FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hastaneye Gidince Ödenen Ücrete Dikkat

Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel hastanelere gittiğinizde ücret ödemeniz gerekiyor. Peki bu ücret ne kadar? Nelere dikkat edilmeli?

Hastaneye Gidince Ödenen Ücrete Dikkat

Hastalandığınız zaman devlet hastanelerinin yanı sıra SGK ile anlaşmalı vakıf üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde gitmeniz mümkün. Ancak bu hastanelerce hastalardan ilave ücret alınabiliyor. Söz konusu ilave ücret tutarı mevcutta sağlık hizmeti bedelinin 2 katına kadar çıkabiliyor.

Örneğin, SGK ile anlaşması olan bir özel hastaneye veya vakıf üniversitesi hastanesine gittiğinizde Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre SGK’nın 300 TL şeklinde karşıladığı bir sağlık hizmeti alırsanız, hastane sizden de ayrıca 600 TL isteyebiliyor. İşte buna ilave ücret deniyor.

Hastanede Haklarınızı Biliyor musunuz?

Hastaneye giden vatandaşlar muayeneden sonra önlerine konan faturalarla şok yaşayabiliyorlar. Bu sebeple bilinçlenmeleri ve haklarının farkında olmaları önemli.

Burada bilinmesi ve hastaların dikkat etmesi gereken hususları şöyle sayabiliriz.

1-Vakıf üniversiteleri ile özel hastaneler sunduğu sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin hasta veya hasta yakınının yazılı onayını almalı. Yoksa ilave ücret istenemez.

2-Hastaneler ilave ücret oranını gösterir bir levhayı ilave ücretin tahsil edildiği yere asmak zorunda.

3-Sağlık hizmeti bedelleri toplamının 100 TL’yi aşması halinde hastaneler, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir belgeyi hastaya vermek zorunda.

4-Ancak, hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya verilmek zorunda.

Fazla İlave Ücret Alan Hastane Ceza Öder

Şayet gittiğiniz hastane sizden fazla ilave ücret aldıysa ne yapmalısınız? Bu halde durumu SGK il müdürlüğüne şikayet etmeniz gerekli. Bu durumda hastaneye fazla alınan tutarın 10 katı kadar ceza kesilmekte. Eğer hastane fazla aldığı tutarı hastaya iade ederse kesilecek ceza tutarı 5 katına düşüyor.

Bunun yanında hastane ilave ücret tutarını ve ayrıntısını gösteren belgeyi hastaya vermezse 3 bin TL ceza ödemek zorunda.

İlave Ücret Tabelası Asılmalı

Özel hastaneler, ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerini ve alınacak ilave ücret oranını gösterir şekilde branş bazında düzenlenecek, ilave ücret tabelasını hasta tarafından görülebilecek şekilde asmak zorunda. SGK bu şekilde levha asmayan özel hastanelere 10.000 TL ceza uyguluyor.

Acil Durumlarda İlave Ücret Alınmıyor

İlave ücretin bazı işlemlerden alınması söz konusu değil. Örneğin, acil servislerde acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınmıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Eğer acil servislerin yeşil alanlarında (yani acil müdahale gerektirmeyen bölümünde) muayene olursanız hastane ilave ücret alabilir. Sarı ve kırmızı alanlarda ise ilave ücret ödemeniz gerekmiyor. Bunun için hastaneye gittiğinizde acil girişinizin hangi bölüme yapıldığına dikkat edin.

Bunun dışında; yoğun bakım hizmetleri, kanser tedavileri (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), yanık tedavisi, yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, hemodiyaliz tedavileri gibi bazı sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınmıyor.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler