FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Olası Kabineye Tepki Alım Fırsatı Yaratabilir!

Önümüzde bizim için iki sıcak belirsizlik var. İlki, olası yeni hükümetin üyelerinin kimler olacağı. Özellikle de ekonomi kadroları piyasalar için çok önemli olacaktır. Ali Babacan yeni kabinede, daha doğrusu ekonominin başında olacak mı-olmayacak mı ona bakılacaktır. Diğer önemli belirsizlik de, FED'in aralık ayında faiz artışını başlatıp-başlatmayacağı belirsizliğidir.

FED Aralık'da faiz arttırsa bile(ki, düşen petrol nedeniyle % 2 enflasyon hedefinden vazgeçmezlerse faiz artışı yapamayabilirler), bu oran düşük ve diğer artış kararlarının arasında zaman aralığı fazla olabilir. Kısacası faiz artışının bizim piyasalarımız için olumsuz etkisi şimdilik sınırlı olacaktır. Hatta, artış kararı alınır, oran düşündüğüm gibi düşük ve sonraki zaman dilimleri de uzun zamana yayılacak diye açıklanırsa, bırakın satış baskısı yaratmasını, pozitif etkisi bile olabilir görüşündeyim.

Öyleyse bizim için özellikle BIST'i baskı altında tutacak en önemli konu, yeni kabinenin ekonomi kadroları ve faiz politikaları başta ekonomik reform paketi olacaktır. Eğer Babacan ekonominin başında olmazsa, ekonomi bürokrasisinde hızlı bir değişim rüzgarı yaşanabilir. Babacan'ın bürokratları ya istifa, ya da değiştirme ile yerlerini yeni ekonomi patronu kim olacaksa onun bürokratlarına bırakacaklardır.

İşte düşündüğüm gibi ekonomi kadrolarında değişiklik yaşanacak olursa, bu nedenle tedirgin olan BIST, biraz daha düşerek 79.409'daki gap boşluğunu kapatabilir. Eğer ekstra tedirginlik olursa, o zaman biraz daha altını da görebiliriz. Kanal 35'de Özgür Hancıoğlu ile yaptığım söyleşinin() son dakikalarını bir kez daha izlerseniz bu seviyelere ineceğimiz beklentimi o söyleşide görebilirsiniz. Kısacası yaşadığımız bu düşüşten tedirgin olmadığımı,bilakis teknik olarak daha da güçlenecek BIST için yararlı bir düzeltme olduğu görüşündeyim.

BIST için şu anki güçlü destek 80.400 olacaktır. Bu destek kırılacak olursa, 79.409 gap'inin kapanacağı son bir düşüş görebiliriz. Şimdi önemli olan 80.400 civarında alımlar yapılmalı mı, yoksa ekonomi kadrosu açıklandığında gaplerin kapanmasına doğru yeni bir düşüş daha yaşanır beklentisi ile beklenmeli mi? Ben bu konuda tam emin olmamakla birlikte, baktığım tekniklere göre bir düşüş riskinin daha önümüzde olduğunu düşünüyorum. O nedenle bu karar kademeli olarak alınabilir. Yani imkanların bir kısmı ile bu seviyelerde alım yapılırken, bir kısmı da kabine açıklanması sonrasına bırakılabilir. Ama sonrasında yeni kabine ile yeni bir ivme kazanacak bir BIST bekliyorum. Dünya ve çevremizdeki gelişmelerin de bu görüşümü desteklediği düşüncesindeyim. Sonuçta ekonominin başına kimler gelirse gelsin, hangi kararlar alınırsa alınsın çok güçlü bir oy ile seçilmiş iktidara uluslar arası piyasalarda da yeterli zaman verilecektir. Yani ratingçiler ekonomi kadro ve politika değişikliği için gelişmeleri görmeden notlar hakkında bir tasarrufta bulunmazlar.

Yeni Hükümet Ne zaman Açıklanır?
Eğer ekonomi kadrolarında ciddi bir değişim olacaksa, bunun piyasalara etkisi azaltılsın diye Cuma akşamı beklenebilir. Böylece tepkiler hafta sonu yaşansın ve yeni haftaya daha sakin başlansın istenebilir.

Sözün özü; olası düşüşler panik sebebi değil, yeni alım fırsatı olarak görülmelidir!

NOT: Yazı 08:55'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler