FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BİST'in Tekniğinde Bıçak Sırtı Görüntüler Var!

TCMB faiz kararı bitti. Beklentinin de üstünde bir indirimle faiz indirim süreci başlamış oldu. Sonrasında olası kur tepkisi de ekranlardaki yorumlara göre piyasanın hiç beklemediği, benim ise beklediğim ve faiz kararı öncesindeki yazılarımda olası 5.79-5.83 arası ilk tepki sonrası kurlar yine düşer diyerek uyardığım şekilde gelişti. Dolar kuru şuan 5.60 - 5.58 desteğinde tutunmaya çalışıyor. Eğer bu desteği de kıracak olursa, kurlardaki gevşeme 5.30'lara doğru sürebilir. Bu durum bizim için çok güzel bir gelişme olur. Çünkü, amaç faizleri indirmek ama karşılığında kurların fazla yükselmemesi olduğu için, tam istenen olmuş olur.

Çünkü olur da Dolar kuru 5.60 - 5.58 desteğini kıracak olursa, bu takdirde olası gevşemesi aslında bana göre cari denge için benim çok tercih ettiğim bir gelişme olmaz. Hatta doğrudan yabancı yatırımlarının artması için de hızlı düşen bir kurun yarar vermeyeceği görüşündeyim. İşte bu nedenle olur da Dolar'da böyle bir yeni düşüş daha olacak olursa, bu gelişme TCMB için yeni faiz indirimlerine fırsat ve destek yaratır. En az 200 baz puanlık yeni bir faiz indirimi daha yapma imkanı bulur ki, sonraki faiz indirimleri en azından kurların gereğinden fazla düşmesine engel de olur.

Kısacası kurlar gereğinden fazla düşmemesi lazım. Tamam kontrolsüz yeni zirveler görmesi de çok büyük risk lakin, ithalata dayalı bir ekonomi ve üretim yapısından kurtulmamız için, düşük faiz ve gerçekçi kur düzeyini korumalıyız. Gerçekçi kur derken de, geçici olarak 5.30'lu bir Dolar seviyesi bu görüşümü bozmasa da, 5.60-5.75 arası seviyeler daha uygun olur diye düşünüyorum.

ABD ile ilişkilerdeki gelişmeler kurların seyrini belirleyecektir. Eğer F-35'leri alır ve Suriye'deki güvenli bölge konusunda uzlaşırsak, kurların gevşemesi ve devamında TCMB'nın ek indirim süreçlerini göreceğiz. Yok eğer ABD ile F-35 ve Suriye konularında uzlaşamaz ve Suriye'de yeni bir askeri harekat yapacak olursak, bu takdirde kurlarda 5.90'lı seviyeleri de görebileceğimiz bir atak yaşanabilir. Umarım iyi süreçleri yaşarız.

BİST'in Teknikleri Tam Bıçak Sırtı!
Destek-Direnç Tablosunda dikkat çekiyorum. 103.755 - 104.248 dirençleri çok önemli. Bu seviyelerin bir kademe üstünde de 105.930 direnci var. İşte asıl bu direnç kırılacak olursa, hızlı bir şekilde ikinci direnç bölgesindeki üst endeks hedeflerine yöneliriz. Ki, tabloda gördüğünüz gibi bu seviyeler 110 Bin'lerin üstünde olur.

Diğer taraftan da, ABD ile uzlaşmama halinde olası teknikler BİST için ciddi riskler içeriyorlar. Bu riskler de BİST'de ilk etapta 3 Bin ve sonrası ile birlikte toplamda 7 Bin puanlık bir düşüşle 96.000'li rakamlara doğru bir düzeltme yaşanmasına neden olabilir. Kaldı ki, böyle bir durumda 96.270 çok önemli bir destek olur. Bu desteğin bir sebeple kırılması halinde yukarıdaki tablonun tam tersi olumsuz gelişmeler zincirleme şekilde yaşanır.

Ben ne bekliyorum derseniz, ben olumlu yöndeki gelişmelerin yaşanmasını bekliyorum. Ama şimdilik 105.930 yakın tarihli en iyi seviye olur. Bu seviye şimdilik geçilmez diye düşünüyorum. Hatta oraya bile gelmeden aradaki dirençlerden yine kar satışları görülebilir. Eylül sonrası daha üst hedeflere yönelmek çok daha güçlü bir beklentim diyebilirim. Ama yeniden uyarıyorum, Dolar'da hızlı bir düşüş halinde yeni faiz indirim beklentileri yeniden artacağı için bankalar yine ön plana çıkar. O zaman iyimser yükseliş gelişmeleri iyice güçlenir. Tabii böyle bir yükselişin ana öncülerinin ...Devamı İçin

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler