FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarım Dışı İstihdam Haftası ve TCMB’nin Rom ile Piyasaya Müdahalesinin Etkileri

Tarım Dışı İstihdam Haftası ve TCMB’nin Rom ile Piyasaya Müdahalesinin Etkileri

ABD ekonomik verilerine baktığımız da genel olarak iyi verilerin hakim olduğunu görmekteyiz. Olumlu gidişatın sonucu ise Büyüme verisi ile alınmış olmaktadır. ABD Büyüme verisinin 2.9 gelmesi ile büyüme tarafında da sorun yaşanmıyor. Enflasyon tarafında düşüş yok ama istenilen seviyede yükselişte olmaması ortalamada, iyi sonuçlar almaktadır. İstihdam piyasasına baktığımız zaman en iyi sonucun alındığı veriler olarak görmekteyiz. Büyüme, enflasyon ve istihdam konusunda istenilen seviyelerde ekonomisini sürdürmektedir. Bu verilere dayanarak Aralık ayında faiz artışı beklemek olası olabilir. Bu ayki belirsizliğe baktığımız zaman ise başkanlık seçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Clinton ve Trump belirsizliğinin de ortadan kalkmasıyla ABD faiz artımı normalleşmenin devam etmesi ile beklentileri karşılayarak olumlu sonuçlar oluşturabilir. TDI verisinin dışında Ortalama Saatlik Kazançlar verisi tekrar önemini koruyacaktır. Enflasyondaki eksiliğin giderilmesi için Ortalama Saatlik Kazançlardaki artış önemli olacaktır. Buradaki artış fiyatlamaları daha fazla etkileyebilir.

TCMB ROM Kullanması Ne Anlama Geliyor

ABD ekonomisi iyi giderken yurt içi piyasasına döndüğümüz zaman TCMB tarafından kur politikasında önlemlerin geldiğini görmekteyiz. Rezerv Opsiyon Mekanizmasında değişikliğe giderek bankaların zorunlu karşılıklarında esneklik sağlamıştır. ROM oranın düşürülmesi Zorunlu Karşılıklarda daha büyük bir bölümünü yabancı para cinsinden yatırmaması ile bankaların döviz tutma oranını düşürmesini sağlayabiliyor. ROK kat sayısını da artırarak bankaların zorunluk karşılık döviz tutma maliyetini de artırmış olur ki buda piyasada döviz miktarını artırması anlamına gelir. Piyasada zorunlu karşılıkların tamamı TL olarak tutulmuyor. TCMB vermiş olduğu orana göre bir bölümünü yabancı para cinsinden tutabiliyor. Yabancı para cinsinden ne kadar fazla tutulursa TCMB için o kadar avantaj sağlamış olurken, TL olarak tutması ise bankalara maliyeti arttırmaktadır. ROM kullanarak, denge sağlanabiliyor yabancı para cinsinden kabul etmesi bankalar içinde avantaj sağlarken TCMB’da dövizi arttırarak daha fazla kura müdahale imkanı sağlamaktadır. Bunun yanında faizlerde üst üste sadeleşmeyle birlikte indirimlere gitmişti. Faiz indirimlerine de ara vererek TL’nin değer kazanmasını sağlayarak oynaklığı gidermeye çalıştığını takip ettik. TCMB kur politikasında ateşi düşürmeye çalışması TL tarafında değer kazanmasına bir miktar sebep olmakta ama yurt dışındaki gelişmeler ve iç piyasadaki gelişmeler önünü kesmektedir. Siyasi gelişmeler ve Orta Doğuda gerilimin tırmanması bu hafta gelecek olan enflasyon verisindeki artış beklentisi, doların değerlenmesinin devamı niteliğinde olduğunu göstermektedir.

Paritede Teknik Stratejiler

Pariteye teknik olarak baktığımız zaman yükseliş trendinin devam ettiğini görmekteyiz. Satışların gelmesiyle düzeltme olarak bakılıp tekrar yükseliş yönlü hareketleri takip etmekteyiz. Fiyatlamalara baktığımız aşırı alım bölgesinde olduğu görülmektedir. Özellikle düzeltme hareketinin gelmesi beklenebilir. Satışlarda takip edeceğimiz önemli destek seviyelerimiz 3.0870 kırılması durumunda 3.0530 seviyeleri düzeltme olarak takip edilecek önemli destek seviyelerimiz olarak takip edilebilir. DeM göstergesinin de 30 seviyenin altına gelmesiyle düzeltme olarak kullanılabilecek destek seviyelerinden alımda olacak yatırımcılar için takip edilebilir. Yükselişlerin devam etmesi durumunda ise ADX göstergesinin +D ve -D arasındaki farkın açılıp göstergenin 20 seviyenin üzerinde seyretmesiyle trendi devam edeceğini göstermektedir. Takip edeceğimiz önemli direnç seviyelerimiz ise 3.1260 aşılması durumunda 3.1500 dirençleri takip edilebilir.

En Çok Aranan Haberler