FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasa Oynaklığı Sürüyor!

75.000 - 76.000 seviyelerine yaklaşan endekste bir bahane bulunup satışlar geliyor. Eyvah işler kötüye mi gidiyor diye korkulurken 71.500 - 73.500 aralığından da alımların geldiğini görüyoruz. Dünya genelinin bu yaşanan zikzaklar için ana gerekçesi FED'in olası faiz artış kararının zamanı oluyor. Bu riske bir de Almanya'da VW'nin son yaşadığı sıkıntı da eklenince özellikle DAX'ın önemli bir düşüş yaşadığını gördük.

BIST tarafında da benzer iniş çıkışları görüyoruz. Bayram öncesi teknik dirençlerde olduğumuzu ve sırf teknik nedenlerle kar satışları gelebileceği uyarısını yazmıştım. Pazartesi de olası satışlardaki ilk desteğin 73.600 olduğunu belirtmiştim. BIST haftaya hızlı bir kayıpla başladı. Dün 72.638 seviyesini görüp kapanışını 74.257 ye kadar yükselerek yaptı. Görüyorsunuz ki, bizde de aynı zikzaklar yaşanıyor. Çünkü piyasaları ciddi etkileyebilecek önemli belirsizlikler var. FED ve bizim seçim sonuçlarımız netleşene kadar benzer görüntüler sürecektir.

FED konusunda çok büyük bir risk beklemediğimi biliyorsunuz. Bizim için en önemli risk seçim sonuçlarımız olacaktır. Sadece hükümet kurulması da değil, kurulacak hükümetin olası ekonomi kadrosu da önemli olacaktır! Tek başına bir iktidar çıkıp, beklenti faiz artışı iken, ben faizleri indirmek istiyorum baskısı kurarsa ve TCMB yine faizde baskı yaşarsa, bu rating notumuz için tehlike yaratır. Anlayacağınız bana göre seçimler sonrasında bir hükümet kurulacaktır ama bu hükümetin ekonomi kadrolarını kimler oluşturacaktır bunun da önemi büyük olacaktır.

Seçimlere yaklaşırken BIST'in her şekilde hükümet kurulur beklentisine dayanarak, 76.000 - 77.500 ara dirençlerini de kırarak 80.000 seviyesini zorladığını görebiliriz. Ama bu yükseliş için şimdilik biraz zaman var diye düşünüyorum. Bu nedenle şimdilik yaşanacak yükselişlerde önceden açılan açık öngörülerimizin gerçekleşme kapanışlarını yaptığımızı görüyorsunuz. Düşüşlerde de yeni alım fırsatlarını kullanmaya çalışacağız. Ancak o kadar hızlı dönüşler yaşanıyor ki, her zaman bu hıza uygun kararları almak kolay olmuyor. BIST'in 73.600 civarına düşme riskini görüp uyarımı yapmıştım, düne ait yazımda düşüşlerden çok korkulmaması gerektiğini, alım fırsatı olarak görmek gerektiğini yazmış olmama rağmen bu denli hızlı bir yükseliş tepkisi yaşanmasını beklemiyordum. Bu nedenle de yeni öngörü yapamadım. Şu an için son yükselişi kaçırdık. İzleyip duruma göre ya olası yeni bir kar satışını bekleyeceğiz, ya da tekniklerine göre uygun hisse görürsem yeni öngörü paylaşacağım. Piyasa sinyallerine bakınca bugün güne yükselişle başlanacak ama sonrası ne olacak göreceğiz.

NOT: Yukarıdaki yazım 30/09/2015 tarihinde borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır. Sonrasındaki günlere ait diğer dört yazımı ve endeksler ve hisselerle ilgili teknik öngörülerimi 'da güncel olarak bulabilirsiniz.

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler