FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TCMB Faiz Kararının Piyasaya Olası Etkileri

TCMB Faiz Kararının Piyasaya Olası Etkileri

Yurt dışındaki gelişmelere baktığımız zaman olumlu bir seyrin izlediğini görüyoruz. TL’nin değer kazanması yurt dışındaki ülkelerin faizi artırmayıp tam tersi ekstra teşvikler yapması, çıkan paranın gelişmekte olan ülkere girdiğini görmekteyiz. Özellikle ABD tarafına baktığımız zaman faiz artış beklentisinin azalması ve dolar endeksindeki geri çekilmeler, iç piyasaya olumlu olarak yansımaktadır. Bugün üst bantta faiz indirimi yapması beklenen TCMB Murat Çetinkaya başkanlığında hiç pas geçmediğini görmekteyiz. Beklentileri karşılayan başkan bugünde şaşırtmayabilir. Faiz indirimlerine başlamasına rağmen TL’nin kısa vadeli değer kaybedip tekrar değer kazandığını görmekteyiz.

Kredi Derecelendirme Kuruluşların Etkisi

Siyasi olarak S&P’nin ilk negatif görüş bildirmesi ve ardından Moody’s pas geçerek Fitch’in ise görünümü negatife çekmesine rağmen TL’nin değer kazanmaya devam ettiğini takip ediyoruz. Türkiyenin Kamu Borcuna baktığımız zaman bir çok ülkeye fark attığını görmekteyiz. Mali disiplin olarak Türkiyenin politikaları oldukça olumlu sonuç vermekte ve kredi derecelendirme kuruluşlarının da dikkat ettiği noktalar arasına girmektedir. Önümüzdeki günlerde Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının aynı notları koruması beklenebilir. S&P kuruluşunun görüşü hariç tutularak diğer kuruluşların enflasyon tarafında olumlu sonuçların oluşması ile kredi notunu tekrar artırabileceğini de görebiliriz. Tüketici Güvenin arttığı ortamda terör olayların azalması olumlu etkileri daha da artıracaktır.

Dış Politikadaki Gelişmeler

Dış politikadaki gelişmelere baktığımızda ise Rusya, İsrail gibi ülkeler ile anlaşmaya gitmesi son olarak da Mısır ile olumlu gelişmelerin olması TL tarafındaki değer kazanımlarına olumlu olarak yansımaktadır. İhracatın artıp döviz rezervlerinde artış beklentilerinin olması, TCMB faiz indirimlerinde daha esnek olabilmesi anlamına gelecektir.İhracatın ithalatı karşılama oranının ise %71,8 seviyelerinde gerçekleşmesi döviz sıkıntısının olmadığını da teyit etmektedir.

Fed üyelerinden Fischer 2016 yılı içinde faiz arttırımı yapması yönünde görüşlerde bulunması doların değer kazanmasına neden olmuştur. Bu hafta özellikle Yellen’in konuşması, karmaşık olan Fed üyelerinin söylemlerini toplama niteliğinde olacaktır. Son söz Yellen’de olup faiz arttırımlarını işaret etmemesi durumunda yurt içi piyasasındaki olumlu gelişmeleri bozacak nitelikte olabilir. Olumlu seyri bozacak tek etki olarak Fed Başkanı Yellen’ın konuşmaları faizlerden daha önemli olarak takip edilmesi gerekmektedir.

Teknik Olarak Beklentiler

Teknik olarak incelediğimizde düşen kanalın 2.9500 seviyesine çarpıp geçemediğini takip ediyoruz. Faiz kararı ile birlikte daha önceki fiyatlamalara baktığımız zaman kararlı birlikte yükselip ardından tekrar düşlerin geldiğini takip etmiştik. Tekrar aynı varsayımla baktığımız zaman 2.9400 ardından 2.9500 ve 2.9620 seviyelerine kadar yükselip tekrar satışların geldiğini takip edebiliriz. Düşüş yönlü trendin devam etmesi için özellikle 2.9500 direncinin üzerinde kalıcılık sağlamaması gerekmektedir. Tekrar satışların başlaması ile 2.9320 desteğine kadar takip edilebilir. 2.9320 desteğinin kırılması ile 2.9250 ardından 2.9160 ve 2.9000 seviyeleri düşüş trendinin devam etmesi durumunda takip edeceğimiz önemli destek noktaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşırı alım bölgesinde olduğunu da işaret eden DeMarker göstergesine baktığımızda satışların bir miktar daha devam edebileceğini göstermektedir.

En Çok Aranan Haberler