FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Babalara da Yarım Gün İzin Var!…

Doğum halinde çalışan annelere verilen yarım gün çalışma hakkı bazı durumlarda babalar için de geçerli. Ancak bazı şartlarla…

Babalara da Yarım Gün İzin Var!…

Mynet Finans okurlarından Kadir Bey gönderdiği e-postasında; kendisinin ve eşinin özel sektörde çalıştıklarını, bir ay önce eşinin doğum yaptığını söylüyor ve yarım gün çalışma hakkından kendisinin de faydalanıp faydalanamayacağını soruyor…

Doğum halinde kadın işçilerin yarım gün çalışma hakkı iki şekilde karşımıza çıkıyor;

1- İşçi kadınlar analık izni bittikten sonra, birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda altı ay yarım gün çalışıp yarım çalışma ödeneğiyle birlikte tam ücret alabiliyorlar.

2- Bu süreler dolduktan sonra da istemeleri halinde çocuk okula başlayana kadar yarım gün çalışıp yarım ücret alabiliyorlar.

İşte bu haklardan birincisi sadece anneler için geçerli, ancak ikincisini belli şartlarla baba da kullanabiliyor.

Hem Anne Hem Babaya İzin Yok

Mevzuatımız işçi babalara da yarım gün çalışma imkanı veriyor. İşçi baba, annenin kullandığı analık izni ve 2-6 ay arasındaki yarı süreli çalışma hakkı bittikten sonra, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar kısmi süreli çalışma talebinde bulunabiliyor.
Ancak hem anne hem babanın yarım gün çalışması ne yazık ki söz konusu değil. Ebeveynlerden sadece birisi yarım gün çalışma hakkını elde ediyor.

Ayrıca eğer anne zaten bir yerde çalışmıyorsa baba işçinin yarım gün çalışma hakkı bulunmuyor.
Ancak, ebeveynlerden birinin çalışma şartı;

a) Ebeveynlerden birinin sürekli bakım ve tedavisini gerektiren bir hastalığının olması ve bu hastalığın raporla belgelendirilmesi,

b) Velayetin mahkemece eşlerden birine verilmesi hâlinde çocuğun velayetine sahip ebeveynin talepte bulunması,

c) Üç yaşını doldurmamış bir çocuğun münferiden evlat edinilmesi,

hâllerinde aranmıyor.

İşçi Baba İşten Çıkartılamaz

İşçi babanın yarım gün çalışma talebinin işveren tarafından karşılanması gerekiyor ve geçerli fesih nedeni sayılmıyor. Yani böyle bir sebeple işçi işten çıkartılırsa işe iade edilmesi söz konusu olur. Şayet buna rağmen işe başlatılmazsa işveren işçiye iş güvencesi tazminatı öder.

Sorularınız için:
mehmet.bulut79@mynet.com

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler