FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Riskli Piyasanın Güvenli Hisseleri!

Tam bir söylenti borsası olduk. Emme basma tulumba gibi aşağı yukarı sert hareketler ile inip-çıkıyoruz. Vize geldi küt borsa düşüyor. Vize kısmi kalktı hooop sert bir yükseliş yaşanıyor. Vize açıklamalarında güvence konusunda karşılıklı zıt açıklamalar gelince ve başbakanın ABD başkan yardımcısı ile görüşmesi bir gün sonraya ertelendi denince yine bir anda sert satışların geldiğini gördük.

Bir süredir yazıyorum, bize bir süre huzur yok gibi görülüyor. Jeopolitik olarak karşımızda çok büyük bir sorunlar yumağına doğru gidiliyor. Sadece sınırlarımız değil, sanki Arap Baharı'nın ikinci etapına geçiliyor gibi! Suriye, Irak, Yemen, Suudi Arabistan, Mısır, Libya üzerinde çok sayıda yeni devlet kurulmasını gösteren haritalar yayınlanmaya başladı. Suudi Arabistan'da çok önemli hanedan tutuklamaları yaşanıyor. 500 Milyar Dolar'a ulaşan boyutta hesaplar ve varlıklar bloke edildi. Ilımlı İslam'a dönüş açıklamaları yapılıyor. Bu gelişmeler hiç de öyle üç-beş günde atlatılacak konular değil görüşündeyim. Hatta İran ile Suudiler arasında ciddi bir gerileme giden açıklamalar duyuluyor. Aynı durum Lübnan, Yemen için de söz konusu. İşte maalesef zamanında Arap Baharının amacını görememek bölgede bu sorunların devamını da yaşamamıza neden oluyor. Umarım biz bu süreçte çok sağlam dururuz. Yoksa Orta Doğu'da yeni devletleri kurmaya kalkışırlarken, araya bir tane de sınırlarımızda kürdistan kurulursa hiç şaşırmayın! PKK uzantısı PYD ve Barzani güçleri ile Merkezi Irak kuvvetlerini çatıştırmamaktaki amaç, PKK ve Barzani'yi zayıflatmamak düşüncesi olabilir. Özellikle Suriye sınırımızdaki Kürt koridorunu muhakkak bozmamız bizim için çok önemli diye düşünüyorum.

Bu arada Suudi Arabistan'daki kral ve yerine kral adayı olan prens de çok ciddi bir hanedan kavgasını başlatmış oldu. İsrail'e yaklaşarak bunu yapıyor olmaları nedeniyle, ülkede her an bir karşı darbe girişimini de görmemiz mümkün. Anlayacağınız Orta Doğu'da kazan yeniden kaynamaya başladı.

Takipteki Hisseler!
İşte böyle spekülasyon ve riskleri çok yüksek olan zamanlarda özellikle bilanço olarak güçlü hisselerde durmak çok önemlidir. Ama hemen belirteyim ki, bazen gelişmeler en sağlam hisselerin bile bu ortamın etkisi ile düşmesine neden olabilir. O nedenle de, riski yüksek zamanlarda muhakkak kenarda belli bir miktar nakit bulundurmak ve kesinlikle kredili bulunmamak gerekir.

Neyse, ben bir süredir önemli risklerimiz olduğunu yazıyorum. Bu süreç rahatlayana dek de sağlam hisselerde bulunmaya dikkat çekiyordum. Öncesinde de paylaştığım bilançosu sağlam hisseler olarak takibimdeki bazı hisseleri yine paylaşmak istiyorum. Zaten bazılarında açık öngörülerim de olduğu için genelde bunları biliyorsunuz ama yeni üyeler için tekrarlamakta yarar görüyorum.

Gelen dokuz aylık bilançolarına ve de özellikle benzer şekilde gelmesini beklediğim yıl sonu bilanço beklentilerine göre; Aksa, Algyo, Alkım, Aygaz, Brsan, Jants, Petkm, Soda, Tkfen, Trkcm hisselerinin yıl sonu bilançolarının da iyi gelmesini ve mevcut fiyatlarının önemli bir oranda daha artmasını bekliyorum. Bu hisselerde açık öngörüm olanlar var. O nedenle yeni öngörü gelmesine gerek olmadan açık beklentilerimin geçerli olduğunu biliniz. Muhtemelen bazılarını yukarı revize edebilirim. İçlerinden aksa, alkım, brsan, jants, petkm, soda, tkfen trkcm kur riskleri açısından da avantaj elde edebilecek hisseler diye düşünüyorum. Tuprs, asels, gibi zaten devamlı primlenen diğer bazı hisseleri saymadım. Çünkü bana göre çok sağlam bilançolu olarak görsem de, fiyatlarını fazlası ile primli görüyorum. Teknik bir düzeltme yapsalar onlar için de yeni öngörü girmeyi düşünüyorum. Ama özellikle asels devamlı yeni sipariş açıklaması yaptığı için, bana bu fırsatı vermiyor.

Tekrar ediyorum; en iskontolu gördüğüm sektör bankalarımız. Ama içinde bulunduğumuz risklerin kur ve faiz artışı yaratma ihtimali nedeniyle, iskontolu görünümleri bozulabilir diyerek, bir süre bu sektörden uzak durmayı düşünüyorum. Olası bir ABD gerilimi halinde yabancı fonların ellerinde en yoğun olan hisseler olduğu için satış baskısına daha çok maruz kalabiliyorlar.

Açık öngörülerimde uzun zamandır en çok beklentim olan hissenin netas olmasına rağmen adını görmediniz. Çünkü Netas mevcut bilanço karına göre iskontolu değil. Netas için yerli baz istasyonu, milli siber güvenlik yazılımı gibi birçok ürettiği üründe çok önemli sipariş bağlantısı yapması beklentim nedeniyle bu hisseye 2-3 yıldır dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Bu beklentim artarak sürüyor. Çinlilerle yapılan ortaklık sonrasında bu görüşüm daha da çok güçlenmiş durumda. Umarım bu konuda yanılmıyorumdur.

Neyse, sonuçta kontrol dışı olumsuz gelişmeler halinde en sağlam diye bildiğiniz hisseler bile düşebileceğini bilerek kararlarınızı almanız gerektiğini biliniz.

Ayrıca benden her zaman yeni öngörü beklemeyiniz. Bazen açık öngörülerimin hedeflerini yukarı revize ettiğimi görüyorsunuz. İşte bu revizeler de sizler için yeni birer öngörüdür. Bu nedenle, teknik analiz paylaşımlarımı yaptığım Al/Sat Tablosu ile, tekniklerine göre hareket yapmasını beklediğim hisselere yer verdiğim Destek-Direnç Tablolarımızı yakından takip etmenizde yarar görüyorum.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

NOT: Yazı 8 Kasım 09:18'de 'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler