahvil alımını tam sıfırlamadan ve bir süre de o şekilde piyasaları izlemeden faiz artışı sürecine geçmelerini beklemiyorum. Bu yüzden bu toplantıda bir faiz artışı süreci açıklanmayacağı görüşündeyim.

Çünkü Ekim başında varlık alımlarıyla da piyasaya likidite vermeye başlayacağını söyleyen ECB'nin faaliyetleri ve bu uygulamanın piyasalara yansımaları izlenecektir. Ondan sonra faiz artışına başlayacaklardır görüşündeyim. Şu andaki kararlarla bile parite Dolar lehine değerlenirken, bir de faiz artışı hemen başlatılırsa, bu takdirde daha hızlı düşecek paritenin ABD ekonomisinin ihracat kaleminde olumsuz etkisi olur. Henüz daha tam düzelme sürecinin kalıcı olduğu netleşmeden bu riski göze almalarının doğru olmayacağı öngörüsündeyim.

İşte bu nedenle de, BIST'in bu düzeltmesinin en fazla, o da olursa 76.000 seviyeleriyle sınırlı kalmasını, bence bu seviyelere bile inmeden mevcut düzeylerden alımların başlamasını bekliyorum. Alımlar en geç muhtemelen yarın akşam sonuçları açıklanacak FED toplantısının kararları görüldükten ve Yellen'in konuşması duyulduktan sonra başlar görüşündeyim. OECD'den büyüme tahminlerinin aşağı revizelere uğradığı bir ortamda ABD'nin ekstra faiz artışı sürecini olması gerekenden daha öne çekmesi yararlarına olmaz. Benim tarihimi aylardır biliyorsunuz, 2015 ikinci çeyreği.

Teknikler Çok Kritik Seviyelerdeler!
Teknik görüntüler BIST ve hisseler için omuz baş omuz başlatacak teknik risk seviyelerine çok yakınlar. Eğer geçen hafta piyasaların beklemediğimiz anda düşmesine neden olan spekülasyonlar biterse, stochasticler alım seviyelerine çok uygun olduğu için düşüşün yerine başlayacak yükseliş, görüntüyü ters omuz baş omuza dönüştürebilir. Ama tam bu seviyelerdeyken, geçen haftaki manipülatif söylentilerin tekrarlanması halinde kırılmayacağını düşündüğüm teknik desteklerin aşağı yönde kırılmaya zorlanmasına neden olur ki, eğer destekler kırılırsa omuz baş omuz formasyonunun olası teknik risklerini zaten biliyorsunuz.

NOT: Yazı 16/09, 09:08'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır. Güne ait hisse öngörülerimi görmek, yazılarımı eksiksiz ve güncel takip edebilmek için gold üyesi olunuz!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter;borsaanalizci.com

En Çok Aranan Haberler