FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Clinton ve Petrol Etkiyle Piyasalarda Olumlu Havanın Devamı Gelir Mi ?

Clinton ve Petrol Etkiyle Piyasalarda Olumlu Havanın Devamı Gelir Mi ?

8 Kasım ABD seçimlerine yaklaştıkça Trump ile ilgili çıkan haberler seçimlerde kazanamayacağına işaret ederken piyasaların da istemediğini ve fiyatlamalarda da etkisini gösterdiğini görmekteyiz. Clinton’ın seçilmesi aynı düzen ile devam etmesini sağlarken Trump’ın seçilmesi belirsizliği hakim kılacağından özellikle ekonomi konusunda açıklamalarına baktığımız zaman FED ile açıklamaları dikkat çekmişti. FED politikalarından memnun olmayan Trump’un seçilmesi durumunda değişiklikler yapıp, piyasalarda yüksek hareketlilik oluşmasına ve piyasalarda belirsizliği de beraberinde getirecek olması, piyasada istenmeyen başkan adayı olarak devam etmesine sebep olmaktadır.

FED tarafına baktığımız zaman ise, son gelişmelerde Aralık ayında 0.25 puan faiz artırımı için hazırlıkların devam ettiğini takip etmekteyiz. Üyelerin ve Başkan Yardımcısı Fischer’in açıklamarına baktığımız zaman faiz artırımına hazır olması gerektiğini düşünen açıklamalarda bulunurken en son konuşan Evans konuşmasında da faiz artırımına yönelik açıklamarın geldiğini gördük. Geçen yılki gibi tekrar piyasaları hazırlayan üyelerin Aralık ayında faiz arttırması sürpriz olmayacaktır. Faiz arttırmaması durumunda ise dolarda sert hareketlilik gerçekleşmesinin yanında FED’in sözlü yönlendirmesi de zarar görecektir. Tahvil piyasasına ve endekse baktığımız zaman fiyatlamarında dolar lehine olduğunu takip etmekteyiz. Bu hafta gelecek olan FED tutanakları takip edilecektir.

Petrol Yükselişinin Dünyada Olumlu Algılanmasının Sebepleri

Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman harcamama yani enflasyon oluşturamama durumu söz konusudur. Bunu aşabilmek için çeşitli politikalar uygulayıp enflasyonu arttırma çabaları hali hazırda mevcut olan politikalardır. Gelinen noktada ise Amerika, Avrupa ve Japonya gibi gelişmiş ülkerin parasal genişleme bunun yanı sıra eksi faiz politikaları uygulamasına rağmen istenilen sonuç alınamadı. Yapısal reformları ve Maliye Politikaları ile desteklenmemesi durumunda Merkez Bankalarının belli seviyelere kadar getirip tıkandıkları görülüyor. Petrolün yükselmesinde özellikle Merkez Bankalarının bu kadar düşeceğini tahmin etmemesi enflasyon tahminlerinde de petrol etkiyle geri çektiklerini gördük. Petrol fiyatlarında Rusyanın devreye girmesi ile fiyatların yükselişini takip ediyoruz. Gelişmiş ülkeler tarafında ise bunun etkisini zamanla enflasyon tarafında görebiliriz. Petrol fiyatlarında yükseliş olumlu algılansa da gelişmekte olan ülkeler için özellikle enerji açığı olan Türkiye gibi ülkelerde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bunu TL tarafındaki değer kaybından görebiliriz. Petrol fiyatlarının yükselmeye devam etmesi gelişmiş ekonomiler için olumlu yansıması devam edecektir.

Petrolde Teknik Fiyatlamalar

Brent Petrolde yükseliş yönlü trendin devam ettiğini takip ediyoruz. Trend kanalını kırmadığı sürece yükselişlerin devamı gelebilir. Satışların ara ara geldiği petrol fiyatlarında tekrar düşüşlerde alıcı bulabiliyor. Awesome Oscillator baktığımız zaman piyasanın alıcılı seyrinin devam edeceğine işaret ediyor. Yükselişlerde takip edeceğimiz önemli direnç seviyelerimiz ise 53.30 aşılması durumunda 53.70 ardından 54.30 ve 55.00 dirençleri test edilebilir. Özellikle düzeltme seviyemiz olan 52.00 desteği önem arz etmektedir. Alligator seviyelerini düzeltme seviyeleri olarak kullanabiliriz. Yakın takip eden 52.00 desteğimizin kırılması ile 51.25 desteği test edilebilir.

En Çok Aranan Haberler