FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ödediğiniz Vergiyi İade Alabilirsiniz!..

Emlak vergisi birinci taksiti ödenme süresi geçti. Eğer istisna kapsamında olmanıza rağmen yanlışlıkla emlak vergisi ödediyseniz iade almanız mümkün.

Ödediğiniz Vergiyi İade Alabilirsiniz!..

Emlak vergisi yılda iki taksit olarak ödeniyor. Bunlardan birincisi Mayıs ayının sonuna kadar, ikincisi ise Kasım ayının sonuna kadar ödenmeli. Dolayısıyla ilk taksitin süresi doldu.

Bununla birlikte emlak vergisi ile ilgili Mayıs ayı başında Mynet Finans’ta paylaştığım yazıdan sonra siz okurlarımızdan bazı sorular geldi. Bunlardan birisi oldukça önemli. Okurlarımızdan Nurten Hanım emekli ve dul bir bayan olduğunu, sahip olduğu 2+1 dairesini kiraya verdiğini ancak yanlışlıkla emlak vergisini ödediğini söylüyor ve ne yapması gerektiğini soruyor.

Emlak Vergisi Ödememeniz Gerekir

Emlak vergisi, bina veya arazinin sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor.
Bunun yanı sıra bazı kişiler sahip oldukları konutlar için emlak vergisi ödemiyor ve kendilerine sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Emlak vergisi ödemeyecek kişiler şunlar;
- Geliri sadece emekli aylığından ibaret olanlar ile bunların dul ve yetimleri,

- Hiçbir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,

- Gaziler,

- Engelliler,

- Şehitlerin dul ve yetimleri.

Saydığımız bu kişiler, Türkiye sınırları içinde, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan, tek konuta sahip iseler emlak vergisi ödemiyorlar.

Vergiyi Geri Almak İçin Başvurun

Nurten Hanım sorusunda 2+1 büyüklüğünde ki evini kiraya verdiğini söylüyor. Büyük ihtimalle bu ev 200 metrekarenin altındadır. Bu sebeple de emekli olduğu sürede sahip olduğu 200 metrekareyi aşmayan tek konutu için emlak vergisi ödenmemesi gerekiyordu. Ancak ödemiş olmanız, vergiyi iade alamayacağınız anlamına gelmiyor.
Emekli olduğunuza ve Türkiye'de 200 metrekarenin altında yalnızca bir evinizin olduğuna dair formu doldurup bağlı olduğunuz belediyenin emlak vergisi bölümüne bir dilekçe ile başvurmanız halinde ödediğiniz emlak vergisini iade alabilirsiniz.

Sorularınız için:
mehmet.bulut79@mynet.com

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler