FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ECB Başkanı Draghi Ne Yapabilir ?

ECB Başkanı Draghi Ne Yapabilir ?

ECB tarafından gerçekleşecek olan faiz kararı sonrası Avrupa MB Mario Draghi’nin açıklamalarının önemli olacağı bekleniyor. Politika değişikliğine yönelik sinyaller arayacak olan Draghi konuşmasından önce faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

Euro’nun yükselmesinde en büyük etken kötünün iyisi olan deflasyona girme sürecinin bitip enflasyon oranlarında yükseliş yaşanmasıydı. Daha düne kadar deflasyon içerisinde mi konuşmaları varken kısa sürede toparlanıp % 1.9 gelmesiyle Euro para biriminde değerlenme görülmesinin yanında diğer verilerinin de olumlu gelmesi dolar karşında sert değer kaybını durdurup yukarı yönlü hareketlenmesini sağlamıştı.

ECB üyeleri enflasyon oranlarında % 1.9 seviyesine ulaşan Euro Bölgesi için hemen çıkış yolu olarak parasal teşviklerden çıkış için söylemlerde bulunmuş ardından % 1.3 seviyesine gerileyen enflasyon oranları için ise ‘’daha kalıcı bir ivme yakalanamadı, halen teşviklere ihtiyaç var’’ şeklinde konuşmalara dönmüştü. Bu yükselişte petrol fiyatlarına baktığımız zaman 55 dolarlarda olduğu görülüyor. Şimdi tekrar petrol fiyatları gerilemiş, enflasyon % 1.3 seviyesine geri gelmiştir.

Ekonomik anlamda iyi gelen verilerin varlığı Draghi’nin konuşmalarının eskisi gibi çok yumuşak, güvercin yapıda beklenmezken şahin şeklinde konuşmasının beklememesi olası olacaktır. Draghi’nin bu kadar teşvik edici konuşmasına rağmen bu verileri elde etmişken bunu şahin konuşarak geri almak istememesi düşünülebilir. Doların değer kaybetmesiyle zaten Euro’nun değerlenmesi söz konusu olmuşken aşırı değerlenen Euro için daha fazla değerlenmesini ister mi ? İstememesi ticaret hacmi için önemli olacaktır. Draghi yine aynı konuşmalarını yapabilir. Ancak eskisi gibi daha fazla teşvik yaparız şeklinde konuşma değil mevcut şartlarda piyasayı götürüp piyasayı teşvik edici yönde konuşması beklenebilir.

Teknik olarak düzeltme hareketinin gelme ihtimali RSI uyumsuzluğuna göre gerçekleşebilir. Yükseliş trendinde takip edilmeye devam edilen paritede olası geri çekilmelerin hareketli ortalamarın da değişiklik olmadığı sürece ve 1.1440 seviyesi olan önemli seviyenin altında art arda kapanışlar yaparak hareketli ortalama yükseliş trendinin bozmaması düşüşleri düzeltme olarak kabul ettirip yükseliş trendinin devam etmesi beklenebilir. Yükselişlerde takip edilecek direnç fiyatları 1.1580 aşılmasıyla 1.1620 ve 1.1760 seviyeleri takip edilebilir. Düşüşlerde ise destek olarak takip edilebilecek fiyatlar 1.1490 kırılmasıyla 1.1440 ve 1.1380 seviyeleri takip test edilebilir.

En Çok Aranan Haberler