FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Paniğe Gerek yok. Bu Yaşananlar Düzeltmenin Etkileridir!

Alternatifsiz paranın gelişmiş ülke borsalarını şişirdiği uyarılarını yapmıştım. FED'den kayda değer süre ifadesinin 17 Aralık toplantı tutanaklarından çıkartabileceği yönünde bir görüş ortaya atılınca, FED faiz artışı sürecinde yaşanmasını beklediğim piyasa gelişmeleri yaşanmaya başlandı. Gelişmiş ülke borsaları da dahil, neredeyse tüm borsalarda bir düzeltme hareketi yaşanıyor. 08/12 tarihli ''Borsalar İçin Uyarıyorum!'' başlıklı strateji yazımda bu gelişmeleri ve düzeltme beklentilerimi okumuşsunuzdur.

Sizlere önceki yazılarımda söylediğim gibi, bir hafta evvel pembe ufuklar çizenlerin bir anda nasıl da kriz senaryolarını işlemeye başladıklarını görüyorsunuz. İşte bu yüzden yazılarımda sık sık, olacakları önceden tahmin etmeye çalışınız, eğer bunu başarırsanız, yaşananlar sizler için panik sebebi olmaz, beklediğiniz gelişmeler olur diyorum. Bu yaşadıklarımızın benim için beklediğim gelişmeler olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Görüşlerimi zaten biliyorsunuz. Aslına bakarsanız bir ay evvel DOW endeksleri, BIST ve bankalarımız için düşüş pozisyonları açmıştım. Ancak aynı anda yaşanan hızlı petrol düşüşü nedeniyle, maalesef bu öngörülerim o an için hatalıymış gibi görüldü. Ama bakın bir kaç hafta gecikmeli de olsa dediğime geldik. Dow için açık pozisyonlarımdaki beklentilerimi gerçekleşmelerle kapattığımı görüyorsunuz.

Öncelikle düzeltmeler sadece bizde yaşanmıyor. Tüm dünyada yaşanıyor. Tüm dünya borsalarında düşüşler var. Rusya Merkez bankası dün gece yine faiz artırmak zorunda kaldı. Kısacası sadece BIST düşmüyor, sadece TL değer kaybetmiyor. 17 Aralık'taki FED toplantısının açıklamaları içinde bulunduğumuz sürecin derinleşip, derinleşmeyeceğini gösterecektir. Eğer FED kayda değer süre ifedesini çıkartır ve faiz artışı ile ilgili beklentileri kuvvetlendirecek açıklamalar yaparsa, borsalardaki düzeltme ve kurlarımızdaki yükseliş sürecektir. Ama FED'de faizlerle ilgili yeni bir açıklama duymazsak, borsaların düştüğü yerlerden yükseliş tepkileri verdiğini ve kurların da gevşediğini görebiliriz.

Yaşananların neden yaşandığını ve olası gelişmeleri riskleri ve fırsatları ile son iki strateji yazımda detaylı izah ettim. Lütfen bu yazılarımı bir kez daha okuyunuz diyorum. Cumhurbaşkanımızın faizlerin düşmesi gerektiği açıklamaları, Pazar günü yaşanan göz altılar, AB ve ABD ile bu göz altılar nedeniyle karşılıklı bir gerilim yaşanması Dolar kurunda sert tepkiler yaşamamıza neden oldu. Aslında kurda yaşanan bu hareketin temeli ''Borsalar İçin Uyarıyorum!'' başlıklı yazımda Dolar kuru ile ilgili görüşlerimden kaynaklanıyor. Arada yaşanan bu gelişmeler kurlarda beklediğim hareketi tetiklemiş oldu. İlgili yazımda da belirttiğim gibi olası Dolar kuru için FED faizi sürecinde 2,42 - 2,50 aralığını bekliyordum. Bu beklentilerimin ötesinde kalıcı bir Dolar kuru oluşmasını beklemiyorum.

Tüm risklere rağmen, yeni pozisyon fırsatları da olacaktır. Ben bu yaşananların hepsinin strateji yazılarımda açıkladığım sürecin düzeltmeleri olduğu görüşündeyim. Bu nedenle uygun gördüğüm hisseler için yeni öngörülerim her zaman için gelebilir. Ancak önümüzde muhakkak başlayacak olan bir FED faiz artışı süreci olduğu için, bence tüm yeni pozisyonların % 50 nakit varlık korunarak alınması olası riskler için doğru bir tedbir olacaktır.

NOT: İlgili beklenti yazım 16/12 saat 09:24'te borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır. Aynı gün paylaştığım çok sayıdaki yeni hisse öngörülerimi de borsaanalizci.com/Teknik Analiz Öngörüleri Al/Sat başlığı altında bulabilirsiniz!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler