FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda Merkez Bankası Beklentileri

Piyasalarda Merkez Bankası Beklentileri

Japonya tarafına baktığımız zaman piyasalarda tekrar Merkez Bankasının müdahale etmesi beklentisinin çok daha yüksek olduğunu takip ediyoruz. Japonya Merkez Bankasının altı kez parasal genişleme yaparak enflasyon tarafında yükseliş beklemesi ve herhangi bir sonucun şu zamana kadar alınamaması başka bir önleminde gelebileceğini düşündürüyor. BOJ’un parasal genişlemelerine baktığımız zaman 80 trilyon Yen’de kaldığını görmekteyiz. Parasal genişlemelerden sonra eksi faizlerde ekonomisini sürdüren BoJ’un, piyasayı izleme süreci bitebilir. Bunun sinyalini ise Başbakan Abe’nin tekrar seçilerek meclisin üçte iki (3/2) çoğunluğa hakim olması ve piyasalarda agresif önlemler almak için söylemlerde bulunması olarak görülüyor. Maliye Bakanı Aso’dan gelen konuşmalarda teşvik paketinin olacağı söylemleri piyasa beklentisini arttırıyor. Devletin halkı seneler boyunca tasarruflara yönlendiren, harcama yapmama konusundaki çalışmaları şimdi resesyona girme tehlikesiyle karşı karşıya getirilmiş bulunuyor. Harcama eğilimi az olan halkın gelişmiş ekonomiler için tasarrufları arttırmasının sorun yaşatmaya başladığı görülmektedir. Çeşitli önlemlerle bunu yıkmaya çalışan Japonya Devleti şu zamana kadar istenilen seviyelere ulaşılamamıştır. Faizlerin düşmesine rağmen halkın tasarrufları bırakıp harcama eğilimine yönelmemesi olarak bilinen likidite tuzağına düşmüş bulunulmakta olduğunu görmekteyiz.

Japonya tarafındaki gelişmeler gelişmekte olan ekonomiler ve dünya piyasaları için çok büyük önem arz etmektedir. Herhangi bir teşvik,parasal genişleme ya da faiz indirimleri gibi önlemler düşük faizlerden kaçan paranın dünyaya yayılmasına sebep olmaktadır. Bu gelişmelerin bir başka etkisi de para biriminde değer kaybı yaratarak piyasada ticaret hacmini artırmayı hedeflemekte olduğu görülüyor. Para birimi değerinin düşürmesi ihracatı artırarak ithalat tarafında da düşüşleri hedeflediği görülmektedir. Yen’in değer kazanmasında piyasaya sinyal vererek müdahale edeceği beklentisi genel olarak sürmektedir. Bu hafta gelecek olan BoJ toplantısı önemini korumakta. Dünya ekonomisi ve para birimi üzerindeki gelişmeler Merkez Bankalarının piyasayı geçici rahatlatıp sorunların üstünü örterek geçtiği dönemleri göstermektedir. Yapısal sorunların devam edip, kalıcı önlemler almayarak çeşitli geçici önlemler ile piyasaların sürdüğünü takip etmeye devam ediyoruz. Merkez Bankalarının aksiyonları çare olmayıp fiyatlamalarda da geçici etkiler oluşturmakta.

Pariteye teknik açıdan baktığımızda satış baskısının hakim olduğunu görmekteyiz. BoJ beklentisi ile yükselen paritede yükselişlerde kalıcılık sağlanması için üst kanalı kırması beklenebilir. Direnç noktalarından olan 107.60 bölgesinden satışların geldiği paritede kademeli olarak yükselişlerde satışların geldiğini görmekteyiz. Herhangi bir teşvik paketinin gelmeme olasılığıyla geri çekilmelerde takip edeceğimiz önemli destek seviyeleri 104.00 kırılması ile 103.40 ve 102.60 desteklerine kadar geri çekilmeler ilk etapta takip edilebilir. Paritenin 100.00 psikolojik sınırı da önemini korumaktadır. Aşırı satım bölgesindeki fiyatlamarda 104.00 desteğinden tepki alışlarının geldiğini görmekteyiz. Aşırı satım bölgesinden toparlanmaya devam etmesi durumunda 104.80 aşılması durumunda 105.60 ve 106.20 dirençlerini takip edebiliriz.

En Çok Aranan Haberler