FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ufak Ufak Alımlar Gelebilir!

Bu sabah bir türlü yazıma başlayamadım. Git-geller yaşıyorum. Kısmi alımların yapılabileceği görüşündeyim. Ama zor bir haftanın son günü. Arada iki günlük hafta sonu belirsizliği var. OHAL ile ilgili hafta sonu uygulamaya sokulabilecek KHK(Kanun Hükmünde Kararname) gelişmeleri olabilir. Özellikle milli eğitimde çok sayıda kapanacak FETÖ okullarından bahsediliyor. Aynı zamanda da, paralelci örgütle ilişkisi olduğu tespit edilen çok sayıda iş adamının göz altına alınıp, şirketlerine el konacağı ya da kayyum atanacağı haberleri var. Bu konu alım öngörülerimi paylaşmam için elimi tutuyor. Neden? Çünkü ben çapraz, paralel, asimetrik vs. hiç bir örgütün içinde olmadığım, bu tarz çevreler ile de hiç bir tanışıklığım olmadığı için kimler ve hangi şirketler bu listelere girebilir bilmiyorum. Ama devlet içinde kamu-özel bu denli bir yapılanma varsa, bu durum bir çok özel sektör şirketi için de geçerli olabilir. Ya borsada bulunan bazı şirketler(asyab ve koza-ipek gelişmelerini gördünüz)için bu tip kararlar duyarsak diye çekiniyorum.

Çıkarılan yasa ile terör suçlularının mallarına el konulup devletleştirme yetkisi vardı. Kayyum atanması uygulaması belki şirketlerin işleyişleri açısından olumlu bir davranış bile olabilir. Çünkü bu sayede şirketler ekonomik faaliyetlerini sürdürürler. Bir kanuni el koyma olacaksa, sahip paylarına karşı uygulanır ve halka açık kısım bunun dışında kalır. Böylece elinde olası ilgili şirketlerin hisseleri bulunan yatırımcılar (Çukurova Elektrik-Kepez hisseleri hariç) bu gelişmelerden fiyat düşüşleri haricinde etkilenmezler. Ama tabii böyle bir haber herhangi bir hisse ya da grup için ilk defa ortaya çıkarsa, kesinlikle ilgili hisseler ilk anda olumsuz etkilenirler diye düşünüyorum. Ama önceden kayyum altında olanlar için, devletleştirme kararları çıkarsa, o zaman ilgili şirketlerin bir süre sonra yeniden özel sektöre satılması söz konusu olur. Bu durumda, önceden kayyum gözetiminde olup da düşmüş olan şirket hisselerinin olası satış fiyatı beklentisi ile yükselmesine neden olabilecek gelişmeler olur görüşündeyim.

Tamamen medyaya düşen son spekülatif haberlere istinaden sesli düşünüyorum. Belki de borsadaki şirketler ile ilgili hiç bir durum olmayacaktır. Ama aklımı kurcalayan bu risk nedeniyle bugünü de sessiz geçirip, hafta sonu gelişmelerini görmek istiyorum.

Çekinmesem Ne Düşünüyordum?
Hafta sonu ne gibi tedbirler devreye alınacak. Bu tedbirlerin borsaya bir etkisi olacak mı çekincelerim olmasa, bugün ufak ufak almaya başlamalı diyecektim. BIST'in dünkü kapanışın biraz üstü ve altındaki seviyelerinden % 25 - % 50 arası alımlar yapılabilir diyecektim.

Ama dünkü yazımı hiç bir şekilde unutmayınız. Halen riskler geçerli olduğu için, olası not indirimi riskleri düşünülerek en az % 50 nakit korunmalı diye düşünüyorum.

Olumlu Gelişmeler Var!
SPK borsada bir kaç sene evvel halka açık şirketlerin kendi hisselerinde yatırım yapabilmelerinin önünü açmıştı. Şirketler ödenmiş/çıkarılmış sermayelerinin % 10 kadar bir oranda kendi hisselerine yatırım yapabiliyorlardı. SPK dün yaptığı açıklamada şirketlerin bilgilendirme açıklaması yaparak limitsiz geri alım yapabileceklerini açıkladı. Bu önemli bir karardır. Çünkü hisselerin ederini en iyi sahipleri bilir. En risksiz yatırım, her şeyini bildiğiniz kendi şirketinize yapılan yatırım olur. Bu nedenle son gelişmelerden dolayı ekstra düşmüş olan hisselerde, SPK'nın bu düzenlemesi sonrası patron hissedarın alımları artabilir.

Bu durum benim dün yazdığım Kamu Ortaklığı İdaresi'nin alım yapması çağrıma benzer bir geri alım ve piyasa yapıcılığıdır. Olumlu görüyorum. Ama hemen hepinizi uyarıyorum! Bu geri alımlar ekstra düşüşler esnasında alınır. Ama hızlı yükselişlerde sizler her şey düzeldi diye düşündüğünüz an, düşük fiyatlardan yapılmış olan bu alımlar ciddi karlar ile geri verilir. Bu nedenle böyle zamanlarda alınan hisselerin, düzelen ortamlarda yeniden satışa konu olacağını unutmayınız. Yani sizler de cesaret gösterip alım yaparsanız, ciddi karlar elde ettiğinizde, karınızı realize etmek için çok nazlı olmamanız yararınıza olur. Yoksa göreceğiniz uygun fiyatları kaçırabilirsiniz.

Partiler Demokraside Birleşiyor!
Bu çok güzel bir gelişme. Pazar günü yapılacak CHP Demokrasi Mitingine Ak Parti'li yöneticiler de davet edilmiş. Davet kabul görmüş. İçinde bulunduğumuz günlerde bu birliktelik çok güzel bir gelişme. Demokrasi ve devlet söz konusu olduğu zaman tek vücut olunduğunun tüm dünyaya gösterilmesi olumlu etki yapacaktır.

Dün gece darbenin ilk görüntülerinin gerçekleştiği köprüdeki Demokrasi Buluşması dünyaya çok güzel bir mesaj olmuştur. Umarım mesajı alması gereken ülkeler bu mesajı almışlardır!

Rusya Uçuş Sınırlamasını Kaldırdı!
Rusya, Türkiye uçuşlarındaki sınırlamaları kaldırdı. Bu turizm ve Türkiye'nin darbe girişimi sonrası riskleri atlattığını ve normalleşmenin başladığını göstermesi açısından olumludur.

Tüm Açıklamalar Demokrasi Yönünde!
Cumhurbaşkanı, başbakan ve diğer tüm siyasilerden gelen açıklamalar demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin devamlılığı konusunda kararlı mesajlar içeriyor. Bunlar olumlu davranışlardır. Bir tek Taksim Kışlası konusundaki açıklamalar bu fikrime aykırı. O konuda da, İstanbul halkına referandum ile soracağız denebilirdi. Bu daha demokratik olmaz mıydı?

3,055'nin altında Dolar kurunda düşüş olabilir. Teknik olarak böyle bir görüntü görüyorum. Eğer Dolar 3,055 altına inerse ilk etapta 3,01 seviyesine doğru iniş yapabilir. Kurdaki bu iniş, borsalarda alımların yaşanmasına neden olur.

İşte aslında bu gelişmeler nedeniyle bugün alım öngörülerimi başlatmayı düşünüyordum. Ama ilk paragrafta izah ettiğim çekincelerim nedeniyle haftanın son gününü de izlemede kalarak geçirmeyi düşünüyorum.

Hepinize iyi hafta sonları dilerim.

NOT: Yazı, 09:09'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler