FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İlle de BIST Düşmeli Mi? Bence Hayır!

Her Yol Roma'ya Çıkmaz!
Jül Sezar'ın büyük bir güç ve ihtişam yaşayan Roma İmparatorluğu zamanında, Sezar gidilecek her yere yol yapılmasını istemiş. Böylece yolların gittiği her yerden de Roma'ya gelinebiliyormuş. Yolu bulan Roma'ya nasıl gidileceğini bilirmiş. Bu söz o zaman için belki doğru olabilir ama, şu anda yaşanan duruma bakarsak, bir yerde yanlışlık olduğunu söylemek istiyorum!

Petrol fiyatları yükselirse, enerji kaynaklarına bağımlılığı nedeniyle Türkiye'nin enerji faturası yükselir ve cari açığı artar. Peki petrol düşerse ?

Sınırlarımızdaki ISİD riski, ISİD ile tek başına mücadele etmesi halinde Türkiye için sıkıntı yaratabilir. Ama tüm batı koalisyonu yanındayken ISİD riski aynı boyutta mı algılanmalıdır?

Cari açığımızın artışı nedeniyle not indirimi riskimizden korkuluyordu. Peki şimdi cari açığımız düşürken de mi korkalım?

ABD verileri iyi, Almanya ve İngiltere'de düzelme var diye, gelişen piyasalardan gelişmiş piyasalara para çıkışları vardı. Ama AB bölgesinde durgunluğun yeniden derinleşmesi ve hatta ABD verilerinin bozulma sinyalleri vermesi nedeniyl, yeniden gelişmiş ülkeleden gelişmekte olan ülkelere geri dönüşler başladı. Bunun bizim için olumlu yansıması olmayacak mı?

ECB Avrupa'daki durgunluğu aşmak için, talep eden bankalara kredi veriyordu. Ama bu şekilde tüketim talebi yaratamayacağını görünce doğrudan likiditeyi artırıcı varlık alımlarına başlamak zorunda kalacaktır. AB bölgesinde mevduta % -0,30 faiz cezası olduğu bir ortamda para sizce halâ Türkiye'den çıkmak isteyecek midir?

FED varlık alımını sonlandırıp, bir süre sonra da faiz artışına başlayacağım korkusunu salarken ABD'ye yönelir dediğimiz para akışı, olumsuz sinyaller veren ABD verileri nedeniyle yeni bir varlık alımları sürebilir demeye başlayan FED başkanlarının ifadelerinden sonra da aynı hızla ABD'ye akar mı?

Cari açık, kur ve faiz artışı nedeniyle, BIST'in büyük yüzdesini oluşturan bankalardan korkuyorduk. Peki cari açık, kurlar ve faiz düşerken de bankalardan korkacak mıyız?

Kısacası BIST'i düşürür dediğimiz gelişmeler tersine döndüğünde de BIST düşer demek, ya da BIST'in düşmesini beklemek anlamsız bir çelişkidir. Olsa olsa her zaman yapıldığı gibi, algı soygunudur!

Yaşanan gelişmeler BIST için yeni fırsatlara imkan verecektir diye düşünüyorum. Dün de dedim ya, ben artık BIST düşecek diye korkmuyorum. Bu korkuyu yaratarak düşüş yaşanırsa, alım yapılmasını doğru buluyorum.

**Uzun lafın kısası; Her Yol düşen BIST'e çıkmaz!!!

NOT:** Yazı 16/10/2014, 09:10'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter;borsaanalizci.com

En Çok Aranan Haberler