FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED Piyasa Beklentisiyle Aralık Ayında Faiz Arttırabilir Mi ?

FED Piyasa Beklentisiyle Aralık Ayında Faiz Arttırabilir Mi ?

ABD tarafından gelen verilere baktığımız zaman olumlu veri trendinin devam ettiğini görmekteyiz. Enflasyon tarafından gelen verilere baktığımız zaman ise, düşüş olmaması faiz arttırımların da avantaj sağlayabilir. Sektör bazında baktığımız zaman özellikle konut sektöründe oldukça iyi verilerin geldiğini görmekteyiz. ABD konut sektöründeki canlanma istihdam piyasasını da önemli etkilemektedir. Tarım Dışı İstihdam verilerinin de 150 Binin üstünde kaldığını takip ediyoruz. İşsizlik rakamlarına baktığımız zaman 4.9 seviyelerinde olduğunu görüp doğal işsizlik rakamlarında gerçekleştiğini gözlemlemekteyiz.. Genel olarak baktığımız da bu veriler ile FED faiz artırım söylemlerinin artması yüksek olasılıklar arasındadır. Önümüzdeki aylarda bu söylemlerin devam etmesi beklenebilir.

ABD Başkanlık seçimlerinde ise daha önce belirsizlik hakim olmuştu. Piyasaların Clinton mı Trump mı olacak belirsizliği son zamanlara baktığımız zaman Trump’ın devreden çıkıp Clinton’a yerini bıraktığını görmemiz, özellikle piyasaların istemediği Trump belirsizliğini de çıkarmış bulunmaktadır. 8 Kasım Seçimleri her ne kadar Clinton’a işaret etse de yine de belirsizliğini korumaktadır. Seçimlerden önce faiz arttırmayan FED geleneğini sürdürmektedir. Seçimler geçtikten sonra Clinton’ın başkan olmasıyla Aralık ayında faiz arttırımı daha fazla kuvvetlenebilir.

Dünya piyasasındaki gelişmelere baktığımız zaman özellikle Çin tarafı olumlu gidişatı bozabilir. Geçen haftalardaki verilerine baktığımız zaman 52 milyar dolar fazla veren Çin son gelen verisinde 42 milyar dolarlara gerilediğini gördük. İhracat verisinde ise % 10 seviyelerin de gerileme yaşanmaktadır. Sanayi Üretiminde 6.1 seviyelerine geri çekilmeler önemini korumaktadır. Büyüme verisinde 6.7 kalarak Çin gibi bir devletin büyümesinde duraksama yaşanması dünya ticareti üzerindeki etkisi büyük olmaktadır. Bir tarafta olumlu giden ABD ekonomisi bir tarafta gerileyen Çin ekonomisi dikkat edilmesi gereken risk olarak ortaya çıkmaktadır.

Piyasa Fiyatlaması Ve Beklentiler

Dolar Endeksine baktığımız zaman bütün veriler Fed üyelerinin konuşması ve beklentileri özetlemektedir. Endeksteki yükseliş özellikle faiz artırımına işaret eden fiyatlamaları görmekteyiz. Yükseliş kanalında devam eden endeksin geri çekilmelerde dolara yatırımların arttığını takip etmekteyiz. Olumlu verilerle yükseliş trendinin de devam ettiği endekste ADX göstergesinde güçlü yükseliş trendinin devam ettiği görülmektedir. Yükselişlerin devam etmesi durumunda takip edeceğimiz direnç seviyelerimiz 98.85 aşılmasıyla 99.20 ve 99.90 dirençleri takip edilebilir. Satış baskının hakim olması durumunda ise 98.20 kırılmasıyla 97.60 özellikle kırılmaması gereken düzeltme seviyelerimiz olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin kırılması ile satışlar hızlanabilir. Takip edeceğimiz destek seviyemiz 97.20 seviyeleri test edilebilir.

En Çok Aranan Haberler