FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Teknikler Yükseliş Diyor!

FED Günü!
Uzun süredir FED gündemimizi işgal etmiyordu. Umarım içinde bulunduğumuz özel dönem nedeniyle uzun bir süre daha gündem olmaz. Türkiye'nin demokrasiye yapılan bu topyekün darbe girişiminden en az hasarla çıkıp, yeniden ayağa kalkması için FED faizlerinin bir süre daha düşük kalmaya devam etmesi çok önemli bir destek olur.

Bugün gözler uzun bir süre sonra yeniden FED'de olacaktır. 21:00'de FED açıklamalarını duyacağız. Ama sonrasında basın toplantısı olmayacak. Genel beklenti olarak FED'in faizlere dokunmayacağı kanısı hakim. Ben de aynı yönde düşünüyorum. Ama açıklanacak kararların satır arası mesajları da sonraki dönem için önemli olacaktır. Bu nedenle 21:00'de kulağımız bu açıklamalarda olacaktır.

Japonya'da Beklentilerin Çok Üstünde Bir Paket Gelebilir!
Abe hükümetinin beklentilerin çok üstünde bir paket açıklayacağı yönünde açıklamaları görüyoruz. Bu beklenti gelişmiş ekonomilerde piyasaya sürülen likiditenin daha da artması demek olur. Tüm bu gelişmeler gelişmekte olan ülkelerin finansman ihtiyaçlarını zorlanmadan temin etmelerine yarayacaktır. Tam da istediğimiz yönde bir gelişme diyebilirim.

Varlık Fonu Kurulacak!
Yaşadığımız darbe girişimi sonrası olası not indirim riskleri için eskiden olduğu gibi KOİ(Kamu Ortaklığı İdaresi) devreye girmelidir çağrımı biliyorsunuz. Hükümet benzer bir hazırlıkta olduğunu açıkladı. Çok büyük bir varlık fonu kurularak, her türlü yatırımın ihtiyaç duyacağı finansman konusunda desteklenmesi planlanıyor. Aynı zamanda olası krizler esnasında piyasa düzenleyicisi olarak da kullanılabilecek olan bu fon kararını çok doğru ve gecikmiş bir hamle olarak görüyorum. Türkiye böyle bir fonu çok önceden beri kurmuş olmalıydı.

KOİ konusunda yaptığım çağrıdaki gibi, böyle bir fon sadece Türkiye için değil, tüm bölgenin gelişimi ve finansman ihtiyacını desteklemek için kullanılacak şekilde bölge ülkeleri de fona davet edilerek çok daha kapsamlı ve çok daha büyük bir tutarda kurulmasını daha yararlı ve stratejik buluyorum. İran dahil körfez ülkelerinin, Rusya'nın da bu fona dahil edilmesi halinde bölgede her türlü senaryosunu sahneleyen batıya karşı bir denge kurulmuş olur.

BIST'in Teknikleri Alım Sinyali Veriyor!
BIST genel görünümü ve bir çok hissenin tekniklerinde stochastic seviyelerinin çok uygun olduğunu ve yukarı dönme yönünde görüntüler oluşturduğunu görüyorum. Normal zamanda bu görüntülere göre endeks başta, hisselerin genelinde bir yükseliş yaşanmasını beklerim. Ancak içinde bulunduğumuz ortamın bir çok riski nedeniyle yine de tedbirli olmak gerekli diyorum. Yani tekniklere bakıp da aşırı rahatlamak doğru olmaz. Kısmi yükselişleri bekleyelim fakat, olası yükselişler halinde yukarıdaki gap'lerin bir anda kapanmasını değil, ara dirençlerde realize yapmayı düşünmek doğru olur görüşündeyim.

Çok Büyük Hain Bir Kurgu İle Karşı Karşıyayız!
Ülkemiz üzerinde çok uzun yıllardan bu yana hazırlanan hain bir kurgu ile karşı karşıyayız. Dünyanın bir çok gelişmiş ülkelerinin de bu kurgunun planlayıcıları olduğunu düşündüğüm tabiri caiz ise, son haçlı seferi ile karşı karşıyayız. Bu konuda bir görüş yazısı yazmayı düşündüğümü dün belirtmiştim. Ama çok fazla denklem olan bir konu olduğu için henüz kafamdaki kelimeleri düz bir anlatım haline getiremedim. İlk fırsatta sizlerle paylaşmayı hedefliyorum.

Ama hemen söyleyeyim, bu oyundan kurtulmanın yolu, Atatürk ilkelerinden ve Gazi Mustafa Kemal'in kurduğu Türkiye Cumhurtiyeti'nin temel prensiplerinden geçiyor. Hiç gecikmeden Laik-muhafazakar demeden cumhuriyet çatısı altında bütünleşmeliyiz.

NOT: Yazı, 09:19'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır. Bir kaç gündür verilen çok sayıdaki yeni alım öngörülerini de tablolarımızda görebilirsiniz.

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler