FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk Lirasının Hızlı Değer Kaybının Sebepleri

Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, not indirimine gitmesiyle başlayan süreçte TL tarafında hızla değer kaybı yaşamaya başlamıştı. Türkiye’nin büyüme tarafında oldukça iyi performans göstererek dünya çapında çoğu ülkeyi geride bırakması TL için olumlu gelişmeler arasında yerini alırken büyümenin altında yatan verilere bakıldığı zaman derecelendirme kuruluşları tarafından eleştirilere maruz kaldığı görülmüştü. Eleştirilerin sebebine baktığımız zaman cari açık, enflasyon gibi verilerinde yükseliş yaşanmasına yönelik görüşlerin geldiği takip edildi.

Türkiye’nin büyüme başarısına baktığımız zaman iç taraftaki sözde darbe girişimi dış tarafta ise jeopolitik risklerin varlığına rağmen hızlı bir şekilde toparlayıp dünyada çoğu ülkeyi geride bırakarak başarı elde etmiştir. Bu olumsuzlara rağmen ekonomik anlamda istenilen başarının elde edilmesi eldeki potansiyel gücün ne kadar yüksek olduğunu gösterip, ilerleyen vadelerde yatırımların yurt içine gelmesi ve ekonomik veri bakımından bazı alanlarda olumlu gelişmelerin yaşanmasıyla Türk Lirası için oldukça avantaj sağlaması görülebilir.

Türk Lirasındaki değer kaybının yaşanmasında ve kırılganlığın yüksek olmasının sebebi olarak enflasyon ve cari açık tarafında bozulmanın görülmesi ciddi anlamda değer kaybına neden olduğu gözlemleniyor. Büyümenin motorlarından olan cari açığa baktığımız zaman Türkiye Cari işlemler açığı, bir önceki yılın ocak ayına göre 4 milyar 402 milyon dolar artarak 7 milyar 96 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. 12 aylık dönemde 51 milyar $ olarak gerçekleşen Cari Açığın/GSYH oranı ise % - 5.4 seviyelerine yükselmişti. Kısa vadeli dış borca baktığımız zaman ise Ocak sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2017 yıl sonuna göre % 4,3 oranında artışla 122,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmişti. Ocak sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2017 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 5,0 milyar ABD doları artarak 225,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmesi yurt dışından sağlanan finansmanda her alanda artış kaydedildiği dikkatle takip ediliyor. Yurt dışından sağlanan finansmanın yükselmesi dolara olan ihtiyacı artırıp TL’nin kırılganlığını artırdığı gözlemleniyor. Büyümenin yanında borçluluk oranındaki düşüşlerle desteklemesi TL üzerindeki baskıyı büyük oranda kaldırmış olacağı düşünülüyor. Bir başka ekonomik gösterge olan enflasyon ise çift hanelere oturması hem faizlerin yüksek kalmasına hem de TL’nin değer kaybetmesinde oldukça önem arz ediyor. Çekirdek Enflasyon tarafında % 11.44 seviyelerinde seyretmesi yukarı yönlü eğilimin sürdüğünü gösteriyor. Üretici fiyatlarındaki yukarı yönlü % 12.14 seviyelerinden % 14.28 seviyelerine çıkması maliyet enflasyonuna işaret etmesi dikkat çekiyor. Enflasyonun yükselmesine sebep olan bir başka etken olarak yerini alıyor. Bu etkenlerden dolayı TL tarafında kırılganlığın artarak yurt dışı bağlantılı doların değer kazanımı söz konusu olduğunda TL tarafındaki değer kayıpları yüksek olabiliyor.

Teknik Analiz

UsdTry paritesine baktığımız zaman yükseliş trendinde olduğunu takip ediyoruz. Önemli seviyemiz olan 4.0000 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yükseliş trendi devam edebilir. Yükseliş kanalı içerisinde takip ettiğimiz paritede hareketli ortalamalarında yönünün yukarı olduğu gözlemleniyor. Yükselişlerde takip edeceğimiz direnç seviyeleri 4.0315 aşılmasıyla 4.0420 ve 4.0500 seviyeleri takip edilebilir. RSI göstergesine göre aşırı alım noktasında takip ediliyor. Olası geri çekilmelerde kanalın alt noktasına ve hareketli ortalamalara doğru düşüş yaşanmasıyla destek olarak kullanılabilecek seviyeleri ise 4.0230 kırılmasıyla 4.0160 ve 4.0000 seviyeleri izlenebilir.

En Çok Aranan Haberler