FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dikkat!.. Aylığınız Kesilebilir

Malullük aylığı alan kişiler aldıkları aylığın kesilmemesi için bazı hususlara dikkat etmeli. Yoksa geçmişe dönük, altından kalkamayacağınız borç çıkabilir.

Dikkat!.. Aylığınız Kesilebilir

MynetFinans okurlarından Necati Bey göndermiş olduğu e-postasında kolundaki kısmi felç rahatsızlığından ötürü çalışamadığını, SGK’dan 1,5 yıldır malullük aylığı aldığını, ilerleyen günlerde bir işyerinde santral personeli olarak çalışmak istediğini söylüyor ve böyle bir durumda malullük aylığının kesilip kesilmeyeceğini soruyor.
Malullük aylığı, sosyal güvenlik sistemimizin sunduğu önemli haklardan birisi. Şayet çalışma gücünüzün %60’ını kaybetmişseniz veya iş kazası/meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünüzün % 60'ını kaybetmişseniz ve bu durumu SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularından alacağınız raporla kanıtlarsanız malul sayılıyorsunuz.

1800 Gün Prim Ödenmiş Olmalı

Malullük aylığı alınabilmesi için rapor alıp malul sayılmak tek başına yeterli değil. Bunun dışında başka şartlar da var. Bu şartlar şöyle;

1.En az 10 yıldan beri sigortalı olup, toplam olarak 1800 gün prim ödenmiş olmalı

2.Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim ödenmiş olmalı

3.Malullük çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkmalı,

4.SGK’dan yazılı istekte bulunmalı,

5.4/b’liler (Eski tabirle Bağ-Kurlular) için prim borcu olmamalı

Bu şartların tümü gerçekleşmesi halinde malullük aylığı bağlanabiliyor.

Çalışınca Aylık Kesilir

Bağlanan malullük aylığı bazı durumlarda SGK tarafından kesilebiliyor. Nitekim SGK malullük aylığı alan bir kişiyi her zaman kontrol muayenesinden geçirebilir. Eğer yapılan kontrol muayenesinde malul sayılma durumunun ortadan kalktığı belirlenirse aylık kesiliyor.

Bununla birlikte malullük aylığı alan bir kişinin çalışmaya başlaması halinde de aylık kesilir. Bu sebeple alınan malullük aylığının tutarı ile çalışma durumunda alınacak ücret kıyaslanmalı ve buna göre karar verilmeli.
Bu arada sakın ola kayıtdışı çalışarak malullük aylığı almaya devam etmeyin. Yoksa bu durum tespit edilirse geçmişe dönük aldığınız aylıklar faizi ile sizden istenir ve kendinizi ağır bir borç yükünün altında bulursunuz.

Sorularınız için:
mehmet.bulut79@mynet.com

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler