FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Petrol Fiyatlarında Yükselişlerin Devamı Gelecek Mi ?

Petrol Fiyatlarında Yükselişlerin Devamı Gelecek Mi ?

Petrol fiyatlarında genel olarak yükseliş trendinin olduğunu görmekteyiz. Rusya’nın OPEC ile anlaşmaya gitmesiyle başlayan süreçte belli bir bant aralığına gelmiş bulunmaktayız. Arz ve talebin dikkatle takip edildiği piyasada bir yandan OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretimi kısma desteği mevcut iken diğer taraftan ABD’nin stoklarını arttırmaya devam ettiğini görmekteyiz.

OPEC içinde bulunan üyelerin Petrol ve Enerji Bakanlarından gelen açıklamar ile fiyatları yukarıda tutma isteğinin olduğu görülmektedir. Önemli üreticilerden olan Suudi Arabistan Ocak ayında günlük 496 bin varil kısıntı gerçekleştirdi. Kuveyt Petrol Bakanı ise açıklamalarında OPEC üretim kısıntısına % 92 uyum gerçekleşirken, OPEC dışı üretim kısıntısına % 50 uyum olduğunu vurgulamıştır. Diğer yandan Irak’ın Mart Ayında 3 Milyon Varil Basra Petrolü ihracı yapacak olması bu verinin Ağustos ayından beri en düşük seviyede olduğunu göstermesi ile talep kısmındaki daralmaya dikkat çekiyor.

Gönüllük esasına dayanan 6 aylık anlaşma sürecinde Rusya önemli bir rol oynuyor. Tekrar anlaşma sürecek mi sorusuna yanıt ise Rusya Enerji Bakanından, Nisan ile Mayıs ayında görüşmelere başlanacağı söylemlerini ortaya çıkarmaktadır. Rusya’nın 300 bin varillik indirim yapması beklenen piyasada verilen sözün 120 bin varillik kısmını gerçekleştirdiği takip ediliyor.

Petrol üreticilerinden büyük paya sahip olan ABD ise stokları arttırmaya devam ediyor. Stoklar verisini incelediğimizde 5 haftadır oldukça fazla yükseliş görülmektedir. Son gelen rakama baktığımızda 13.83 Milyon varil stok fazlası olduğu görülürken 13 haftanın zirvesine çıkması ABD’nin stoklarını ne kadar artırdığı net görülmüştür. Bir diğer takip edeceğimiz önemli konu Sondaj Kuyusu verisi olurken gelen verilerde, sondajların da fiyatlarla birlikte yükseldiği görülmektedir. Yani ABD üretimi artırırken OPEC üretimi kısarak dengelemeye çalışmaktadır. Fiyatların bant hareketi yapması da genel olarak buradaki temel verilere dayanmaktadır.

Teknik Analiz İle Stratejiler

Petrolde teknik olarak yükseliş trendi görülürken, son gelen fiyatlar bant hareketi oluşturmaktadır. 55.00 doları orta nokta olarak aldığımızda bu seviyenin üzerinde alışların geldiğini, bu seviyenin altında ise satışların ağırlık kazandığını takip etmekteyiz. Yatay piyasada Bollinger Bandı kullandığımızda bant hareketini daha rahat görmekteyiz. 55.00 seviyesinin üzerinde takip edilecek direnç fiyatları 55.80 aşılmasıyla 57.20 üst bant olarak çalışmaktadır. Sapmanın artmasıyla 58.50 yukarıda test edilen fiyat olarak gerçekleşebilir. Satışlarda ise 55.00 seviyesinin altında 54.40 kırılmasıyla 53.70 alt bant olarak çalışırken sapmanın artmasıyla 52.80 destek fiyatı takip edilebilir.

En Çok Aranan Haberler