FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güçlü Dolar Devam Edecek Mi ?

Güçlü Dolar Devam Edecek Mi ?

Piyasada Mart ayı faiz artışı ihtimali zayıfken bir anda ne oldu ?

Trump seçilmeden öncede ekonomik olarak iyi göstergeler mevcuttu. Trump olmasa da FED’in yine faiz artırımı yapma ihtimali yüksek olarak görülüyordu. Ancak Trump ile birlikte daha hızlı adım atmak isteyen bir FED karşımıza çıktı. Bir şekilde Maliye Politikasında genişlemeci yol izleyecek mi? Kendi söylemlerine göre fazlasını yapacak. Aslında Trump faiz artışlarını hızlandırmış oldu. Mevcut olan ABD ekonomisinde işsizlik % 6.5 oranında eşikti, enflasyon oranı % 2.0 olarak piyasalara söyleniyordu. Her iki alanda da isteklerini aldılar. Enflasyon yükseliyor, İşsizlik Doğal İşsizlik oranına geldi. Birde Trump faktörünü eklersek faiz artırımları hızlandı. FED üyelerinin çoğu faiz artırılması yönünde görüşler bildirdi.

Dolar Endeksi daha önce 103.60 seviyelerini test etmişti. Faiz artırımı sürecinde yani şu anda daha aşağıda ve Mart ayı neredeyse fiyatlanmış durumda. Güçlü dolar istemiyorum söylemleri ile Trump yönetiminden gelen söylemler dolarda değer kaybına neden oldu. Tekrar yükselme eğiliminde olmasına rağmen bu kadar faiz artırımı konuşan üyelere rağmen kısa vade de yeni rekor gelmedi. Dolarda tam anlamıyla sert yükselişler yaşatmadan kademe kademe bir yükseliş yapılıyor.

Dolardaki aşırı oynaklığın ve aşırı değerlenmenin ABD şirketlerinin, ihracatına olumsuz yansıması önlenip Fed politikalarının gerçekleşmesi için rahat hareket etmesine neden oluyor. Aslında güçlü doların devam etmesi FED’in faizi arttırmaya devam ettiği sürece olacaktır. Ancak Trump yönetimi tarafından kısmen sert yükselişlerin önüne geçip kısmi olarak devam etmesi beklenebilir.

Bunu düşüşleri daha önceden ‘’Güvercin’’ tarafta duran konuşmalarında faiz artırımına yönelik görüş bildirmeyen üyeler yaparken piyasa reaksiyonları Trump yönetimine kaymış bulunmakta. Güvercin FED üyesi rolünde doların sert güçlenmesini engelliyor. Bu hafta gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar verisi, önümüzdeki aylarda faiz artışının agresif mi yoksa daha mı sakin devam edecek bunu takip etmemize yardımcı olacak.

Teknik Analiz İle Stratejiler

Uzun vade ve orta vade de satış trendi takip ediliyor. 50 Günlük Hareketli Ortalamasına yakın fiyatlama gördüğümüz paritede 1.0620 seviyesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu seviyenin üzerinde fiyatlama gördüğümüz zaman kısa vadeli yükseliş trendi yapabilir. Takip edeceğimiz direnç seviyeleri 1.0660 aşılmasıyla 1.0710 ve 1.0760 olarak izlenebilir. Düşüşlerde ise 1.0620 seviyenin altında fiyatlamaların sürmesi durumunda 1.0520 kırılmasıyla 1.0460 ve 1.0400 destek fiyatları takip edilebilir. Satış trendinde RSI göstergesinde 50 seviyesi düzeltme hareketleri olarak takip edilebilir.

En Çok Aranan Haberler